Otomotiv ihracatında ‘çip’ etkisi

Turkishtime Dergi

İhracatın lokomotif sektörlerinden otomotivde, yarı iletken (çip) krizinin etkileri büyüyor. Sektör, aylık bazda bu yılın en düşük ihracatını mayıs ayında gerçekleştirdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), mayıs ayı ihracat verilerini açıkladı. Otomotiv endüstrisi, mayıs ayında baz etkisi ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,5 artışla 1,9 milyar dolar ihracata imza attı. Sektör bu yıl içerisinde ilk kez 2 milyar doların altında ihracat gerçekleştirmiş oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Yarı iletken çip sorunu nedeni ile ana sanayinde bazı firmaların üretime ara vermesi, tam kapanma tedbirleri ve bayram tatili, mayıs ayı ihracatının aylık ortalamaların altında kalmasında etkili oldu” dedi. Çelik, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada yıllık hedefl erinde değişiklik olmadığını belirterek, "Çip sorunu azaldığında talep yüksek olduğundan pazarda hedefin rahat yakalanacağını düşünüyoruz. Hedefimiz yılsonunda 30 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak" dedi.

İhracatı yine tedarikçiler sırtladı

Mayıs ayında tedarik endüstrisi, binek otomobiller ve otobüs- minibüs-midibüs ihracatı çift haneli artarken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı da çift haneli düşüş gösterdi. Yılın ilk beş ayında ise otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 37 artışla 12 milyar dolar olurken, ortalama aylık ihracat 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında tedarik endüstrisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 105 artışla 925 milyon dolar ihracat yaparken, nisanda olduğu gibi bu ay da en büyük ürün grubunu oluşturdu. Ancak tedarik sanayisinde de geçen aya göre düşüş olduğu dikkat çekti. Avrupa’da Türk tedarikçilerden de alım yapan bazı ana sanayi firmalarının fabrikada üretime ara vermesi, bu düşüşte etkili oldu. Nisan ayında tedarikçiler ihracatta 1 milyar doları aşmıştı. Mayıs ayında tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta yine baz etkisi ile yüzde 146 oranında artış görülürken, önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 169, Fransa’ya yüzde 113, ABD’ye yüzde 225, Rusya’ya yüzde 139, Birleşik Krallık’a yüzde 225, İspanya’ya yüzde 169 ihracat artışı görüldü.

Mayıs ayında binek otomobil ihracatı yüzde 44 artışla 682 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 33 düşerek 98 milyon dolar, otobüs-minibüs- midibüs ihracatı da yüzde 26 artarak 92.5 milyon dolar oldu. Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 66, İtalya’ya yüzde 160, ABD’ye yüzde 537, Mısır’a yüzde 279, Polonya’ya yüzde 67, Birleşik Krallık’a yüzde 43 ihracat artışı yaşandı. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 50, Fransa’ya yüzde 52, İtalya’ya yüzde 32, Belçika’ya yüzde 85, Slovenya’ya yüzde 92 ihracat düşüşü, ABD’ye ise yüzde 100 artış yaşandı.