Katar krizi demir çelikçileri vurabilir
Dev inşaat projeleri için Türkiye ile çalışan Katar'da yaşanan kriz demir çelikçileri vurabilir. Ülkeye karadan ve denizden ulaşımın kısıtlanması ithalatçıları ve ihracatçıları zor duruma sokuyor. Şimdilik stoklar yeterli ancak kriz devam ederse talep Hindistan'a kayabilir.
Körfez ülkelerinin Katar'a uyguladığı ablukanın inşaat sektörünü faturası ağır oldu. Ülkede artan inşaat projeleri nedeniyle Katar'a en fazla ihracat yapan sektörlerden biri olan demir çelikçiler, aktarma limanlarındaki engellerden dolayı mallarını gönderemiyor. Krizin çözülememesi durumunda inşaat demirinin Hindistan'dan tedariği gündeme gelebilir.
Özellikle 2022 Futbol Kupası hazırlıkları kapsamında Katar'da yükselen inşaat sektörünün bu alandaki en önemli ticaret partnerlerinden biri Türkiye'ydi. Bu sevkiyatlar için de deniz yolu tercih ediliyordu. Kriz öncesinde Türkiye Katar'a mallarını gönderirken Arap ülkelerinin limanlarını aktarma merkezi olarak kullanıyordu. Ancak bu ülkeler artık Katar'a ambargo uyguladığı için bu limanlardan malların geri gönderilmesinin söz konusu olduğu dile getiriliyor.
Ülkedeki inşaat projelerinin bu krizden olumsuz etkileneceğini dile getiren Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, “Türkiye’nin, Katar’a son 5 yılda yıllık ortalama çelik ihracatı 8 bin ton. En çok ihraç ettiğimiz ürünler inşaat aksamı, profil ve dikişli boru. Yaşanan son gelişmelerle birlikte Katar’ın kara ve deniz taşımacılığındaki sorunları ile ithalatının da etkileneceği düşünülüyor. Katar’ın 2022 Dünya Kupası kapsamında yürüttüğü metro ve stat gibi projelerinin de bu gelişmelerden etkilenebileceği ön görülüyor” diye konuştu.
Türkiye sorunu çözme yollarını arıyor
Katar' konan ambargonun ardından Türk yetkililer iki ülke arasında yaşanan ticari ve kültürel bağların kopmaması için adımlar atmaya başladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Katar’ın gıda maddesi talebine yanıt verebileceklerini söyledi. Büyükekşi, “Kamuoyunda Katarlı yetkililerin Türkiye’den temel gıda maddeleri alımı ile ilgili verdikleri beyanatlar var. Ancak, TİM olarak henüz bize ulaşan bir talep yok. Ancak talep gelir ise bu taleplere her zaman yanıt veririz. Bugün dünyada 240 gümrük noktasına nasıl ihracat yapıyor isek, Katar’a da ihracatımıza devam ederiz. Sadece gıda değil, tüm alanlarda dünyada oluşabilecek taleplere hızla yanıt verebilecek durumdayız” dedi.
Müsiad da Katar'ın yanında olduğunu açıklayarak, "Bakanlar Kurulu olarak ilk yurtdışı programımızı bu ülkeye yapmaya karar verdik. Bu haksız uygulamaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi.