Gucci'yi yeniden icat eden CEO'nun öyküsü
Lüks algısının değişmesi, moda devlerini köşeye sıkıştırıyor. Statü sembolü olarak kabul gören Gucci'de satışlar 1 yılı aşkın süredir düşüyor. Ünlü marka kurtuluşu, lüksün değişen algılarına meydan okumayı başaran Marco Bizzarri'de arıyor. Peki Bizzarri bu gidişata dur diyecek yol haritasını nasıl çiziyor?
Statü sembolü olarak kabul gören Gucci’de işler yolunda gitmedi. Tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle sadece Gucci'de değil bir çok moda devinde satışlar düşüyor. Bu kritik dönemde Gucci, kurtuluşu lüksün değişen dinamiklerine meydan okumasıyla ünlenen Marco Bizzarri'nin yol haritasında arıyor.
Değişen bir dünyada hayatta kalmanın yolu ona ayak uydurmaktan geçiyor. Şu günlerde markanın mağazaları bile baştan yaratılıyor. Geminin başında ise daha önce Bottega Veneta'nın yıllık gelirini 400 milyon eurodan 1 milyar euroya çıkaran Marco Bizzarri yer alıyor. 53 yaşındaki iş adamının Yves Saint Laurent, Alexander McQueen,Stella McCartney, ve Brioni gibi markalarda üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra Gucci'de CEO olarak görevine başlaması zorlu bir döneme denk geldi.
Ünlü markanın satışları uzun süredir düşüyordu. 2015’in ilk yarısında da bu trend devam etti ve yüzde 4 azalma yaşandı. Sadece Gucci’nin değil Prada ve Lous Vuitton gibi lüks markaların satışları da 2014 yılında azalmıştı. Bunun başlıca nedeni tüketim alışkanlıklarını değişiyor olması. Üst gelirli sınıf artık her yerede bulunabilecek lüks mağazaların ürünlerindense nadide parçalara yöneliyor. Krizlerle beraber orta sınıfın eski alım gücünü kaybetmesi ise bir başka neden olarak göze çarpıyor. Uzmanlar orta ve alt sınıfın gittikçe fakirleştiği bir dünyada zenginlerin de fiyatlarıyla dudak uçuklatan marka ürünleri giyerek göze çarpmak istemediklerini belirtiyor. Bunların yanı sıra, son yıllarda lüks tüketim devlerine can simidi olan Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlamaya başlaması da satışları doğrudan etkiliyor.
Ancak Gucci’de işler sadece bu açıdan sarpa sarmadı. Yaratıcı Takım Lideri Frida Gianini ve CEO Patrizio Di Marco'nun işden ayrılması Gucci'nin lider kadrosunda devasal bir boşluk yarattı. Bu gelişmeler ışığında Gucci'nin yeni bir döneme adım atması gerektiği de su yüzüne çıktı. Yaratıcı takımdan pazarlama stratejilerine kadar her adım da radikal değişikliklere imza atan CEO Marco Bizzarri, “Değişim risk almayı gerektirir. Yeni bir şey yaratıyorsan tabi ki hata yapabilirsin” dedi.
Şüpheli atama
Bizzarri, her CEO'nun yaptığı şeyleri tekrarlamadı. Birçok kişi Bizzarri'nin yıldızı hali hazırda parlak bir yaratıcı yöneticiyle çalışacağını beklerken o düşünülenin aksine daha önce adı hiç duyulmamış bir insanı işe alarak riske girdi. İlk aşamada kimi seçeceğiyle ilgili hiç bir fikri olmadığını belirten Bizzarri, sonunda Alessondro Michele'da karar kıldı. Michele 12 yıldır Gucci'nin kadrosunda yer alıyordu fakat hiç bir zaman perdenin önüne çıkmamıştı.
Bu değişim Gucci hayranları tarafından şüpheyle karşılandı hatta bazıları eski modacının işe geri alınması adına sosyal medyada paylaşımlarda bulundu. Fakat kararının arkasında durmayı tercih eden Bizzarri, “ Eğer kovulacaksam kendi yaptığım hatalardan dolayı kovulurum. Başkalarının benden beklediği kararlar yüzünden başarısız olmak istemiyorum” diyor. Michele'ın şirketi herkesten daha iyi tanıdığını ve normal biri olduğunu söyleyen Bizarri iyi eğitim almış, dinlemeyi bilen, saygılı bir insanla çalışmak istediğini belirtiyor. Yaratıcı yönetmeni seçme sürecinde her yerden ve herkesten baskı gördüğünü söyleyen Bizarri, “ Gucci gibi bir şirket için önemli bir ismi belirlemek kağıtta yazan bir şey değil. Bu daha çok neyin doğru olacağını hissetmekle alakalıydı” şeklinde konuştu.
Başarılı CEO, işinin önemli bir parçasının takım yaratmak olduğunu ve bunun için saygının temel değerlerden biri olduğunun da altını çizdi. Her şeyin saygıyla başladığını söyleyen Bizarri, “ Yalnızca yaratıcı yönetici için değil, çalıştığım tüm insanları seçerken saygılı olmasına dikkat ederim. İnsanların birbirine kaba davranmasını asla kabul etmem. Bizim işimiz de insan çok önemlidir. Eğer bu sektörde insanlara iyi olmadıklarını veya yeterli performans göstermediklerini söylersen, risk almayı bırakırlar. Moda sektöründe yaratıcı olabilmek için önce kendini iyi hissedebilmen gerekir” dedi.
Neler değişti?
Bu iki isim Gucci'de yeni bir dönem yaratmak için kollarını sıvadı. Bizzarri ve Michele reklam ve pazarlama stratejilerden şirket kültürüne kadar her şeyi yeniden tartıp biçti ve atılması gereken adımlar üzerinde karar kıldı.
Bussiness of Fashion dergisine verdiği röportajda, değişim süreciyle ilgili görüşlerini paylaşan Bizzarri, “ Yeni bir şey yapmaya çalışıyorsanız insanlara hata payı tanımak zorundasınız. Burada yapmaya çalıştığımız şey için risk almak gerekiyor. Ve çalışanlar hata yapmaktan korkarak hareket ederlerse risk almayacaktır. Bütün çalışanlara hata yapmaktan korkmamaları gerektiğini anlattım” dedi. Bu durumun yaşayan bir kanıtı olduğunu söyleyen Bizzarri, “ Hiç bilinmeyen bir yaratıcı yönetmeni işe aldım. Bu büyük bir riskti. Benden ilham alabilirler. Burada öğrenebilen bir organizasyon yaratmayı hedefliyorum. Takımıma sürekli olarak şunu söylüyorum bütün bilgiye ulaşmamız imkansız. Risk almak zorundasın ama bunu kendiniz tercih ederek yaparsanız çok daha iyi“ diyor.
Bizzarri, “ Çalışanları güçlü ve zayıf yönlerini anlayabilmeleri için destekledim. Böyle bir işte ben merkezci olamazsın. Onları değiştirmeye çalışmanın da bir manası yok. Çalışanlardan en yüksek verimi alabilmek için yapılabilecek tek şey onları daha iyi tanımak. Nelerden korktuklarını, neleri sevdiklerini ve diğer insanlarla ilişkilerini öğrenmek. Böylece hata yapıldığında şirketin ve takımın bu durumu tolere edebilme olasılığı da yükselir” dedi.
Süreci daha iyi yönetebilmek adına yaklaşık 3 bin kişiyle konuştuğunu söyleyen Bizzarri, “ Kendi güçlü ve zayıf yönlerimi biliyorum. İyi olduğum bir şey varsa o da insanlarla etkileşimimdir. Bu yüzden organizasyonun her katmanından kişiyle görüştüm. Burada ne yapmak istediğimizi, neleri değiştirmeye çalıştığımızı anlattım. Bunları neden yaptığımızı söyledim” diyor. Satışlar yüzünden şirket çalışanlarının motivasyonunun düşük olduğunu açıklayan Bizzarri, “ Kendi çalışanlarımız burada başarmaya çalıştığımız şeye inanırsa, müşteriyi de ikna edebilecek motivasyonu gösterecektir” diye konuştu.
Değişimin pazarlama stratejilerine de yansıdığını ekleyen Bizzarri, Gucci'nin geçmişte figürlere ve rakamlara dayalı bir strateji izlediğini söyledi. Bizzarri, “ Elimde yüzlerce veri vardı. Ürünü pazarlarken onu hissetmek gerektiğini inanıyorum. Bu yüzden pazarlama müdürünü de değiştirdim. Ürünü tanımak için sayılara bakan biriyle değil, o ürünü gerçekten tanıyıp hissedebilen biriyle çalışmak istedim” diyor.
Mağazaların restorasyonuna dair açıklamalar da yapan Bizzarri, “ Yeni mağaza konseptleri onaylandı bile. Müşterilere ürünlerimizin giyilmeye hazır olduğunu hissettirmeyi hedefledik. Yeni mağazalar Alessandro'nun koleksiyonu için koza görevi görecek” dedi. Yeni dekorasyon kadife koltuklar gibi yumuşak elementler kullanılarak hazırlandı.