AR-GE 250


İran, Türkiye için önemli bir potansiyel

Ersin Kaplan

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), iki ülke arasında uzun yıllara dayanan bir ticaretin söz konusu olduğunu ve ev tekstili sektörü için önem arz eden bu ticaretin, ambargoların da ortadan kalkması neticesinde büyüyerek devam edeceğine dikkat çekiyor

İran ambargosunun kaldırılması ev tekstilinde de büyük heyecan yarattı. Türkiye’de ev tekstili sektörünün nabzını tutan TETSİAD, İran gibi ticaret hacmi yüksek bir pazarın Türkiye’deki ev tekstili sektörüne de fayda sağlayacağına işaret ediyor. 2014 yılında İran’a 87,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden TETSİAD, önümüzdeki dönemde İran’daki pazar payını artıracak önemli adımlar atılacağının da sinyallerini veriyor.

İran pazarı önemli bir potansiyel vaat ediyor

Türk ev tekstili sektörüne yön veren TETSİAD’ın Başkanı Yaşar Küçükçalık, İran pazarının Türk ev tekstili sektöründe iyi bilinen ve ticari geçmişi olan güçlü bir konuma sahip olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Türk ev tekstili ürünleri, İran pazarında firma ve marka düzeyinde bilinen ve marka adı ile aranılan bir konuma sahip. Dolayısıyla İran pazarı; bizler için bundan sonra da önemli bir potansiyel vaat ediyor.

İran ile olan ilişkilerimiz bununla da sınırlı kalmıyor. Hem fabrika hem de toptancı bazında İran’da üyelerimizin yatırımları söz konusu. Bunun yanı sıra İranlı dostlarımız da ülkemizi sıklıkla ziyaret ediyorlar. İranlı satın almacılar; fabrikalarımız ve özellikle Laleli bölgesi için büyük önem taşıyor”.

İran’da fabrika yatırımları artar diyemeyiz

Şu anda İran’da faaliyet gösteren dört ev tekstili fabrikası bulunduğunu ifade eden TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, ambargonun kalkmasıyla bu rakamın önümüzdeki dönemde artmasını ön görmediklerini belirtiyor. Küçükçalık: “İran’a yönelik fabrika yatırımlarının çok fazla gelişeceği kanaatinde değiliz. Bunun nedeni de coğrafi yakınlığımız. İran’dan alınan tüm siparişler kısa zaman içerisinde teslim edilebildiği için, bu yönde çok büyük bir atılım öngörmüyoruz. Ancak depolar ve ofisler açısından bakıldığında önümüzdeki dönemin daha hareketli geçmesini beklemek yanlış olmaz. İran’da organizasyonunu geliştirmek isteyen bazı sanayicilerimiz bu amaçla yeni yapılanmalara, konumlarını daha da güçlendirmeye çalışacaklardır” dedi.

Bavul ticaretini göz ardı etmemek gerekiyor

Türkiye’nin dış pazardaki önemli kalemlerinden biri olan bavul ticaretinin önemini vurgulayan TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, İran pazarının açılmasıyla birlikte bavul ticaretinin de eski potansiyeline ulaşacağını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “2014 yılı rakamlarına bakıldığında İran’a gerçekleştirdiğimiz ihracatın 87,5 milyon dolar seviyelerinde olduğu görülüyor. Bu rakam oransal olarak 2013 yılı ile kıyaslandığında yüzde 40 gibi önemli bir artış söz konusu. İran’la yaptığımız ticaretimizin yapısı gereği de bavul ticaretini de göz ardı etmememiz gerekiyor.

Ayrıca toplam ev tekstili ihracatımız düşünüldüğünde rakamsal olarak 10. ülke durumunda yer alan İran’ın toplam ihracat içindeki payı da 2,6 seviyelerinde. Yine 2015 yılının ilk 6 ayına bakıldığında, 2014 yılına kıyasla yüzde 10’un üzerinde bir artış göze çarpıyor. Sektörümüz için önem arz eden bu ticaretin, ambargoların da ortadan kalkması neticesi ile büyüyerek devam edeceği kanaatindeyiz”.