ARGE 250


ÖZEL RÖPORTAJ... Şalgam suyuyla dünyayı fethetti

Barış Soydan

TURKISHTIME ÖZEL RÖPORTAJ

 

Doğanay Gıda, Adana’nın geleneksel içeceği şalgam suyunu ulusal ve küresel ürün haline getirdi. Meyve suyu üretiminde de iddialı olan şirket, bu yıl 115 milyon lira ciro bekliyor. Doğanay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı, "Şalgam suyunu 32 ülkeye yolluyoruz. Dolayısıyla dünyada şalgam suyu üretimi konusunda birinci sıradayız. Yani sektörün lideriyiz..." diyor.

 

Türkiye'de şalgam suyu pazarının yüzde 95’ine hakim  olan Doğanay Gıda, şalgam suyu deyince ilk akla gelen marka... Özellikle Adana bölgesinde çok sevilen ve neredeyse milli içecek olan ve bildiğimiz iş olan şalgam suyu üzerinde yoğunlaştı. 1996’da Adana Hacı Sabancı OSB’de faaliyeke başlayan şirket, şalgam suyunu ulusal ve küresel ürün haline getirdi. Geleneksel yöntemlerle az miktarda üretimden büyük ölçekli üretime geçildiği için ilk başlarda zorlanmış olsalar da 48 milyon litre şalgam suyu üretir hale geldiler. Şirket şimdi ABD, Avrupa ülkeleri, Avustralya da dahil olmak üzere 32 ülkeye şalgam suyu satıyor.

 

Doğanay deyince akla şalgam suyu gelse de ürün gamı çeşitlilik gösteriyor. Ürünleri içinde üzüm, elma ve balzamik sirke, yüzde 100 limon suyu, limon sosu, yüzde 100 nar ekşisi ve nar ekşisi sosu, şekerli, şekersiz ve naneli limonata yer alıyor. Bu yılın başında taze sıkma suyunu piyasaya sundu. Günde 850 ton ürün üretme kapasitesine sahip olan şirket, bu yılın sonunda üretim oranlarını  65, 2016 sonunda 100 milyon litreye çıkarmayı hedefliyor.

 

65 bin metrekarelik bir kapalı alanda faaliyet gösteriyor. İki adet fabrikaya sahip.Birinci fabrikada şalgam suyu ve sirke türevlerini üretiyor. Bu yıl 43 milyon euro'luk bir yatırımla açılan ikinci fabrikada ise limon, limonata, sıkma portakal suyu imal ediyor.

 

Sıkma meyve suyunda da iddialı...

Doğanay Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Doğanay, "2015 içinde demleme soğuk çayı piyasaya çıkaracağız. yüzde 100 sıkma portakal suyumuz her yerde olacak. 2016'da nar, elma,  mandalina, üzüm, mor ve sarı havuç sularını yine yüzde 100 sıkma teknolojimiz ile piyasaya süreceğiz. Meyve sularını Uzakdoğu ve Afrika dahil tüm dünyaya satacağız" diye konuşuyor.

 

2015'te büyüme hedefi yüzde 300

Doğanay, 2013'ü 68 milyon lira ciro yaptıklarını, bu rakamın 2014’te 115 milyon liraya ulaştığını belirtiyor. Doğanay, “Yeni ürünlerle birlikte 2015'te ise en az yüzde 300 büyüme hedefimiz var” diyor. Hem ürün hem de üretim tesisi için 25 milyon euroluk yatırımlar yapacağız. Gelecek yıl özellikle, portakal suyu ile başladığımız yüzde 100 sıkma meyve suları grubuna ağırlık vereceğiz" diye konuşuyor.

 

Campet'i üretti

İnovatif bir şirket olan Doğanay, dünyada bile daha tanınmayan bir Alman teknolojisini Adana’ya taşıdı ve nano teknoloji ürünü ‘campet’i üretti. Rafet Doğanay bu konu hakkında şöyle konuşuyor: "Dünyada bile daha tanınmayan bir Alman teknolojisini Adana’ya taşıdık ve nano teknoloji ürünü ‘CamPET’i ürettik. Cam kadar sağlıklı, pet kadar hafif... Limonata, portakal suyunu campet ile tüketicilerle buluşturuyoruz. Bir ay sonra demleme soğuk çayı CamPET'lerin içinde piyasaya süreceğiz. Seneye ise ürettiğimiz bütün ürünleri CamPET'in içine koyacağız."

 

Ayrıca şirket, taze sıkma meyve suyu üretimi için özel bir hat yatırımı yaptı. Bu sistemi şirket bünyesinde çalışan mühendisler buldu.  6 yıllık çalışma sonucu ortaya çıkan sistem ile üretilen ürünler oda sıcaklığında 6 ay saklanabiliyor. Doğanay, "Önce taze portakal suyu yaptık. Yatırımı yüzde 90 yurt dışı için yaptık. Bu ürünler ihracata yönelik ürünler olacak" diyor.

 

İş süreçlerinde mobil teknolojilerden yararlanan şirket, araç takip sistemlerini kullanıyor. Doganay, "Şirket içinde birim oluşturduk. Bu birimi geliştirmeyi planlıyoruz. Bu tip teknolojilerinin iş süreçlerinde verimlilik sağladığını düşünüyorum" diye konuşuyor.

 

 

BAŞARI SIRLARI

 

  • Niş pazarda niş ürün üretimi

 

  • Ar-Ge'ye yatırım

 

  • Altyapı ve teknoloji yatırımı

 

  • İhracat potansiyeli