Dubai'de Türk markaları için potansiyel hâlâ büyük

GLOBAL CONNECTION İLE DÜNYAYA BAĞLANANLAR
Türk kültürü ve Türkiye orijinli kaliteli ürünlere yönelik talebin arttığı Birleşik Arap Emirlikleri pazarına, markalar adeta çıkarma yapıyor. Ve tüketici elektroniğinden mücevhere kadar pek çok alanda bundan da fazlası için hâlâ potansiyel var.
Arno Maierbrugger
Gulf News, The National yazarı
Global Connection gazetecisi
Türkiye’nin Arap Körfezi’ndeki kilit ticari ortaklarından BAE, Türk şirketleri için hayati öneme sahip. Türkiye’nin Ortadoğu’da Irak'tan sonra ikinci, dünya genelinde ise dokuzuncu en büyük ihracat pazarı olan BAE, 2015 yılında Türkiye’den 4,7 milyar dolar değerinde mal ve hizmet ithal etti. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 3,3’ü gibi olağanüstü bir orana denk geliyor. Nitekim geçmişte çok sayıda Türk markası, petrol zengini Körfez ulusunun artan markalı tüketim potansiyelinden faydalanmak için BAE’de mağaza açmıştı.
BAE’de en çok satan Türkiye orijinli ürünlere baktığımızda bunların (sanayi ürünleri dışında) değerli taşlar, mobilya, tekstil ve hazırgiyimin yanı sıra elektronik cihazlar yani elektrikli ev aletleri olduğunu görüyoruz. Buna ek olarak BAE Türkiye için aynı zamanda meyve-sebze ve hayvansal ürünler bakımından da önemli bir pazar ve bu ilgi BAE’de sayıları artan Türk restoranları ve marketleri tarafından da destekleniyor.
Moda sektörünü ele alalım... Türk markaları, uluslararası trendleri yansıtmanın yanı sıra yanında Türkiye'nin Arap etkileri taşıyan çok kültürlü stili sayesinde BAE’nin alışveriş sokaklarında giderek daha da sık görülür oldu. Bu durum Dubai ve Abu Dabi'nin alışveriş merkezleri için de geçerli. Örneğin, birçokları tarafından Türkiye’nin en büyük hızlı moda markası olarak tanımlanan LC Waikiki, Mayıs 2014’te Dubai merkezli Apparel Group ortaklığıyla Abu Dabi’deki Al Wahda Mall’da ilk mağazasını açarak BAE pazarına giriş yaptı. O tarihten bu yana Abu Dabi’de Al Naeem Mall, Dubai’de, Şarika’da ve Ajman’da Ibn Battuta Mall’da da yeni mağazalar açtı.
BAE Türk markaları için bir vitrin
“BAE pazarına girmek bizim için önemli bir dönüm noktasıydı. Türkiye’nin lider moda markalarından biri olan LC Waikiki, operasyonları arasına yeni ülkeler ekleyerek daha fazla uluslararası hale geliyor. BAE önemli bir vitrin ve potansiyeli olan dev bir pazar” diyor LC Waikiki CEO’su Mustafa Küçük...
BAE’de bulunan bir başka Türk moda markası da, ülkedeki klasik takım elbise ve iş giysilerine yönelik güçlü talepten faydalanan, erkek giyim konsept mağazalarıyla zengin bir geleneğe sahip Sarar. Mudo gibi mağazalar moda, ev dekorasyonu ve yaşam tarzı ürünlerine odaklanırken erkek-kadın ve çocuk giysileri tasarım markası İpekyol ve Lufian, Colin’s, Damat Tween, Koton ve Mavi de yakın tarihte BAE’ye giriş yapan önemli Türk moda perakendecileri arasında.
Türk moda perakendecilerinin BAE’de bu kadar hızlı büyümelerinin sebebi, Türkiye’nin küresel standartlarda trend belirleyen bir sanayiye sahip olmasının yanı sıra cadde modasında ciddi bir merkez olmak konusunda ün kazanmış olması. Buna ek olarak, birçok Türk ürününün tasarım unsurları, Batı ve Arap unsurlarını Körfez müşterilerinin ayrıntılı zevkine uygun şekilde birleştiriyor.
Türk mücevheri için eşsiz bir pazar
“BAE’de iyi kalite ve eşsiz tasarım için yüksek talep var” diyor erkek ve kadın için spor, günlük ve resmi giyimde uzmanlaşan ve markasını geçen yıl Mart ayında Dubai’de lanse eden yeni Türk lüks markası Afffair’in kurucu ortağı ve yaratıcı direktörü Ali Behnam Bahtiyar. “Biz köken olarak bir Türk markasıyız ve bununla gurur duyuyoruz. Bizim el yapımı zanaatkâr tarafımız çok eşsiz ve bu bizi şu anda küresel pazarda diğerlerinden farklılaştırıyor” diye ekliyor.
Türk moda markalarının diğer küresel tekstil zincirlerine kıyasla sahip olduğu çekicilik, yüksek kalite ve tasarımlarla sürekli olarak kendilerini yeniden inşa etmesinden kaynaklanıyor. “Bu, üretimdeki bilgi birikimi ve imalat kalitesinin yanı sıra Türk tasarımcılarıyla işbirliği halinde marka oluşturmanın bir kombinasyonu,” diyor moda tasarım, lüks markalar ve kozmetik alanlarında uzmanlaşan İstanbul merkezli L’Appart ajansının CEO’su Feride Tansuğ... Ve Mavi, Koton, Mudo gibi markalarının farklı olmasının ünlü Türk tasarım yenilikçileri ile yakın işbirlikleri ve ürettikleri sınırlı sayıdaki koleksiyonlar sayesinde olduğunu ekliyor.
Türk moda markaları hikâyenin sadece bir tarafı. Ayrıca zarafet ve lüks konusunda sağlam üne sahip olan, özel altın tasarımları ile meşhur olup BAE’de perakende ortağı Joyalukkas aracılığıyla satılan Zenina gibi mücevher markaları da var. “Türkiye mücevherleri ile ünlüdür. Zarif tasarımları ve inanılmaz işçiliği, dünyanın her yerinde son derece popülerdir” diyor Joyalukkas Group Yönetici Müdürü John Paul Joy Alukkas.
Yiyecek-içecek markaları da pazara girdi
Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner’e göre BAE, Rusya, İran, Hong Kong, Singapur ve Avrupa Birliği ile birlikte bu yıl büyüklüğü yaklaşık 3,5 milyar doları bulan Türkiye, mücevher ihracatı için en önemli pazarlar arasında.
Genel olarak BAE; Vestel ve Beko gibi tüketici ve ev elektroniği markaları, kendini BAE’nin lider şişe su markası olarak tanımlayan popüler içme suyu markası Alpin ve aynı zamanda Mehmet Efendi ya da Türk Kahvesi gibi popüler orijinal Türk kahvesi markaları için de gelecek vaat eden bir pazar. Türk yiyeceklerinin imajı BAE’de açılan gurme restoranlar sayesinde daha da hız kazandı, bunlardan sadece Dubai’de iki düzineden fazla var.
Pazar gözlemcilerine göre, Türk markaları için doğacak yeni fırsatlar Asya’dan gelen rekabetin yüksek olduğu akıllı TV ve akıllı telefonlar gibi daha sofistike elektronik ürünlerde, helal kozmetik ve güzellik sektöründe, özellikle de premium (ayrıcalıklı) kategoride yatıyor. Piyasada bulunan ürünler arasındaki İslami standartlara uygunluk boşluğunu doldurabilecek (yani Müslüman müşteriler tarafından içinde hayvani ürünler bulunmaması sebebiyle tercih edilen organik ürün portföyü olan) –örneğin Farisi gibi– Türk kozmetik ürünleri bulunuyor. Ancak BAE pazarına bu tür yolların başarılı bir biçimde açılabilmesi için Feride Tansuğ gibi halkla ilişkiler uzmanları daha geniş ve daha yoğun pazarlama kampanyaları öneriyor.