AR-GE 250


Perakende eğitiminde online devrim

Elif Akın

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) ve Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Avrupa Birliği’nin Erasmus + programı çerçevesinde Portekiz, Almanya ve Finlandiya’dan gelen proje ortaklarını İstanbul’da ağırladı. Program çerçevesinde 2016 yılı Ağustos ayında tamamlanacak proje çerçevesinde, Türk perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu temel perakende eğitimi online olarak verilebilecek. Gıda Perakendecileri Derneği tarafından koordine edilen ve Kategori Mağazacılığı Derneği’nin desteğiyle yürüyen “Perakendecilik Alanında Yetkinliklerin Geliştirilmesi - Enhancement of Skills in Retail” Projesi, 2014 yılı Eylül ayında Avrupa Birliği Erasmus+ Stratejik Ortaklık Hibe Programı'nda Ulusal Ajans tarafından başarılı olarak kabul edildi ve projenin yürütülmesi için fon tahsis edildi. 2016 yılı Ağustos ayında tamamlanacak proje çerçevesinde, Türkiye perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu temel perakende eğitimi online olarak verilebilecek, böylece eğitimlerin yaygınlığı artacak. Projenin çıktıları ayrıca, perakende sektöründe temel eğitimin daha yenilikçi, mesleki standartlara uygun olarak düzenlenmiş, kolayca güncellenebilen, interaktif ve istihdam imkânı sağlayan bir hale getirilmesine imkân sağlayacak.

Alanında önde gelen 15 grup

“Perakendecilik Alanında Yetkinliklerin Geliştirilmesi - Enhancement of Skills in Retail” adlı proje, her biri alanının önde gelen kurumlarından olan 15 ortaktan oluşuyor. Projenin Türk ortakları arasında, mesleki eğitim ve yaşamboyu eğitim kurumları olarak Boğaziçi Üniversitesi ve M. Ali Büyükhanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer alıyor. Projenin yabancı ortakları Almanya’nın en büyük mesleki eğitim okullarından Berusfkolleg an der Lindenstraβe (BKAL), Portekiz’in ticaret ve hizmet sektörü alanlarında eğitim veren köklü mesleki eğitim merkezi Centro de Formação Profissional para o Comércio e Afins (CECOA) ve Finlandiya’nın en eski ve tanınmış ticaret okullarından olma özelliğine sahip Mercuria Kauppiaitten Kauppaoppilaitos’dan meydana geliyor. Projenin özel sektör ortakları arasında ise BİMEKS, MEDIA-SATURN, METRO, MİGROS, ŞAYPA, ŞOK, UYUM ve WATSONS gibi Türk perakende sektörünün önde gelen firmaları yer alıyor.
Uzaktan mesleki eğitim platformu

Hem eğitim hem de perakende sektörünün önemli isimlerinin bir araya gelmesiyle yürütülen projenin temel çıktısı sürdürülebilir, kolayca kullanılabilir ve yaygınlaştırılabilir bir uzaktan mesleki eğitim platformu olacak. Bu platforma yerleştirilecek eğitim, hayat boyu eğitim imkânı sağlayarak sektördeki çalışanların yaş aralığının genişlemesine katkıda bulunacak. Ayrıca perakende alanının, gençler tarafından meslek olarak seçilmesini motive etmesi, sektör genelinde karşılaşılan temel eğitim sorunlarına odaklanması ve perakendecilik eğitiminin standardize edilmesi gibi önemli konulara odaklanılacak. Projenin tamamlanmasıyla ortaya çıkacak online eğitimin hem Avrupa Birliği hem Türkiye Mesleki Yeterlilik kriterlerine uygunluk gösteriyor olması, hem de doğrudan meslek edindirme amacı gütmesi çalışmaların ana merkezini oluşturuyor.

Perakende eğitiminde bilgi alışverişi

Proje etkinlikleri kapsamında ilk uluslararası organizasyon, Almanya, Finlandiya ve Portekiz’den gelen yabancı ortakların da katılımıyla 24 – 25 Haziran 2015 tarihlerinde, İstanbul’daki Gıda Perakendecileri Derneği genel merkezinde gerçekleştirildi. Proje hakkında görüş alışverişinin yapıldığı, içerik ve proje planları üzerinde detaylı çalışmaların yürütüldüğü toplantıların sonunda yabancı katılımcılar proje ortaklarının bazılarının mağazalarını ve İstanbul’un tarihi yerlerini gezme imkânı buldular. Toplantıya katılan Türk eğitim kurumları ve perakende sektörü temsilcileri yurtdışı eğitim uygulamaları hakkında bilgi sahibi oldular. Bir sonraki toplantının ise Ekim ayında Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı