AR-GE 250


Trakya’ya taşınan sanayi şirketleri...

Turkishtime Dergi

 

 

Beko ve Bayer, üretimlerini Trakya’ya kaydırmaya karar veren son şirketler. Geçtiğimiz Haziran’da yasalaşan ve şehir merkezlerindeki sanayinin taşınmasını öngören “Üretim Reformu Paketi” ile yıldızının daha da parlaması beklenen bölgeyi, sanayici sakinleri anlatıyor…

 

 

İlaç sektörünün devlerinden Alman şirketi Bayer, 60 yıldır üretim yaptığı Topkapı'daki fabrikasını Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine taşımaya karar verdi. Bayer ilaçları, 2018'den itibaren Sanofi Grubu bünyesindeki Zentiva'nın Lüleburgaz'daki tesislerinde üretilecek. Lüleburgaz'daki fabrikada kapasite artırımı için yatırım gerçekleştirildi.

 

Bayer ürünlerinin üretileceği Kırklareli’deki Zentiva fabrikasının ana hissedarı Sanofi Türkiye'nin Ülke Başkanı Fabrizio Guidi, “Transfer ve yatırım çalışmalarının önemli bir kısmı tamamlanmış olup, önemli sayıda ürün grubunun da bakanlık onayları tamamlanmıştır” diyor.

Sanofi, Bayer ürünlerinin transferi kapsamında üretim alanlarında kapasite artırımına gitti. Bu çerçevede üretim için temel gereksinimler olan granülasyon, tablet baskı, ambalaj makinası gibi ekipmanların alımı gerçekleştirildi. Kapasite artırımı için gerçekleştirmiş olduğu yatırım tutarı 7 milyon Avro’ya ulaştı. Guidi, “390 milyon kutu kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük ilaç üretim tesisi olan Sanofi Lüleburgaz fabrikası, yapılan yatırımlarla birlikte bu alandaki liderliğini de pekiştirerek sürdürecektir” diye konuşuyor.

Bayer, yatırımını İstanbul’dan Trakya’ya kaydıran firmalara son örnek… Kısa süre önce Arçelik-Beko, Beylikdüzü’ndeki elektronik fabrikasını Çerkezköy’e taşımıştı. Geçtiğimiz Haziran ayında yasalaşan ve şehir merkezlerindeki fabrikaların şehir dışına taşınmasını öngören Üretim Reformu Paketi kapsamında, Trakya’ya sanayi göçünün sürmesi bekleniyor.

“Trakya bölgesinde üretim yapmaktan son derece memnunuz” diyen Guidi, bölgenin avantajlarını şöyle anlatıyor: “Bilindiği üzere bu bölge Türkiye’nin seçkin sanayi kuruluşlarına ve ilaç firmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Fabrikamız İstanbul’a 150 kilometre uzaklıkta ve Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına ise sadece 80 kilometre mesafede. Dolayısıyla lojistik olarak da oldukça avantajlı bir konumdadır. Fabrikamızın konumu nedeniyle ihracat konusunda da stratejik bir konumda bulunuyor.”

Trakya'da yatırımı olan şirketlere bir başka örnek, Saray Holding. Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ, Trakya ve Kırklareli'nin, İstanbul’a ve Avrupa’ya yakınlığından dolayı stratejik bir coğrafi konuma sahip olduğunu belirtiyor. Özdağ, yatırım kararını nasıl aldıklarını şöyle anlatıyor: "Saray Holding olarak yatırım yapmadan önce lokasyonun altyapı uygunluğunu, işgücü potansiyelini, hammaddeye ve hedef pazarlara yakınlığını detaylı bir şekilde inceleyip karar veriyoruz. Çünkü lokasyon, verimliliği etkileyen önemli faktörlerden biri. Şirketimizin yanı sıra toplumun ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak en avantajlı konumu seçmeye çalışıyoruz."

Tekirdağ'da üretim yapan ODE Yalıtım'ın Genel Müdürü Ali Türker ise lokasyonu seçerken, kentin İstanbul’a yakınlığını ve sınıra yakın olmasını avantaj olarak değerlendirdiklerini belirtiyor ve "Trakya önemli bir sanayi bölgesi olarak aldığı yatırımlarla bugün sanayi şirketleri için en ideal bölgelerden biri konumuna gelmiştir" diyor.

ODE aha önce Çorlu’da elyaflama ve Multipack alanlarında yatırım yapmıştı. Bu yıl 6 milyon Euro tutarındaki fırın yenileme yatırımı ile kapasite artışı ve modernizasyon gerçekleştirdi. Şirket, Çorlu üretim tesisinin yanı sıra Eskişehir’deki yeni üretim tesisi yatırımının 30 bin m²’lik ilk fazını da devreye aldı. Eskişehir fabrikamızın inşası ve Çorlu’daki fabrikamızın modernizasyonu için son 5 yılda toplam 55 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Bu tesislerde 4 binden fazla ürün çeşidi üretiliyor. 2017’nin ilk 9 aylık döneminde, Eskişehir ve Çorlu yatırımları ile gerçekleşen kapasite artışının etkisiyle, kendi ürünlerinde yüzde 30’a yakın bir oranla hem sektör ortalamasının üzerinde hem de son 10 yıldaki ortalamamızın üzerinde bir büyüme kaydetti.

 

1998 yılından bu yana Lüleburgaz’da faaliyet gösteren Danone Sütlü Ürünler Operasyon Direktörü Tolgahan Bakıcı ise Trakya'nın, Türkiye’nin en kaliteli sütlerinin tedarik edildiği bölge olduğunu belirterek, böylece kaliteli hammaddeye kolaylıkla ulaşabildiklerini kaydediyor. Bakıcı şöyle devam ediyor: "Ayrıca Çorlu ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgelerine yakın olmamız da tedarik konusunda avantaj sağlıyor. İstanbul gibi ekonominin kalbi ve Türkiye’nin en fazla nüfusuna sahip olan şehrine yakınlığımız, lojistik bakımından sağladığı kolaylıklar sebebiyle bizim için oldukça önemli."

Bakıcı, "Gündeminizde yeni yatırım var mı?" sorusuna ise şöyle yanıt veriyor: "Danone Türkiye Sütlü Ürünler olarak, ‘sütlü atıştırmalık’ kategorisine odaklanma hedefimiz doğrultusunda; fabrika yatırımları, Ar-Ge çalışmaları ve pazarlama faaliyetleriyle birlikte yatırımlarımız sürüyor. Fabrikamıza sütlü atıştırmalık stratejimiz doğrultusunda yeni makineler satın aldık ve yeni hatlar kurduk. Bu doğrultuda inovasyonlarla pazara yön verecek ürün geliştirmekten, ürünleri raflara taşımaya kadar her adımda dengeli beslenmenin en önemli unsurlarından olan ara öğünlere yönelik sütlü atıştırmalık alternatiflerini tüketicilerle buluşturmak odağı ile yatırımlarımız devam edecek."

 

 

SARAY HOLDİNG'İN BÜYÜME PLANI

Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ

Yılın son çeyreği ve önümüzdeki yılda da Saray Bisküvi, Milkman, Verelli ve Ensar Endüstri markalarımız başta olmak üzere yeni ürünler, yeni hatlar, yeni pazarlar ve işbirlikleri ile büyümemizi sürdüreceğiz.

Enerji grubu iştirakimiz Greeneco Enerji, yenilenebilir enerji sektörüne katma değer sağlayacak yatırımlarını sürdürüyor.

Ensar Endüstri şirketimiz de Asya pazarındaki büyümesini sürdürüyor. Ensar Endüstri, son olarak Orta Asya’nın yükselen pazarı Türkmenistan’da iki yeni tesisin kurulumu için imzaladığı anlaşmanın ardından Bangladeş’te de bir fabrika kuracak.

Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda mobilya sektörüne Verelli markamızla yurtiçi pazarda daha etkin yer alma yolunda adımlarımızı attık. Bayi ağımızı genişletmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Milkman’de ise tahinli süt gibi benzeri olmayan yeni ürünleri tüketicilerimizle buluşturuyoruz.