Turkishtime analiz... Şimdi lüks ‘pick-up’lar zamanı!

Turkishtime otomotiv uzmanı Tunç Altınbaş yazıyor...
Ticari dört çekerler ‘pick-up’ sınıfındaki rekabet iyice kızışıyor. Eskiden sadece inşaat sahalarında görmeye alışık olduğumuz pick-up’lar artık ısıtmalı deri koltukları ve 19inch jantlarıyla sokaklarda boy gösteriyor…
Test ettiğim en iyiler
Isuzu D-Max 163 beygir güç ve 400 Nm düz tork sağlayan çift turbo beslemeli, 2,5 litrelik motor hacmiyle devasa yükseklikte, konforlu ve lüks bir pick-up. D-Max tam 3.5 tonluk çekme kapasitesiyle kendi segmentinde rakipsiz!
Isuzu’nun yüzyıla yaklaşan pick-up üretimi tecrübesinin son harikası D-Max birinci sınıf iç kabini, lüks donanımı, üstün güvenlik özellikleri, güçlü motoru, sportif tasarımı ve 4x4 V-Cross en üst donanımlı versiyonu için 96 bin liradan başlayan fiyatlarla geliyor. Hafta içi güçlü iş ortağınız olurken, hafta sonu aklınızdan nereye gitmek geçiyorsa size eşlik eden konforlu bir dört çeker o... Isuzu D-Max, benzersiz sürüş deneyimiyle pick-up segmentini yaratan bir model. Rakiplerinden onu ayıran birçok artısı var: Projeksiyon özellikli geniş görüş açısı sunan farları, rakipsiz 3.5 ton çekme gücü, 2 ton ağırlığına rağmen sadece 8lt/100km yakıt tüketmesi ve en üst donanım 4x4 V-Cross otomatik vitesli modeline yaklaşık 100 bin liraya sahip olabilmeniz gibi. Normalde 2.5 lt dizel motorlu bir dört çekere vergiden dolayı, bundan bir hayli yüksek bir bedele sahip olabilirsiniz. D-Max ile gidemeyeceğiniz hiçbir yer yokmuş gibi hissediyorsunuz. Trafik mi sıkıştı, en yüksek kaldırımlar bile önünüzde düz yol oluyor. Çevrenizdeki küçük binekler size kıskançlıkla bakıyorlar.
Otomatik vites sunan ilk pick-up
2004 yılında pick-up pazarını arazi vitesi yerine 4x4’e düğme ile geçiş sağlayan ‘’Shift on the Fly’’ sistemiyle tanıştıran D-Max, otomatik vites seçeneğini de sunan ilk pick-up olmuştu. Isuzu’nun yüzyıla yaklaşan araç üretimi deneyimiyle baştan aşağı tekrar yaratılan D-Max şimdi bir öncekinden çok daha modern ve üstün bir araç haline getirilmiş. Ayrıca test sırasında 2 tonluk ağırlığına rağmen sadece 8.1 lt yakıt tüketmesi, böyle bir dev için gerçekten inanılmaz düşük bir değer.
Amarok Kızılderili dilinde ‘kurt’ demek!
Volkswagen, 2010 yılında pick-up hafif ticari aracı Amarok’u satışa sundu. Volkswagen Amarok, Avrupalı bir üreticinin ürettiği ilk pick-up olma özelliğini taşıyor. Model isminin ifade ettiği gibi daha çok bir kurt vahşiliğinde gözüken VW Amarok Exclusive ise yüksek kaliteli malzeme ve uzmanlıkla dizayn edilen iç tasarımıyla daha ilk anda heyecanı hissetmenizi sağlıyor. Standartların üstünde özellikler sunan Amarok Exclusive’de bulunan Alcantara kumaş kaplama, bu ayrıcalıklardan sadece birisi...
Amarok’un aykırı ruhu, şimdi Exclusive donanımla en üst seviyeye çıkarılmış. Sınıfında sadece Amarok Exclusive’in sunduğu Bi-Xenon farlar ve LED gündüz sürüş farları, 19" alüminyum alaşımlı jantlar gibi özelliklerle her yerde kendini gösteriyor. Amarok, 2.0 BiTDI çift turbo motoruyla günümüzün en ileri motor teknolojilerinden birini kullanıyor. 180 PS güç üreten çift turbo özelliği sayesinde en dik rampalarda bile yüksek performans ve çekiş sağlıyor. Motor ve şanzımanını incelediğinizde sizi etkileyen tek özelliğin gücü olmadığını anlıyorsunuz. Dayanıklı ve sağlam yapısı ile şehrin yoğun trafiğine ve doğanın zorlu şartlarına meydan okurken, kullanım maliyetinizi de düşürmenizi sağlıyor.
Volkswagen Amarok Exclusive’de 180 beygir ve 420 Nm yüksek tork üreten 2.0 litrelik çift turbolu dizel motorun şehir içi tüketim ortalaması ise yaklaşık 10lt/100km. 4Motion sürekli dört tekerlekten çekişli Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Exclusive, 180 beygirlik gücü 8 ileri otomatik şanzıman ile tekerleklere iletiyor. 8 ileri otomatik şanzıman pick-up sınıfında yine bir ilk! 180 beygirlik güç, 2 tonun üzerindeki Amarok’u binek bir otomobilden farksız ivmelendiriyor. Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Exclusive’in satış fiyatı ise 119 bin TL.
Günümüzün pick-up’ları gerçekten neredeyse lüks sınıf SUV’ların konforunu ve kokpit kalitesini çok uygun fiyatlara sunarken önemli bir konuyu atlıyorlar. Test ettiğim hemen hemen hepsinde dizel motorların gürültülü çalışması kokpite yansıyor. Özellikle yoğun trafikteki duruş ve kalkışlarda homurtulu motor sesi kulaklarımızı alışık olduğumuzdan daha fazla rahatsız ediyor.
Pick-up sınıfındaki diğer rakipler kimler?
Bu sınıftaki diğer rakiplerin başında Nissan Navara geliyor. Tamamıyla yenilenen Navara 2.3 litrelik dizel 190 PS çift turbo beslemeli motor, 450 Nm tork ve 7 ileri otomatik şanzıman seçeneğiyle çok güçlü. 190 PS motor ve otomatik şanzıman seçeneğiyle bile yakıt tüketiminde 7.0 litrenin üzerine çıkmayan verilere sahip olacağı söylenen yeni Navara’yı test etmek için sabırsızlanıyorum. Türkiye pick-up sınıfındaki diğer iddialı oyuncular ise Ford Ranger ve Mitsubishi L200.
2015’te Türkiye’de 1 milyon otomobil satıldı!
Evet, siz bu yazıyı okurken Türkiye tarihinde ilk kez 1 milyon adet üzerinde otomobil satılmış olacak. Onlarca senedir sektörün dillendirdiği, ‘her sene artık bu sene aşacağız’ diye hedef koyduğu ulaşılmaz sınır ne gariptir ki, ekonominin bu derece yavaşladığı, art arda iki seçim yaşadığımız 2015’e kısmetmiş. Birçok satın alma kararını erteleyen Türk tüketicisi demek ki, ne olursa olsun otomobil almaya devam diyormuş.
Peki bu satırları Aralık ayının ortasında yazarken yılsonunu da dâhil ederek 1 milyon otomobil satış adetinin geçileceğini nereden biliyorum? Çünkü son 12 ayın satış rakamlarına baktığımızda tarihte ilk kez toplam 1.001.661 adet araç satılmış durumda. Geleneksel olarak Aralık ayları yılsonu satış kampanyalarından dolayı yılın en çok satış yapılan ayı olduğu için de, Kasım sonunda toplam 847 bin 720 adete ulaşan pazar, Aralık ayında bir 150 bin daha satışla milyon sınırını aşmış olacak. 2014’ün Aralık ayında toplam 153 bin 941 adet araç satılmış, 2015’te de benim beklentim bu rakamın 160 binleri yakalayacağı yönünde…
Bakalım tahminlerim tutacak mı?