AR-GE 250


Netaş'ın yeni rotası

irem sertbaş

 

Son 10 yılda 500 milyon dolarlık yazılım ihracatı yapan, altı kez “Yazılım ihracatı şampiyonu” olan Netaş, yeni ortağı ZTE ile ihracatını iki kattan fazla artırdı. Netaş CEO'su Müjdat Altay, özellikle 5G teknolojisine dikkat çekerek veri iletim hızında gecikme süresinin 1 milisaniyeye kadar düşeceğini, bunun büyük değişimler meydana getireceğini söylüyor.

 

Müjdat Altay, ZTE’yle birlikte 5G’yi Türkiye’de geliştirmek için çalıştklarını belirtiyor ve "Atacağımız adımlardan biri de, 2018 yılında ZTE ile Türkiye’de 5G Açık Laboratuvarı kurarak hem operatörlere hem de BTK’ya 5G geçişi için değerli kaynak sunmak olacak" diyor.

 

ZTE ile ortaklığınız ihracatınızı nasıl etkiledi?

2017 yılı, Netaş’ın 50 yıllık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip. Yeni ortağımız ZTE’nin gelişiyle birlikte, 2017’nin ikinci yarısından itibaren çok daha güçlü adımlarla Netaş’ı geleceğine taşıyacak projeleri hayata geçiriyoruz. Netaş’ın yılın ilk dokuz ayındaki performansından memnunuz. Yeni nesil teknolojiler geliştirmemizin yanı sıra, global ölçekte uçtan uca çözüm üretmemiz ve proje teslim etme performansımız sayesinde, 2017 yılının ilk dokuz ayında Netaş’ın yurtdışı satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla (yüzde 106) arttı. Böylece yurtdışı satışların toplam satışlar içindeki payı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16’dan yüzde 32’ye yükseldi.

Pazardaki mevcut güçlü konumumuz ve yeni ortağımız ZTE’nin firmamıza katacaklarının, önümüzdeki dönemde Netaş’ı çok daha büyük başarılara taşıyacağına inanıyorum.

 

NETAŞ geçtiğimiz yıl hangi pazarlarda büyüdü?

Yurtdışı pazarlarımız arasında bugün en güçlü konumda olduğumuz ülke Cezayir. Son olarak, Cezayir’in ve Afrika’nın en büyük, dünyanın ise 11. büyük petrol şirketi Sonatrach ile imzaladığımız beş ayrı şehirde altı veri merkezi kurma projesi ve projenin ikinci fazı ile birlikte bu zamana kadar 200 milyon doların üzerinde iş yapmayı başardık.

Küresel bilişim pazarının dünya genelindeki durumuna baktığımızda ise, 2016 yılındaki duraklamanın bittiğini, 2017 yılında pazarın yükselişe geçtiğini gördük. 2018 yılında bilişim pazarının, nominal kur bazında bir önceki seneye kıyasla yüzde 4,5 oranında büyüyeceği ve yaklaşık 3,7 trilyon dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

Netaş olarak son 10 yılda 500 milyon dolarlık yazılım ihracatı yaptık, altı kez “Yazılım İhracatı Şampiyonu” olma başarısını gösterdik. Bu yıl bir kez daha Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması neticesinde ödüle layık görüldük. Önümüzdeki dönemde yurtdışı pazarlarındaki ayak izimizi daha da artırarak, mevcut gelirlerimizi yukarı taşımayı hedefliyoruz. 50 yılı aşan tecrübemiz, yetkinliklerimiz, bilgi birikimimiz ve vazgeçilmez temel değerlerimizle, hedefimiz bilişime katma değer sağlamak ve Türkiye’nin teknoloji ihracatına katkıda bulunmaya devam etmektir.

 

 Dünya ekonomisinin dijital dönüşüm süreci devam ediyor. Bu süreç ihracatınızı nasıl etkiliyor?

Son yıllarda dünya genelinde bilgi ve iletişim teknolojilerinde kaydedilen hızlı ilerlemeye bağlı olarak tüm sektörlerde bir dönüşüm söz konusu. Endüstri 4.0 öncelikle imalat sektöründe etkilerini gösterdiyse de, bugün geldiğimiz noktada kamu dâhil tüm sektörlerin öncelikli yatırımları dijital dönüşüm alanında. Özellikle 5G teknolojisiyle birlikte hepimizin hayatında çok önemli değişimler olacak. Veri iletim hızında gecikme süresinin 1 milisaniyeye kadar düşeceği düşünülüyor. İnsanın göz kırpma hızı bundan yaklaşık 100 kat daha yavaş. Bu sayede sürücüsüz otomobiller veya uzaktan ameliyatlar hayatımızın parçası haline gelecek.

5G konusunda ana ortağımız olan ZTE, dünyanın önde gelen patent liderlerinden biri konumunda. 4.5G’yi geliştirirken kazandığımız bilgi birikimimiz ve deneyimimizin yanı sıra, bu alanda Türkiye’deki sayılı ArGe altyapılarından birine sahip olmamızın da sağladığı olanaklarla, ZTE’yle birlikte 5G’yi Türkiye’de geliştirmek için çalışıyoruz. Atacağımız adımlardan biri de, 2018 yılında ZTE ile Türkiye’de 5G Açık Laboratuvarı kurarak hem operatörlere hem de BTK’ya 5G geçişi için değerli kaynak sunmak olacak. Bunun yanı sıra, NetWorld2020 yönetim kurulu üyeliğimiz ile halihazırda Avrupa’da teknolojiye yön veren kuruluşlar arasındayız.

Nesnelerin dahi veri üreterek birbirleriyle iletişimde olduğu dünyada siber güvenlik kritik bir hal alıyor. Siber güvenlik saldırılarının sayısı artar, yapıları giderek karmaşıklaşırken, tüm kurumlar da bu alanda hem teknik önlem hem de insan kaynağı yetiştirmek üzere yatırım yapıyor. Netaş, dünyadaki ilk 10 VoIP (internet üzerinden ses verisi aktarımı) laboratuvarından birine sahip olma yetkinliği sayesinde VoIP güvenliği alanında Türkiye’nin ilk yerel siber güvenlik ürünü olan Nova’yı geliştirdi. Bunun yanı sıra, siber ataklar konusunda şirketlere etkin güvenlik desteği sağlıyoruz. Netaş Siber Güvenlik Operasyon Merkezimizde, tüm sektörlere hizmet verebilecek kapasitede güvenlik ve network uzmanı ekibimizle, kurumlar için kayıt saklama, kayıtların ilişkilendirilmesi ve raporlanması, güvenlik riski taşıyan girişimlere müdahale, DDoS saldırılarını engelleme gibi siber güvenlik operasyon hizmetlerini bir arada sunuyoruz.

 

 

Gündeminizde yeni yatırım, yeni ürün var mı?

2017 yılında 50 yılımızı büyük bir coşkuyla kutladık. 29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da Başbakanımız Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 50. yıl zirvemizde de yeni ortağımız ZTE ile üç farklı yatırıma ilişkin mutabakat anlaşmasına imza attık.

Buna göre, ZTE ile birlikte 2018 yılında, demiryollarına özel kablosuz genişbant iletişim standardı olan GSM-R alanında ortak Ar-Ge çalışması yürüteceğimiz bir GSM-R Mükemmeliyet Merkezi açacağız. Bunun yanı sıra Netaş, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde ZTE ürünleri için tamir, bakım ve destek hizmetleri sağlayacak. Bu iş birliğinin ZTE ürünlerinin, dolayısıyla Netaş’ın pazarını genişletirken, müşteri memnuniyetini artırması, diğer taraftan Netaş’ın gelirlerini büyütürken Türkiye’nin hizmet ihracatına da katkıda bulunması bekleniyor.

Son olarak, ZTE’nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya bölgelerindeki müşteri ve çalışanlarına tüm ürün ve servis eğitimleri kurulacak olan “Netaş Akademi” üzerinden sağlanacak. Akademinin Türkiye’nin yüksek katma değerli hizmet ihracatını destekleyeceğine inanıyoruz.

Bu yatırımların yanı sıra Netaş ArGe’sinin son ürünü olan ION da bizi heyecanlandıran imkânlar sunuyor. ION, geniş IoT ağları için tüm cihaz ve veri yönetim servisleri sağlıyor. Platform, IoT uygulamalarının uçtan uca veri güvenliğini emniyet altına alırken, veri trafiğindeki yoğunluk değişimlerine göre otomatik biçimde kendini ölçeklendirebilir yapıda tasarlandı. Farklı IoT cihaz ve uygulama sağlayıcılarının ortak çatı altında çalışmasına imkân sağlayan ION sektörde hızlı büyüme ve inovasyonu teşvik etmek üzere yatay mimaride inşa edildi. Bulut üzerine veya lokal sistemlere kurulabilen ION, kolayca adapte olabilen ve özelleştirilebilen yapısı ile herhangi bir dikeye hizmet verebiliyor.