AR-GE 250


Mobilya sektöründe Ar-Ge stratejileri ve yönetimi

Turkishtime Dergi

Teknolojinin baş döndürücü gelişimi ve küreselleşme, işletmelerin içinde bulundukları rekabet alanını her geçen gün daha keskin hale getiriyor. Rekabette farklılaşmak ve ürünlerini tercih edilir kılmak için, Ar-Ge temeline dayalı yenilikçi stratejilerle yapılan üretim süreçleri her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Klasik anlamıyla yeni ürün geliştirme pazarda hali hazırda var olan yetkinlik ve teknolojiler kullanılarak geliştirilirken, kullanılan teknoloji, pazarlama ya da hizmetin yanı sıra ürünlerin ve iş modelinin de yeni endüstrinin gereksinimlerine uyarlanması gerekir.

Sektörde yapılan çeşitlendirme ise; mevcut temel iş alanının dışında kalan arama alanları ile stratejik olarak ilgilenmekle ilgili. İşte, mobilya sektöründeki ana AR-GE strateji ve yönetimi de bu çerçevede yönetiliyor.
Sınırsız insan ihtiyacı ve sürekli artış gösteren tüketim eğilimi de işletmelerin hem kendilerini hem de ürünlerini sürekli yenilemek üzerine çalışmalar yapmasını kaçınılmaz kılıyor. Mobilya sektöründe, bugün, en önemli nokta, form ve fonksiyon özelliklerinin birlikte olduğu uzun ömürlü ve her güne uygun tasarımlar yapmak ve üretmek. Yenilenen yaşam tarzlarına uyum sağlayan mobilyalar üretmek ise işin püf noktası.

Modüler kullanımlar küçülen şehir içi evlerden, şehirden uzakta daha geniş alanlara sahip evlere kadar her ihtiyaca cevap vermemizi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda, günümüzün en önemli rahatsızlıklarından postür problemlerini biraz olsun rahatlatacak özel teknoloji kullanımları, mobilya sektöründe öne çıkan trendlerden. Mobilya sektöründe de, diğer sektörlerde olduğu gibi, sürekli yeni trend ve tüketici eğilimlerini okumak, proaktif çözümler üretmek ana nokta.

Sektörde üretici gözünden bakıldığında yapılması gereken AR-Ge çalışmalarının ana konuları; maliyetleri düşürme, yeni hammadde arayışı ve üretim teknolojilerini yenileme ihtiyacı olurken, mobilya sektöründeki işletmelerin de Ar-Ge faaliyetlerini bilimsel bir çerçevede ele almasını zorunlu hale getiriyor.

Her ürünün bir yaşam döngüsü olduğu gibi mobilya ürünlerinin de bir yaşam döngüsü var. Buna göre, ürünlerin yaratılma, gelişme ve piyasadan çekilme safhalarından söz edebiliriz. Eğer bir ürün kendini teknolojik geliştirmelere karşı geliştiremez ise, bir süre sonra piyasadaki talebi karşılayamaz hale gelecektir. Mobilya sektöründe de, ürünlerin teknolojik gelişmelerle entegre edilmesi, zamanın ve talebin şartlarına göre konfor ve fonksiyonellik açısından yenilenmesi gerekir. Ar-Ge departmanlarının geliştirdikleri inovasyon stratejileri bu aşamalardaki ihtiyaçlara verilen cevaplara göre şekillenir. Diğer bir deyişle, Ar-Ge inovasyonun temel taşıdır. İnovasyon ise, ticari üretimin kalbidir.

Davut Doğan

Davut Doğan
Doğtaş Kelebek Yönetim Kurulu Başkanı