Apple'ın 5 milyar dolarlık yeni merkezi
Silikon Vadisi doldu taşıyor. Her geçen gün artan kiralar, sürdürülebilir alanlarda yer almak isteyen çalışanlar ve bölgenin gittikçe kalabalıklaşması… Teknoloji devleri çözümü kendi “kent”lerini kurmakta buldu. Önce Apple, Tesla ve şimdi de Facebook.
HABER Begüm Candan
Bir kısım Apple çalışanı yeni ofislerine Nisan 2017’de taşındı bile. Yıl sonuna kadar da tüm çalışanların, yani 12 bin Apple çalışanının yeni ofislerine taşınması bekleniyor.
7 Haziran 2011’de Apple’ın efsanevi CEO’su Steve Jobs, vefat etmeden kısa bir süre önce, 12 bin Apple çalışanını tek bir binada toplamak istediklerini açıklamıştı. Şehrin farklı yerlerine dağılan ve birkaç farklı binadan oluşan Apple merkezini tek bir yerde toplayarak, Hewlett-Packard’ın da yer aldığı araziyi satın alınarak inşasına başlamak istediklerini de eklemişti. Steve Jobs hayalini kurduğu kampüsü ne yazık ki göremedi. Ancak Apple bugünlerde tüm çalışanlarını yeni kampüse taşımaya hazırlanıyor.
Simetri ve sadelik hakim
Steve Jobs bu hayali kurduğunda kampüsü “uzay gemisi” olarak adlandırmıştı. Henüz ortada kesinleşen bir şey yoktu, ama ihtiyaç olduğu kesindi. Önce fikir sunuldu, sonra projeye döküldü. Proje için toplamda 5 milyar dolarlık bütçe de ayrıldı İlk zamanlar Apple Campus 2 olarak bahsedilen, zamanla Apple Park olarak anılmaya başlanan merkez 6 yılın sonunda tamamlanmak üzere. Her parçası alanında uzman kişi ve firmalardan temin edilen merkez 708 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kuruldu. Tüm alan ise 2.8 milyon metrekare. Tüm incelikle çalışmalar sürdü, sona yaklaşıldı. Hatta Apple o kadar mükemmeliyetçi davrandı ki Reuters Haber Ajansı’na göre Apple’ın sürekli değişen fikirleri yüzünden inşaatın 2 sene uzamasına mühendisler tepki gösterdi. Mühendisler ve Apple arasında yaşanan tartışmalar bitmek bilmedi. Simetri ve sadelik konusunda oldukça hassas olan Apple mühendisleri sık sık uyardı.
Başladığı yere döndü
Dev kampüs henüz tam anlamıyla bitmedi. Ancak bir kısım Apple çalışanı yeni ofislerine Nisan 2017’de taşındı bile. Yıl sonuna kadar da tüm çalışanların, yani 12 bin Apple çalışanının yeni ofislerine taşınması bekleniyor. Apple’ın bu kampüs için yer seçimi de oldukça dikkat çekiciydi. Her şeyin başladığı kampüs de Cupertino’daydı. İlk kampüsünün de bulunduğu kenti, Cupertino’yu seçen Apple böylece Silikon Vadisi’nden uzaklaşmıyor. Cupertino ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir kent. Sadece 60 bin nüfusu var. Sadece burada Apple üssünün olacağının dedikodusu bile Cupertino’ya turistik ziyaretlerin sebebi olmaya yetmişti. İnşaatın kesinleşmesi ve başlaması itibariyle alanda yeni restoranlar, mağazalar ve kafeler açılmaya başlamıştı. Hatta işletme aktiviteleri 2015’in 2. çeyreğinde 2015 yılının aynı çeyreğine oranla yüzde 33.5 artışla rekor kırdı. Konut fiyatları da Cupertino’ya gerçekleşecek büyük yatırım haberiyle fırladı. Çevredeki evlerin fiyatının iki katına çıkmasına ek olarak yeni inşaat projeleriyle Apple çalışanlarına da konut çeşitliliği sunulacak. Örneğin 120 loft daire çalışmaları devam ediyor. Kenti tamamen değiştiren Apple, çalışanlarını yeşilden ve doğadan da mahrum bırakmıyor. Parka 9 bin ağaç dikilmesi de planlanıyor. Kente Apple’ın katkıları saymakla bitmiyor. Apple 2016 yılında kente 900 bin dolarlık inşaat vergisi ödedi. Ayrıca 2014-2015 yılında da Pruneridge Yolu’nun kapatılması için belediyeye 23 milyon dolar ödendi.
Enerjisi çatısında
Kampüsün içinde 300 elektrikli aracın aynı anda şarj edilebileceği bir istasyon da yer alıyor. Uzay gemisini andıran yapıda güneş enerjisi panelleri dikkat çekiyor. Tüm çatıyı çevreleyen panellerin Apple’ın çalışma saatleri içinde harcadığı enerjinin yüzde 75’ini karşılaması hedefleniyor. Binaya 17 megawatt’lık çatı güneş enerjisi yerleştirildi. Parkın içinde yürüyüş yolları, tüneller ve çalışanların keyifli vakit geçirebileceği yeşil alanlar bulunuyor. Kampüsün içinde bin kişilik bir oditoryum da var. Kampüs inşaatının tamamlanması ardından Apple’ın Apple Campus 2’de gerçekleştireceği ilk lansman merak konusu. Apple CEO’su Tim Cook “Steve’in Apple için vizyonu içinde bulunduğumuz zamanının ötesine uzanıyordu ve Apple Park’ın nesiller boyunca yeniliğin evi olduğu fikrine sahipti” diyerek projenin Steve Jobs’un hayali olduğunu sık sık vurguluyor. Projeyi ise “Çalışma ve park alanları ekibimize ilham vermek ve çevreye fayda sağlamak için tasarlandı ve dünyadaki türünün tek örneği olan en enerji verimli binasına ulaştık ve kampüs tamamen yenilenebilir enerji ile çalışacak” şeklinde açıklıyor.
Haberin tamamını Turkishtime'ın Eylül sayısında okuyabilirsiniz.