Türkiye’nin dünya ikincisi olduğu başka hangi sektör var? Ağaç işlemede dünyanın yıldızıyız
Özel röportaj...
Ağaç işleme sektörü MDF kapasitesinde Çin’in ardından dünyada ikinci sırada. Sektörün yıldızı, inovatif ürünleriyle ihracatta hızlı büyüyen Antalyalı AGT…
Beyaz eşya sektörüne yakın okurlarımız, Subaşı’nı Arçelik’ten hatırlayacaktır.
Uzun süre boyunca Arçelik’in satış direktörü olarak görev yapmıştı. 2015’te Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Grup Başkanı olarak AGT’ye geçti. “Hak ettiği değeri bulamayan bir sektörde görev yaptığımı düşünüyorum” diyor, yeni şirketindeki görevini anlatırken. Subaşı’nın “hak ettiği değeri” bulamamaktan kast ettiği, sektörün MDF kapasitesine göre dünyanın zirvesinde bulunması. Gerçekten de başka hangi sanayi sektöründe Türkiye dünyanın ilk üçüne giriyor ki? Ağaç işleme sektöründe şirketlerin büyüklükleri MDF işleme kapasitelerine göre ölçülür. Türkiye’nin toplam MDF işleme kapasitesi 6 milyon metreküp civarında. Bu rakam, Türkiye’yi bu alanda dünya ikincisi yapıyor. (Birincilik Çin’de.) Sektörün iki büyük oyuncusu olan Yıldız ve Kastamonu Entegre’ni yanına son on yıl içinde yeni bir büyük katıldı: AGT. Merkezi Antalya’da bulunan AGT’nin açılımı “Ağaçta gelişmiş teknoloji.”
AGT, ağaç işleme ve mobilya sektörünün en hızlı büyüyen şirketlerinden biri. Şirket geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 20 büyüdü. Ciro 550 milyon TL’ye ulaştı. Dikkat çekici nokta, AGT’nin cirosunun yarıya yakın kısmını (yüzde 40’ı) ihracattan elde ediyor olması. Oysa bu oran sektörün geri kalanında yüzde 15-20 civarında. İhracatın ağırlığı, AGT’yi iç pazardaki dalgalanmalara bağışık kılıyor. AGT Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Grup Başkanı Şirzat Subaşı, 2016’da da büyüme oranının yüzde 20’ye ulaşacağı bilgisini veriyor. Şirketin hızlı büyümesinin arkasında, Ar-Ge ve inovasyona verilen önem var. AGT, her yıl piyasaya yeni ürünler çıkarıyor. Örneğin bu yıl içinde pazara sundukları çizilmez ürün, müşterilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Subaşı, “Ar-Ge yapmazsanız bu sektörde emtialaşırsınız” diye uyarıyor. İnovasyonun karşılığı özellikle dünya pazarlarında alınıyor. Örneğin inovatif ürünler sayesinde şirketin Kanada’ya ihracatı üç kat arttı. Subaşı, “Yurtdışında ‘Türkiye’de böyle ürünler mi geliştiriliyor?’ sorusuyla çok karşılaşıyoruz” diyor.
MDF’in ana kullanım alanlarından biri parke. Kentleşmeye paralel olarak MDF kullanımı Türkiye’de de hızlı büyüyor. Subaşı, “Kentli nüfus halıyı kaldırdı ve parkeye geçti” diyor. Nitekim Türkiye parke tüketiminde Avrupa ikincisi konumunda bulunuyor. AGT parke üretimine geçtiğimiz yıl başladı ve kısa sürede Türkiye ikinciliğine yükseldi. Şirket her yıl 600 bin ton ağaç kullanıyor. Ağaçların kaynağı, endüstriyel ormanlar. Türkiye, ağaç ihtiyacının yarısını ithal ediyor. Nitekim AGT de, Rusya, Ukrayna gibi endüstriyel ormanlar alanında önde gelen ülkelerden ağaç alımı yapıyor.
AGT’nin kurucusu, hayatını ağaç işleme sektörüne vermiş duayen bir yönetici: Ahmet Söylemez. Geçmişte Kastamonu Entegre’de müdürlük yapan Söylemez, 1984 yılında Antalya’ya yerleşerek AGT’yi kurdu. Şirket, ikinci kuşağın yönetiminde büyük atılım yaptı. 150 milyon euro’luk yatırımla 400 bin metrekarelik alana kurulan MDF fabrikası şirketi ilk üçe soktu.