Elektrikli araç kullanan iş insanları

Barış Soydan

 

 

Elektrikli arabalar otomotiv dünyasını kasıp kavuruyor. Bu akımdan küresel iş dünyası temsilcileri  dışında Türk iş dünyasından da talep hızla artıyor. İşte elektrikli araba kullanan şirket yöneticisi ve iş insanları...

Haber: Candeğer Muradoğlu

candegermuradoglu@turkishtimedergi.com

 

1834 yılında Thomas Davenport tarafından geliştirilen minyatür tren ile temeli atılan elektrikli arabalar piyasaya girince benzin istasyonu, benzin, motor gürültüsü gibi kavramlar yerine, şarj istasyonları, lityum iyon pil ve sessizlik gibi yeni kavramlar lügatımıza girdi. Birçok ülkede fazla miktarda vergi kampanyaları ve destekleme alan elektrikli arabalar dünya genelinde uzun süredir piyasada... Piyasa analiz şirketi IHS'nin 2015'te yaptığı araştırmaya göre otomotiv sektörü araştırmasından derlediği bilgilere göre, ABD en çok elektrikli otomobil satılan ülke oldu. Amerika'da geçen yılın ilk çeyreğinde 14 bin 799 elektrikli otomobil satıldı. Söz konusu rakam bu yılın aynı döneminde 14 bin 832 oldu. DBM Energy şirketinin CEO'su Mirko Hannemann, Tesla CEO'su Ellen Musk, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Microsoft'un kurucusu Bill Gates gibi  Amerikan iş dünyasının önde gelen isimleri yakıt tasarrufu yanında karbon emisyonunu azaltan elektrikli araçları kullanıyor. Hal böyle iken elektrikli araba furyasından elbette Türk iş dünyası da etkilendi.  Dünyada olduğu gibi Türk iş dünyasında da elektrikli arabalara rağbet gösteren CEO ve yöneticiler de var.

 'Sürüş keyfi hoşuma gidiyor'

 'Aracın en çok dış dizayn ve dinamik sürüş keyfi hoşuma gidiyor' diyen BMW i3 kullanıcısı olan Kosifler Oto Genel Müdürü Sinan Kosif, elektrikli araba kullanan ymneticiler arasında yer alıyor. Kosif, “Dünyamızın bize sağlayabileceği kaynaklar sınırlı. Fakat insanlık hareket etmeye devam edecek. Bu hareketi devam ettirmek için yeni kaynaklara yönelmek gerekecek. Bu sebeple şu anki teknoloji ile en iyi çözüm elektrik. Otomotiv dünyası alternatif kaynaklara yöneliyor.” diye konuşuyor.

Corporent markasının Kurucu Ortağı Barkın Pınar'ın Maserati Ghibli ve BMW i3 olmak üzere iki adet elektrikli otomobili var. “Otomobilin alıştığımız diğer otomobillerden farklı olarak yüksek torku sayesinde inanılmaz hızlanması ve bunu sessiz şekilde yapması benzersiz” diyen Pınar, otomobilden internete bağlanıp maillerimi kontrol etmek, telefonuma yüklediğim aplikasyon sayesinde otomobilin lokasyonunu, şarj durumunu görebilmenin avantajlı olduğunu dile getiriyor.

Türkiye'deki potansiyeli hakkında ise şunları söylüyor: “Elektrikli otomobiller ülkemizde pazara sunulduğu andan itibaren güzel bir ivme yakaladı. BMW i3 ve i8 modellerinin elektrikli otomobillerin bilinirliği ve güvenilirliğine büyük katkısı oldu. İleriki dönemlerde bu ilginin ve kullanım oranının artacağına inancım var.”

'Araçlar tasarruflu...'

İstanbul Sun Ajans Kurumsal İletişim Yöneticisi Evren Ertunç ise Derindere Motorlu Araçlar (DMA) tarafından geliştirilen ve  tasarımı Toyota Corolla ait DMA Toyota Corolla2013 modeli kullanıyor. Araç, dolu batarya ile 280 km. yol gidebiliyor, geleneksel yakıt sistemiyle çalışan araçlara nazaran büyük bir tasarruf elde ediliyor. Bu durum en az yakıt harcayan dizel araçlarla karşılaştırıldığında da geçerli. Ertunç, “100 km’de ortalama 6lt yakıt harcayan bir dizel otomobil ile 280 km yol gittiğimizde yakıt masrafımız yaklaşık 65-70 TL olurken, bu araç ile aynı mesafeyi toplamda 6-7 TL'ye gidebiliyoruz” diye konuşuyor. Klasik otomobillerin görünenden daha fazla bir karbon salınımı yaptığını belirten Ertunç, “Aldığımız nefesin kalitesini insanlar olarak biz belirliyoruz. Doğal olarak da yaşam süremizi. Bu sebeple doğaya biraz daha saygılı olmak amacıyla şirket olarak bu yolda ilerlemeyi tercih ettik. Sadece hava kirliliği de değil. Aracın sessiz çalışıyor olması, gürültü kirliliğini de azaltıyor” diyor.

Ali Sabancı, Temel Kotil, Vural Ak...

Türkiye’de elektrikli araba sahibi iş insanları sadece bu örneklerle sınırlı değil. Osman Boyner'e ait bd Otomotiv tarafından temsil edilen Amerikan spor elektrikli otomobili Fisker Karma'yı ilk satın alan isimler arasında  Pegasus Hava Yolları Başkanı Ali Sabancı yer alıyor.   Elektrikli otomobilin düşük yakıt maliyetinden ötürü  THY Genel Müdürü Temel Kotil Türkiye’de Bursa’da Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda üretilen Elektrikli Fluence marka aracı kullanıyor. Intercity Rental Car'ın kurucusu Vural Ak ve TNB A.Ş. Genel Müdürü Aytaç Biter  de bu trendin gerisinde kalmayanlar arasında yer alıyor.

 2020'de burada da üretilecek

Burada kullanılan elektrikli araç markaları arasında BMW, Fiat, Nissan, Fisker, Toyota, Citroen yer alıyor. Türkiye genelinde 117 noktada şarj istasyonu bulunuyor ve dünyanın önde gelen elektrikli araba markası Tesla'nın Türkiye pazarına girmesiyle bu sayının daha da artması bekleniyor. Türkiye’de şimdiden elektrikli otomobil pazarı oluştu ve artık yükselme çağında. Farklı markaların sunduğu elektrikli otomobiller rekabeti arttırıp yolda göreceğimiz elektrikli otomobillerin sayısını arttıracak. Türkiye'de de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde yürütülen yerli otomobil çalışmalarının önemli bir bölümünü elektrikli otomobil ve buna yönelik teknolojinin geliştirilmesi oluşturuyor. Bu kapsamda geliştirilecek yerli otomobilin 2020'ye kadar üretilmesi planlanıyor.

 

 

Elektrikli araçların avantajları

- Yakıt Tasarruflu

 - Vergi oranı düşük

 - Motor yapısıyla yüksek performans

 

-Sessiz motor yapısı

 

Elektrikli Araçların Dezavantajları

-Araçlarının satış fiyatlarının yüksek olması

-Şarj noktalarının altyapısının yetersiz

-Araçlar pil ile çalıştığı için daha ağır olması

- Pilin ömrünün dolması ile dönemsel pil değişimden kaynaklanan ekstra maliyet

- Elektrikli araçlar en fazla 120-160 kilometrelik menzile ulaşabiliyor olması