AR-GE 250


Tekstilde kapasite rekorları kırıldı, yeni yatırımlar yolda

Turkishtime Dergi

 

 

Tekstil ve hammaddeleri sektörünün kapasite kullanım oranı 2017 yılında 3 kere rekor kırdı. Kasım ayında yüzde 81,4 ile son zamanların en yüksek seviyesini göre kapasite kullanım oranı, yeni yatırım sinyalleri veriyor. Geçen yıl 10,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün bu yılki hedefi 12 milyar dolar.

 

 

2017 yılında tekstil ve hammaddeleri ihracatı, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği’nin sene başında öngördüğü ve hedef olarak belirlediğimiz üzere 10 milyar doları aştı. 2017 yılında sektör ihracatı 2016 yılına kıyasla yüzde 3,0 oranında artarak 10,1 milyar değerinde gerçekleşti. Son 12 ayın 10’unda ihracat artışı yaşayan sektörün ihracatı, Avrupa Birliği’ne yüzde 1,6 oranında artarak 5,3 milyar dolar, Afrika Kıtasına yüzde 4,0 oranında artarak 911 milyon dolar, Amerika Kıtasına yüzde 2,7 oranında artarak 752 milyon dolar, Eski Doğu Bloku ülkelerine ise yüzde 14,1 oranında artarak 844 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Tekstil ve hammaddeleri sektörünün Amerika kıtasına gerçekleştirdiği 752 milyon dolar değerindeki ihracat, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle, 2018 yılında gündemlerinde Amerika kıtasına olan ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu söylüyor.

Türkiye genel ihracatı birim fiyatından 3 kat daha katma değerli ihracat yapan sektörün 2017 yılı kilogram başı birim fiyatı yüzde 2,6 oranında artarak 4,6 dolar değerinde gerçekleşti.

Sektör ihracatının ürün grupları bazında analizi de ilginç sonuçlar veriyor. Ev tekstili ihracatı yüzde 3,1 oranında artarak 1,9 milyar dolar; iplik ihracatı yüzde 10 oranında artarak yaklaşık 1,8 milyar dolar; örme kumaş ihracatı yüzde 3,6 oranında artarak 1,5 milyar dolar; teknik tekstil ihracatı yüzde 4,9 oranında artarak 1,5 milyar dolar, elyaf ihracatı ise yüzde 11,6 oranında artarak 619 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Alt ürün grupları bazında sadece dokuma kumaş ihracatında ufak bir gerileme yaşansa da dokuma kumaşta kilogram başı birim fiyatı yüzde 0,4 oranında artarak 9,3 dolar seviyesinde gerçekleşti.

2017 yılında sektör ihracatında dikkat çeken bir başka nokta, Türk Cumhuriyetlerine yönelik ihracatta yaşanan artış. 2017 yılında Türk Cumhuriyetlerine ihracat yüzde 1,1 oranında artarak 248 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Türk Cumhuriyetlerinden Kazakistan’a 2017 yılı ihracat yüzde 113 oranında yükseldi ve 68 milyon dolar değerine ulaştı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle, 20 milyar dolar olarak belirledikleri 2023 yılı ihracat hedefleri kapsamında belirlenen 20 hedef ülkenin 14’ünde ihracat artışı yaşamalarının sektör adına mutluluk verici olduğunu belirterek şöyle diyor: “Hatta hedef ülkelerimiz içerisinde tekstil ve hammaddeleri sektöründe; Güney Afrika’ya yüzde 35; Meksika’ya yüzde 19; Mısır’a yüzde 17; Çin’e yüzde 11 oranında yaşadığımız ihracat artışları; hedeflerimiz doğrultusunda doğru ilerlediğimizin en açık göstergelerinden biridir.”

 

Hedef 12 milyar dolar

İsmail Gülle, sektörün 2018 hedeflerini şöyle açıklıyor: “2017 yılı içerisinde rekorlar kıran kapasite kullanım oranımız, sanayi üretim ve ciro endekslerimiz ve büyüme rakamlarımıza bakıldığında 2018 yılı için 12 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Dünya tekstil ve hammaddeleri ihracatında 2015 yılında 8. olan sektörümüz, 2016 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 7. sıraya yükselmişti. 2018 yılında ise 12 milyar dolarlık ihracat hedefimizin yanında, ülkemizi dünya tekstil ve hammaddeleri ihracatı sıralamasında daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz.”

 Tekstil ve hammaddeleri sektörünün kapasite kullanım oranları 2017 yılında yüzde 78,5 oranında gerçekleşti. Bu oran 2016 yılında yüzde 77,3 seviyesindeydi. Sektörün kapasite kullanım oranı 2017 yılında 3 kere rekor kırdı. 2017 yılı Haziran ayında yüzde 80,7 değerindeki kapasite kullanım oranı ile son 41 ayın rekorunu kıran sektörde Ağustos ayında bu oran yüzde 80,9’a yükseldi. 2017 yılı Kasım ayında ise kapasite kullanım oranı yüzde 81,4 değerinde gerçekleşerek son zamanların en yüksek kapasite kullanım oranına ulaştı. 2017 yılının ikinci yarısında yüzde 80’in üzerinde kalarak imalat sanayi kapasite kullanım oranını da aşan sektörün kapasite kullanım oranı, yeni yatırım sinyallerini veriyor. İsmail Gülle, “Umuyoruz ki 2018 yılı, yeni rekorlar kıracak olan sektör ihracatımızın yanına ek olarak yatırımların da şahlanacağı bir yıl olacaktır” diyor.

Döviz kurunun 2016 yılına kadar dengeli bir seyir izlemesi de gerek Türkiye geneli gerek sektör ihracatını olumlu etkiledi. İsmail Gülle bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor: “Türkiye ekonomisin gücü ve ihracatçılarımızın azim ve kararlılığı ile de 2018’in çok daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla 2018 yılında da paritenin dengeli ve reel bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. İhracatçılarımız açısından da en önemli konu bu zaten.”

Tekstil ve hammaddeleri sektöründe teknolojinin ve rekabetçiliğin hızla gelişmesi ile birlikte teknik – akıllı tekstillere eğilim yaşanıyor. Giyilebilir teknolojik kumaşlar, medikalde kullanılan yarayı iyileştiren kumaşlar, yapay damar yapımında kullanılan elyaflar, otomobilde kullanılan kumaşlar ve hatta güçlendirilmiş beton yapımı için inşaat alanında kullanılan tekstil ürünleri ile sektör yeni bir dönüşüm ağı içerisine girdi. İsmail Gülle, Türk ihracatçıların bu ürünlerdeki durumunu şöyle anlatıyor: “Sektörümüz, nanoteknolojik, ısıyı muhafaza eden, kirlenmeyen, anti bakteriyel, buruşmayan tekstil kumaşlarını üretebilmekte. Yeni akıllı tekstil kumaşlarının ihracatını da gerçekleştiriyoruz; üretim tesislerimiz, Ar-Ge tesislerimiz bu anlamda çok güçlü ama maalesef sektörümüz hâlâ bu konuda istenen seviyede değil. Amacımız ve hedefimiz yeni tekstil trendine ayak uyduran değil; bu trende yön veren sektör olmayı başarmak. Dolayısıyla bu hususta gerek Bahçeşehir Üniversitesi ile işbirliği anlaşmamız gerekse Teknik Tekstil Ur-Ge projelerimizle nokta atışları yapmayı hedefliyoruz. Devletimizin bu konuda sanayiciye verdiği çok önemli destekler var. Ekonomi Bakanlığımız başta olmak üzere devletimiz katma değeri yüksek ihracat artışına katkı sağlaması için Ur-Ge Desteklerinden; Ar-Ge ve tasarım desteklerine birçok destek mekanizması oluşturdu, ihracatçılarımıza çok önemli finansman destekleri sağladı. Önemli olan bu destekleri efektif kullanarak sektör ve ülke ekonomisine hizmet etmektir.”