Turkishtime özel röportaj... Su parkında dünya lideri

Barış Soydan

Gebzeli dünya lideri

Su parkları alanında dünyanın lideri olan Polin, 93 ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin bu performansında ürün tasarımının ve farklı ülkelere göre yenilikçi çözüm arayışının önemli bir etkisi bulunuyor. Polin Pazarlama Direktörü Şöhret Pakiş, başarı öyküsünü anlattı.

 

Dünyadaki en büyük su kaydırakları üretim tesisine sahip Polin, bu alanda dünya pazarının lideri konumunda. Gebze merkezli şirket, yurt dışı pazarlarda sürekli etkinliğini artırarak bu alanda küresel pazar liderliğine yükseldi. Polin Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Şöhret Pakiş, şirketin küresel düzeydeki konumunu ve bu konuma giden yolu anlattı.

 

Polin kendi alanında dünya lideri olan bir şirket. Bu konumunun arkasında nasıl bir üretim altyapısı bulunuyor?

2014 yılında bizim için en heyecan verici gelişme yeni fabrikamıza geçmek oldu. Bu yeni yatırımla birlikte Polin dünyadaki en büyük su kaydırakları üretim tesisine sahip olmuş oldu. Yeni fabrikamız, 25 bin metrekare alan üzerine kurulu, 35 bin metrekarelik bir üretim tesisine sahip. Polin tüm üretimini 470 kişilik ekibi ile Türkiye’de, bu üretim tesisinde gerçekleştiriyor.

 

Burada üretilen ürünler dünyanın kaç ülkesine ulaştırılıyor? 2014 yılındaki ihracat operasyonlarınız ile ilgili bilgi verir misiniz? 

2014 bizim farklı coğrafyalarda büyük projeler gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Bu yıl 250 su parkı projesi gerçekleştirdik. Özellikle bu yıl imza kaydıraklarımızın montajını gerçekleştirdik. 2015’e güçlü referanslar ile hazırlanmış olduk bu sayede. Bu yıl dünyanın ilk Cartoon Network projesini hayta geçirdik ve yaptığımız bu proje ile Dünya Su Kaydırakları Birliği’nin en büyük ödülü ‘’Leading Edge Award’’ ödülüne layık görüldük. Bu projede tüm kaydırakları bir karaktere dönüştürdük. Her kaydırak çocuklara hikayeler anlatan bir karakter oldu. Ayrıca bu yıl ihracat yaptığımız ülke sayısını 93’e çıkardık.

 

Dünya pazarlarında en çok hangi ürünleriniz talep görüyor?

King Cobra bizim en önemli kaydıraklarımızdan biri oldu. Sektörde oyun değiştiren bir ürün olan King Cobra, tamamen bizim tasarımımız ve tüm dünyada patenti olan, kendinden temalı bir su kaydırağı. 2010 yılında lanse ettiğimiz, şuana kadar dünyanın en büyük 20 su parkına kurulumu gerçekleşen King Cobra su kaydırağımız 2012, 2013 ve 2014 yıllarında üst üste üç kez Avrupa’nın en iyi su kaydırağı seçildi.

 

Dünya pazarlarındaki bu başarınızın arkasında hangi stratejiler yer almaktadır?

38 yıllık sektör tarihçesi, 93 ayrı ülkede 2500 proje gerçekleştirmesi Polin’e benzersiz bir işletme ve teknolojik uzmanlık kazandırdı. Zengin ve benzersiz iş tecrübemizle sektörümüzde rakiplerimiz arasından ayrılırız. 38 yıldır dünyanın yer yanındaki projelerden edindiğimiz zengin bir deneyim hazinemiz var. Farklı kültürlere yönelik çözüm sağlarken de farklı ülkelerdeki yerel teknik gereksinimleri karşılarken de bu birikim başarımızın önemli bir anahtarı konumunda. Araştırma ve geliştirmeye önem veririz. Ürünlerimizi ve servisimizi daima geliştirmek ve sektöre daima yeni, benzersiz ve değer katan ürünleri sunmaktan asla vazgeçmeyiz. Biz global olarak tüm sektörde kendimizi en iyi kalite ve en iyi servis ile kanıtladık. Bizim her zaman en büyük hedefimiz sektörde en iyi, daima yenilikçi ve en kaliteli ürünleri üretmektir. Grubumuz müşteri odaklı bir organizasyondur. Yaptığımız her işin, sunduğumuz her ürün, hizmet veya fikrin odağında sadece müşteri vardır. Biz sadece dünyanın önde gelen tedarikçileri ile çalışırız. Tedarikçilerimiz bizim iş ortaklarımızdır. Tedarikçilerimizle güçlü iş ilişkilerimiz vardır ve tedarikçilerimizce itibarlı bir yere sahibizdir. Son teknoloji üretim tesislerimizle, yüksek kapasiteli bir fabrikayız. Fabrikamızda klasik yöntemlerden en ileri kompozit üretim yöntemlerine kadar tüm teknikler profesyonelce uygulanmaktadır.

Aqua_Toy_City_Ilçca_Spa_Cesme_Izmir_Turkey (5)

Teknoloji yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

İnteraktivitiyi su kaydıraklarına entegre ediyoruz. Bu yıl kaydıraklarda trafik ışıklarından, zaman ölçerlere, led uygulamalarına, ses, ışık, efekt uygulamalarına kadar bir çok farklı sistemle tanıştırdık ülkemizi. Temalanadırma anlamında yine yeniliklerimiz var. Kendinden temalı, hikaye anlatan su kaydırakları ürettik. 2015 yılında teknolojiyi waterparklara ve kaydıraklara entegre etmek için çalışmalar başladık. Çok yakında bunu lanse ediyor olacağız.

 

Yurt dışındaki müşterileriniz ile iletişim kurarken nasıl bir teknoloji kullanıyorsunuz? Kullandığınız mobil teknolojilerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Yurt dışındaki müşterilerimiz ile genelde e-mail, telekonferans, telefon ve görüntülü skype ile iletişim kurmaktayız. Çok farklı ülkelerden müşteri portföyüne sahibiz. Ülkeler arasındaki zaman farklarından dolayı da mesai saatleri içerisinde aynı zamanı yakalayamadığımız müşterilerimiz olabiliyor bu sebeple özellikle, satış, pazarlama ve proje departmanlarımızda şirket dışında da her daim mailleri görebilecekleri teknolojiler mevcut. Bir de özellikle yurtdışındaki her müşterimizle her an yüz yüze toplantı yapma olanağımız bulunmuyor. Bu sebeple telekonferans ve görüntülü skype ile bu sorunu rahatlıkla çözebiliyoruz.

 

ADRENALİ YÜKSEK ÜRÜNLER SUNACAĞIZ

Sektörde global bir oyuncu olarak inovasyon ve teknoloji liderliği konumumuzu sürdürmek için çalışmalarımızı bu yönde konumlandırıyoruz. 93 ayrı ülkede 2 bin 500 proje gerçekleştirmemiz bize benzersiz bir işletme teknolojik uzmanlık kazandırdı. Tüm bu süreçte değişmeyen tek şeyse, Polin’in müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya verdiği öncelik oldu. Dolayısıyla ileriye dönük planlarımızı bu önceliğe göz ardı etmeden ele aldık. Bugün ve gelecek öngörülerimiz ve müşterilerimizin görüşleri sektörümüzde iki önemli küresel gelişmeyi işaret ediyor: A’dan Z’ye kadar tüm ihtiyaçlara tek elden ve entegre edilmiş çözümler üretmek ve sektöre yeni, adrenalini yüksek ürünler sunmak. Her iki konuda da liderliğimizi ve öncülüğümüzü önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi amaçlıyoruz”

 

BAŞARI SIRLARI

  • Farklı kültürlere yönelik yerel çözümler üretmek
  • Ar-Ge operasyonları
  • Müşteri odaklılık
  • Etkin tedarik yönetimi
  • Yüksek kapasiteli üretim