ARGE 250


Kiğılı rotasını yurtdışına çevirdi

Barış Soydan

 

 

Üç yıl içinde Türkiye’deki yatırımlarını bitirecek ve yurtdışı yatırımlarına ağırlık verecekler. Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, “2015 yılını ciro bazında yüzde 18 büyüme kapattık. 2016 ve sonrasında da yurtdışı atılımlarımızla büyümemizi sürdüreceğiz” diyor.

 

Perakende sektörünün köklü markası Kiğılı, 2016'da da kendine yeni hedefler koydu. Kiğılı'nın hedefi, perakende alanında yaptıkları yeniliklerle sektörün gelişimine katkıda bulunmak, markanın uluslararası pazarlarda güçlü konuma gelmesini sağlamak. Bunun sonucunda da bir dünya markası olmak. Kiğılı Türkiye’deki büyüme stratejisini üç yıl sonra bitirmeyi planlıyor. Yurtdışında büyüme bu dönemde ağırlık kazanacak, üç yıl sonra tamamen o doğrultuda ilerleyecek. Yurtdışında açtıkları ve açacakları mağazalar ile uluslararası arenada söz sahibi olmayı hedefliyorlar.

 

Moda perakendesinde dinamikler nasıl değişiyor? Siz bu değişime nasıl ayak uyduruyorsunuz?

Bu hızlı değişime ayak uydurmak ve şirketimizin de bu dinamiklere hızla adapte olmasını sağlamak için açık bir yönetim şekli izliyorum. Ekip çalışmasına önem veriyor, şirket içerisinde açık bir iletişim kurulmasına özen gösteriyorum. Şeffaf ve doğru bir iletişim için kapımı tüm çalışma arkadaşlarıma açıyorum. Çalışma arkadaşlarımın network ve iş geliştirme toplantılarını destekliyorum. İletişim kanallarını artırmak ve çözüm odaklılık adına teknolojinin getirdiği hızlı iletişim olanaklarını kullanıyor, kullanımını teşvik ediyorum.

 

Türkiye'nin dünya arenasındaki markalarla rekabet edebilmesinde Kiğılı'nın katkılarını nasıl sıralarsınız?

Yurtdışında mağaza ve corner’larımızla büyüyerek erkek modası anlayışımızı dünyaya tanıtıyor, bir Türk markası olarak dünya arenasında rekabet ediyoruz. Yaptığımız çalışmalar sektörün dünya piyasalarında söz sahibi olmasında da etkili oluyor. Yurtdışı mağazalarımız ile Kiğılı kalitesini Avrupa’ya ve diğer ülkelere taşıyoruz. Örneğin Çin’de elde ettiğimiz başarı diğer Türk markalarına da örnek olacak nitelikte. İş ortağımızla birlikte markanın kaliteli, köklü, modern ve yenilikçi gücünü birleştirince iyi bir iş çıkardık.

 

Hem fiziki hem de online mağazacılıkta başarılı olmanın koşulları neler? Kiğılı her iki alanda nasıl bir planlama yapıyor?

Online alışveriş sitemiz Kigili.com 2009 yılından beri aktif olarak satış yapıyor. Yurtdışı satışlarımız ise 2012 yılından beri sürdürülüyor. Özellikle Azerbaycan başta olmak üzere, Türki Cumhuriyetler ve Türk vatandaşlarının yoğun olduğu Almanya, Fransa, Hollanda ile Japonya’da aktif satış yapıyoruz.

Kiğılı 2015 yılını nasıl kapattı? 2016 ve sonrası için büyüme planları nedir?

2015 yılına genel olarak baktığımızda, dolar kurundaki dalgalanma, siyasi belirsizlik ve yaşanan üzücü olaylar sektörü son derece olumsuz yönde etkiledi. Dolar kuru üstünden yapılan tedarikçi anlaşmaları, AVM kiraları gibi konularda sektör sıkıntı içerisine düştü. Ancak biz yılların tecrübesiyle kendimizi her anlamda güvenli tuttuk. Kiğılı olarak kendimize, her yıl yüzde 20 oranında büyüme kaydetme hedefi koyduk. Zor bir yıl olan 2015 yılını ciro bazında yüzde 18 büyüme ile kapatarak hedefimizi tutturmaya yaklaştık. 2016 ve sonrasında da gerek yurtiçi gerekse yurtdışı atılımlara devam ederek büyümemizi sürdüreceğiz.

 

Uzun vadeli hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Kiğılı olarak rotamızı yurtdışına çevirdik. Üç yıl içinde Türkiye’deki yatırımlarımızı bitireceğiz ve yurtdışı yatırımlarına ağırlık vereceğiz. Kasım ayında Üsküp’te iki mağaza, Aralık’ta ise Viyana’da mağazamızı açtık. Yurtdışında Çin, Avusturya, Fransa, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, İran, Irak, Makedonya mağazalarımızla hizmet veriyoruz. Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerinden gelen teklifler üzerinde corner mağazalar açmak istiyoruz. Yeni yatırım bölgesi olarak belirlediğimiz Yemen, Lübnan, Kıbrıs ve Sırbistan, Bosna Hersek bayilikleri için görüşmelerimiz sürüyor. Orta Asya’da büyümeye devam etmek istiyoruz. Kiğılı olarak Çin’e yatırımı çok önemsiyoruz ve burada buluna üç mağazamıza yenilerini eklemeyi planlıyoruz.

 

 

HEDEF KİTLEMİZİ 25 YAŞA KADAR DÜŞÜRDÜK

SAİT ÇIKICI

Kiğılı Kreatif Direktör

 Kiğılı'nın Türkiye moda sektörüne yön veren markalar içinde yer almasını hangi etkenlere bağlıyorsunuz? Bu başarıyı sağlayan stili nasıl tanımlıyorsunuz?

 

“Hitap ettiğimiz hedef kitle 35 yaş ve üzeri olduğu için Kiğılı denince akla “klasik çizgi “ geliyordu. Şu anda yine klasik çizgi de devam etmekle birlikte, hedef kitlemizi 25 yaşa kadar düşürdük ve kalıplarımızı da ona göre belirledik. Slim fit kalıplara girdik, gömleklerimiz, ceketlerimiz değişmeye başladı. Sonrasında ise spor koleksiyonu hazırlamaya başladık. Dünyadaki moda trendleri de son yıllarda değişti. Artık takım elbise giyenlerin sayısı azaldı, spor koleksiyonlar öne çıkmaya başladı.

Kiğılı’nın stilindeki bu değişimde Abdullah Kiğılı’nın da desteğini aldım. Sektörde bu kadar önemli ve köklü bir firmanın koleksiyonunda, stilinde değişikliğe gitmesi gerçek bir değişimdi. Kiğılı’da altı yıl içinde tamamen farklı bir yere geçtik. Şu an spor grubumuz klasiğin önüne geçti. Yüzde 60’a 40 oranla bir satışımız var. Türkiye genelinde 225 mağazaya ulaştık. Koleksiyonumuzun alt bölümünde çeşitli line’lar oluşmaya başladı. Şu anda mağazalarımız 150 metrekare civarında, fakat koleksiyonumuz 1500 metrekareye sığacak kadar geniş bir hale geldi. Artık mağazalarımıza gelenler, rengarenk tişörtler ve modelli gömleklerden çeşit çeşit montlara kadar aradıkları her şeyi bulabiliyor. Ceket kumaşlarından gömlek desenlerine kadar her şeyi tasarım ekibimiz tasarlıyor.”