Rusya'da 35 Türk markasının 706 mağazası var
Türkiye’nin önde gelen perakende markalarının da Rusya’da mağaza zinciri bulunuyor. Adil Işık, Colin’s ve Loft markalarıyla bilinen Eroğlu Grubu ve Koton'un bu ülkede önemli operasyonları var. Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) verilerine göre, 2015 yılı sonu itibariyle 35 Türk markasının Rusya’da 706 mağazası bulunuyor. Bu aynı zamanda Türk markalarının yurtdışındaki en yaygın bağımsız satış ağı demek. Kriz olmasına rağmen Adil Işık, Colin’s, Koton, LC Waikiki, Avva, Süvari operasyonlarını büyütmek niyetindeler… Avva Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Işık, halen ihracatlarının yüzde 5’inin Rusya piyasasına yönelik olduğunu söylüyor. Jet krizinden dört ay önce Rusya’da şirket kurup bir ofis açtıklarını belirten Işık “Rusya ile Türkiye arasında olumlu bir hava var, bunu hissedebiliyoruz. Bu sıkıntılı süreçte bazı müşterilerimizin Türkiye’ye gelmesi mümkün olmadı. Ağustos ayından itibaren Rus perakendeciler tekrar bizden mal almaya başlayacak. Kış sezonu siparişleri için telefonlar almaya başladık. Rusya ile normalleşme tam olarak sağlanırsa hedefimiz büyük. 40 mağaza açacağız. Kriz nedeniyle bu hedefi askıya almıştık, gerçekleştirmek istiyoruz” diyor.
İlişkilerin ısınması yıllık 5 milyar dolarlık katkı demek
Peki Rusya ile Türkiye arasındaki buzların tam olarak erimesi Türkiye ekonomisine genel olarak ne kazandıracak? Bu konuda analizler de yapılıyor. Ata Yatırım'ın geçtiğimiz ayki “Jeopolitik Risk” raporunda Türkiye-Rusya ilişkileri masaya yatırıldı. Araştırmada son dönemlerde Türkiye açısından en beklenmedik jeopolitik riskin, 24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi olduğu belirtilirken şu öngörülere yer verildi: “Almanya’dan sonra en büyük ticari ortağımız Rusya’nın krizden sonraki tavrı ile iki ülkenin ekonomilerinin göreceği zarar, sorunun aşılması ile kısa sürede yerini karşılıklı kazanca bırakacak. Azalan ticaret, turizm gelirleri, bavul ticareti gelirleri göz önüne alındığında ilişkilerde 2015’te düşen trend iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla düzelmesi ile Türk ekonomisine yıllık 4.5-5 milyar dolarlık pozitif bir etki yapacak. Bu da hızla iyileşen ticari-ekonomik ve turizm faaliyetlerinin önümüzdeki iki yılda Türk ekonomisine yaklaşık 10 milyar dolar getirisi olacağı anlamına geliyor. Gelişen Türk-Rus ilişkileri cari açık finansmanı açısından da ekonomiye katkıda bulunacak”.
GÖRÜŞ
“İki ülkenin bağlılığı ileri düzeyde”
Ömer Cihat Vardan/ DEİK Başkanı
Bulunduğumuz coğrafyada Rusya Türkiye için, Türkiye de Rusya için çok önemli. Rusya, Türkiye'nin en fazla yatırım yaptığı ve birçok kalemde bir numaralı ihracat pazarı konumunda olan ülke. Yılda 4 milyonu aşkın turist ile de Türkiye, Rus vatandaşları için önemli bir turizm destinasyonu. Keza, Türkiye’de başta nükleer santral olmak üzere, Rusya’nın önemli yatırımları mevcut. Ve bizler doğalgazımızın önemli bir kısmını Rusya’dan ithal ediyoruz. Dolayısıyla iki ülkenin bağlılığı ileri düzeyde. Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte Rusya’nın yeniden uygulamaya başladığı vize uygulamasına son verilmesini ve başta taşımacılık ile yaş meyve-sebze sektörü olmak üzere Türkiye’den yapılan ihracat mallarına uygulanan tarife dışı engellerin de hızlıca kaldırılmasını beklemekteyiz. Ortaya çıkan sorunlardan en çok iş dünyası etkilenmişti, ortaya çıkacak yeni durumdan da en çok iş dünyasının mutlu olacağını düşünüyoruz.
GÖRÜŞ
“Kış sezonu siparişleri gelmeye başladı”
Gıyasettin Eyüpbaşı / Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı
Normal şartlarda Laleli’nin Rusya’ya ihracatı 6-7 milyar dolar civarında… Bavul ticaretini de dahil edersek 10 milyar dolarlık bir büyüklükten söz edebiliriz. Rusya ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu rakam yüzde 60 düştü. Rusya’ya Laleli’nin ticaretinde ‘yumuşama rüzgarları’ esmeye başlamasından sonra hafif bir hareketlenme var. Moral motivasyon iyi durumda. Rusya’da Türk malları satanlara da baskı uygulanıyordu. Bizim için yaz sezonu bitti, kış sezonu başlıyor. Kış sezonu alışverişinde asıl bu yumuşamanın etkilerini görmeyi bekliyoruz. İlk etapta yüzde 20’lik bir artış olacağını tahmin ediyoruz. Siparişler başladı.