AR-GE 250


Zirvedeki yeni ikinci

irem sertbaş

Toyota, ihraç ettiği araç sayısını yüzde 110'luk artışla 116 binden 244 bine çıkardı. Toyota CEO'su Hiroshi Kato, "Güçlü artış bu yıl da sürecek" diyor.

Toyota CEO'su Hiroshi Kato, Kuzey Amerika'nın Avrupa’dan sonraki en büyük pazarları haline geldiğini belirtiyor.

 

Geçtiğimiz yıl nasıl bir ihracat performansı yakaladınız?

Üretimimiz 2017'de yüzde 81 artışla 280 bin araca çıktı. İhraç ettiğimiz araçların sayısı ise yüzde 110'luk artışla 116 binden 244 bine yükseldi. 2018 yılında da 2017 yılına benzer bir üretim ve ihracat performansı sergilemeyi planlıyoruz.

 

2017’de Amerika pazarında dikkat çekici bir çıkış yakaladınız, öyle sanırız ki...

2017 yılında en dikkat çekici gelişme C-HR modeli ile birlikte ihracat pazarlarımıza ABD, Kanada gibi Kuzey Amerika pazarından yeni ülkelerin eklenmesi oldu.  Böylelikle Kuzey Amerika,  Avrupa’dan sonraki en büyük pazarımız haline geldi. Özellikle C-HR hibrit versiyonu ihraç ettiğimiz tüm pazarlarda en çok talep edilen modelimiz oldu. Yıl sonu itibarıyla Meksika’ya da ihracatımız başladı. Bu yıl mevcut pazarlarımızın taleplerini karşılamaya yönelik stratejiler geliştireceğiz.

 

Yeni yatırım yapacak mısınız?

2018 yılında hem model yenileme hem de yeni modeller için sahip olduğumuz yüksek kaliteli üstün üretim kabiliyetimizi daha da geliştirerek, istek ve kararlılıkla global bazda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ayrıca otomotiv sektörünün her zaman gereksinim duyduğu modernizasyon ve yenileme yatırımlarımızı da sürdüreceğiz.

 

Kurdaki hareket sıkıntı yarattı mı?

Döviz kurlarındaki istikrar, ekonomik istikrarı da pekiştiren bir unsurdur. İdeal anlamda, döviz kurlarının hareketinin enflasyona paralel olması beklenir. İstikrarlı bir yapının oluşması ve kurların enflasyonla birlikte hareket etmesi bizim açımızdan da ideal bir durumdur. Şirketler kurdaki geçici ve beklenen hareketlenmeleri absorbe edebilirler. Bir ihracatçı şirket olarak bizim her koşulda beklentimiz, kurlarda büyük dalgalanmalardan ziyade stabil olması veya kademeli istikrarlı hareketlenmeler içinde olunmasıdır.

 

Otomotivde yeni teknolojilere yönelik ne gibi bir hazırlığınız var?

Günümüzde otomotiv sektöründe daha az yakıt tüketen, elektrik, hidrojen gibi alternatif yakıtlar kullanan, çevreci motor teknolojisini en üst seviyeye taşıyan bir trend hakim. Her yıl 10 milyar dolara yakın Ar-Ge bütçesi ile Toyota, daha güvenli ve daha çevreci araçlar üretmek için sürekli çalışmalar yapıyor. Bir yandan yakıt kullanımında tasarruflu motor ve diğer motor teknolojileri üzerine çalışmalar yürütürken, diğer yandan trafik kazalarının önüne geçmeyi hedefleyen yeni güvenlik sistemleri alanında önemli projeler ve çalışmalar gerçekleştiriliyor.