AR-GE 250


Türk markalarının büyük yurtdışı atağı!

Barış Soydan

 

2000’li yılların ortasında Türk markalarının dünyada başlattığı mağazalaşma hareketi şimdilerde iyice hızlandı. Hazırgiyimden tekstile, mobilyadan zücaciyeye pek çok markanın mağaza sayısının 2016 sonunda 110 ülkede 3 bin 500'e ulaşması bekleniyor.

 

Marka adı Yurtdışındaki mağaza sayısı 2016'da planlanan yeni mağaza sayısı Hedef ülkeler ya da bölgeler
HAZIR GİYİM
Adil Işık 42 19 Rusya, Ukrayna, Suudi Arabistan ve İran
Avva 21 15 İran, Rusya
Balizza 26 En az 3 Katar (2), Kuala Lumpur (1), Endonezya dahil Asya kıtasında da araştırma yapıyor
Civil Giyim 1 Belli değil Gürcistan,  Birleşik Arap Emirlikleri, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri hedefinde.
Eroğlu Grubu 730 Colin's 70 Loft 50 Colin's ve Loft Rusya, Ukrayna, Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu'daki mevcut pazarlarında derinleşecek
DeFacto 50 50 Colin's ve Loft Katar, Romanya, Suudi Arabistan, Tunus, Makedonya, Lübnan ve Dubai
Jimmy Key 2 Netleşmedi Halen 2 mağazasının olduğu Ukrayna'da 2017'den sonra mağaza açmayı hedefliyor
Kiğılı Giyim 39 6 Doğu Avrupa (Sırbistan, Bosna Herkes vb.), Kıbrıs, Orta Asya ülkeleri
Koton 138 10 Orta ve Batı Avrupa; özellikle de Fransa, Almanya, İngiltere'ye odaklandı
LC Waikiki 181 100 Kenya, Tunus, Hindistan, Kuveyt, Ürdün, Bahreyn ve Endonezya
Mavi 81 10 Amerika, Kanada, Doğu Avrupa, Ortadoğu
Orka Holding 68 20 İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti,Katar, Bahreyn, S.Arabistan, Güney Afrika, İran
Özdilek Grubu 20 2 Amerika, Avrupa
Penti 106 44 Romanya, Fas, Tunus, Cezayir, Güney Afrika, Kırgızistan, Kuveyt, Bahreyn, BAE ve Ürdün
Ramsey 28 En az 5 Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn dahil Türkiye'ye 2-2.5 uçuş mesafesindeki tüm ülkeler
Sabra Giyim 2 Açmayacak 2017-2018'de Ortadoğu, Azerbaycan, İran ve Rusya'yı hedef pazar olarak belirledi.
Sarar Giyim 87 15 Tüm dünya ülkeleri
Silk&Cashmere 34 En az 1 İngiltere'de 3 yıldır Oxford'da aradığı mağazayı bulursa açacak. Ayrıca Londra Covent Garden'de mağaza arıyor
Süvari 41 10 Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Irak, Romanya, Ukrayna
Yargıcı Yok 4 Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüşmeler yapıyor
MARKETLER
BİM 520 100 Fas, Mısır
Ramstore (Migros) 47 Netleşmedi Çevre ülkeler radarında…
Tekzen 4 2 KKTC, Romanya
MOBİLYA
Doğtaş Grubu 54 Doğtaş, 7 Kelebek 15 Doğtaş, 7 Kelebek Suudi Arabistan, İran, Irak, Fransa
İstikbal-Bellona 113 En az 5 Avrupa, Brüksel, Manchester, Köln, Şangay, Kuala Lumpur
Yataş Grubu 27 4 Lübnan (3), İngiltere
Saloni Mobilya 12 3 Tanzanya, Azerbaycan Bakü, Polonya Varşova
ZÜCACİYE
Bernardo 3 3 Türk Cumhuriyetleri, Arap Yarımadası, Kuzey Afrika
Esse 2 10 Kosova, Katar
Karaca-Emsan 4 4 Avrupa ülkeleri, Azerbaycan
Şişecam 1 1 Avrupa, Rusya ve Körfez ülkeleri ilgi alanında
YEME-İÇME
Atom Tost Yok 3 Azerbaycan, Gürcistan, Almanya
Baklavacı Güllüoğlu 9 En az 3 Çin, BAE (Dubai), ABD,  Almanya, Suudi Arabistan
Bereket Döner 1 Suudi Arabistan Taif açıldı, Mekke şubesi yolda Kuveyt, Katar, Bahreyn
Diyet Kapımda Yok En az 3 Azerbaycan, Gürcistan, İran, Yunanistan, BAE
Göçmen Börekçisi Yok 2 ABD ve Hollanda
Günaydın Et Yok 3 Ortadoğu, Avrupa ve Amerika
Hacı Sayid-Gloria Jeans Yok Netleşmedi Malezya, Filipinler, Endonezya, Brunei, Myanmar için görüşmeler sürüyor
Kahve Dünyası 1 Açıklanmadı İngiltere
Kaşıbeyaz Yok Netleşmedi Suudi Arabistan ve Katar'da görüşmeleri sürüyor
Köfteci Ramiz Yok 5 Almanya, Hollanda, Fransa, Azerbaycan, KKTC
Sandalyee Brasserie Yok 3 Azerbaycan
Seyidoğlu 9 3 Avrupa ve Körfez ülkeleri hedefinde
Simit Sarayı 135 50 İngiltere, Avusturya'da 20 ve 30 şubeli iki zinciri satın almak için görüşüyor. Batı Avrupa'ya odaklanıyor

 

 

YAZI RAHİME BAŞ UÇAR

 

Sayıları 60 bine ulaştı… Dünyada girilmedik ülke bırakmadılar… Onlar Türk ihracat ordusunun neferleri… Topla tüfekle değil ellerinde bir çanta ile üstelik de dil bile bilmeden dünyanın en uzak ülkelerine kadar gidip mal sattılar. Evet onlar; kendi markasıyla mağaza açan Türk ihracatçıları ve girişimcileri… Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi olan 718 markanın dünyanın 91 ülkesindeki mağaza sayısı 2014 yılı sonu itibariyle 2 bin 961 mağazaya ulaşmıştı. Türk markalarının dünyada her yıl girdikleri ülke sayısı ve mağaza sayılarını yüzde 10 civarında artırdıkları varsayıldığında 2016 yılı sonunda, Türk markalarının dünyanın 110 ülkesine girecekleri ve mağaza sayılarını da 3 bin 500’e ulaştıracakları öngörülüyor.

 

Ekonomi Bakanlığı da destekliyor

Hazırgiyimden mobilyaya, mücevherden yeme-içmeye kadar birçok sektördeki Türk markaları yurtdışına açılım hareketlerini başlatmış durumda. 2000’li yılların ortalarında başlayan bu girişimleri Ekonomi Bakanlığı da teşviklerle destekliyor. Bu desteklerden en bilineni ilk olarak 2004 yılında devreye alınan Turquality… Yurtdışında mağaza açan Türk markalarının mağaza kiralarının, pazarlama ve tanıtım harcamalarının yüzde 50’sini karşılayan Turquality desteklerinden 63 firmanın 64 markası Marka Destek Programı kapsamında yararlandığı biliniyor.

 

Adı bilinmeyen ülkeler

Türk firmaları Avrupa’dan Amerika’ya Afrika’dan Avustralya’ya girilmedik kıta bırakmazken, birçok insanın adını bile duymadığı ülkelere mağaza açmayı başardılar. Trinidad ve Tobago’dan Montenegro’ya Senegal’den Fildişi Sahilleri’ne kadar yeryüzünün birçok noktasına demir attılar. Türk firmaları buralara ürün ve koleksiyon ihraç etmenin yanı sıra kendi mağaza konseptlerini de taşıdılar. Genellikle mağaza açtıkları ülkelerde yerel ortaklarla ‘franchising’ modeliyle çalışmayı tercih eden markalar arasında, operasyonunu kendi elemanlarıyla yürütenler de var. İşte bu markaların 2016 yılı planları ve hedef ülkeleri…

 

BAGOZZA GİYİM

Çin'de üç mağaza açacak

2006’da İtalya’daki erkek giyim markası Bagozza’yı satın alan Öme Giyim, markayı hem Türkiye’de hem de yurtdışında yaygınlaştırıyor. Bagozza’nın 30’u Rusya’da olmak üzere yurtdışında 53 mağazası var. Rusya’nın dışında, Güney Afrika’da (6), İran (5), Tunus (3), Azerbaycan (2), Türkmenistan Tacikistan, Kazakistan, İtalya, İngiltere İskoçya, Nepal ve Irak’ta mağazaları bulunuyor. Bagozza’nın Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Aslan, 2016 Çin’de 3 mağaza açmak için görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor. Güney Afrika’da da büyümelerini sürdürmek istediklerini belirten Aslan, “Mağazalarımız 150-300 metrekare arasında değişiyor. 150 metrekarenin altında koleksiyon sığmıyor zaten. Ya franchise veriyoruz ya da yüzde 20 ortak oluyoruz. Mağazaların metrekare yatırım bedeli 100 dolar civarında” diyor.

 

CİVİL

“Hızlı ilerleyeceğiz”

Çocuk giyim markası Civil’in halen Gürcistan’ın Batum şehrinde bir mağazası var. 2015 yılında yurtdışına açılım projesini tamamlayan Civil’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldıran, “Yurtdışında Birleşik Arap Emirlikleri, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri'nde yatırımcılarımızla birlikte ortak mağazalar açmayı planlıyoruz; franchise vermiyoruz. Hem kültürel hem tarihi bağlarımız olan Balkanlarda, Türki Cumhuriyetlerde Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyoruz” diye hedeflerini açıklıyor.

 

KİĞILI GİYİM

Hedefi altı mağaza açmak

Geçen yıl yurtdışı yatırımlara ağırlık veren Kiğılı Giyim’in yurtdışındaki mağaza sayısı 39’a ulaştı. Bu yıl yurtdışında 6 mağaza açma planıyla başladı. 2013 yılında Çin’e kadar uzanan Kiğılı’nın halen Guangzhou ve Pekin şehirlerinde iki mağazası var. Kiğılı Giyim CEO’su Hilal Suerdem, “2016’da yurtdışında altı mağaza açmayı bütçeledik; özellikle de Rusya’da büyümek istiyorduk ama sıkıntılar aşılamadı. Doğu Avrupa, Orta Asya’da mağaza açma planımız sürüyor” bilgisini veriyor.

 

LC WAİKİKİ

Sırada 100 mağaza daha var

 LC Waikiki’nin Arnavutluk’tan Çin’e, Suudi Arabistan’dan Ukrayna’ya 27 ülkede, 117 farklı şehirde 181 mağazası bulunuyor. 2016’da ağırlıklı olarak yurtdışı yatırımlarımıza devam edeceğiz” diyen LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Bu yıl Kenya, Tunus, Hindistan, Kuveyt, Ürdün, Bahreyn ve Endonezya gibi ülkelere de giriş yapmayı planlıyoruz. 2016’da yurtdışında 100 civarında mağaza açma hedefimiz var” diye konuşuyor. LC Waikiki yurtdışındaki mağazalarını kendisi açmayı tercih ediyor. Ülke şartlarından kaynaklanan yasal bir engel varsa ortaklık kuruyor ya da franchising veriyor. LC Waikiki’nin yurtdışı mağazalarının büyüklükleri, Türkiye’de olduğu gibi bin ilâ 2 bin metrekare arasında pazarın veya şehrin büyüklüğüne göre değişiyor.

 

ORKA HOLDİNG

20 mağaza açacak

Bünyesinde Damat, Tween ve D’S Damat markalarının olduğu Orka Holding’in yurtiçinde 206, yurtdışında da 68 mağazası mevcut. Geçen yıl Rusya başta olmak üzere Körfez ülkeleri, Almanya, İsviçre, Avusturya, Romanya, İspanya, Polonya, Kazakistan, İran, Mısır ve Güney Afrika’da mağaza açılışları gerçekleştirdi. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Bu yıl da hedeflerimiz büyük. Türkiye ve dünyada 20’şer olmak üzere toplam 40 mağaza açacağız. Toplamda 314 mağaza sayısına ulaşmayı planlıyoruz” diyor. Orakçıoğlu yurtdışı büyüme planlarını şöyle anlatıyor: “Bu yıl İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti pazarlarına gireceğiz. Mart ayında Güney Afrika Johannesburg’da ve Ortadoğu’da Katar’da birer, Bahreyn ve Suudi Arabistan’da toplam beş ve İran’da sekiz mağaza açacağız. Dubai ve Abu Dabi’ye ilişkin planlarımız var. Çok başarılı olduğumuz Romanya’da iki, Mısır’da ise bir mağaza açacağız. D’S Damat mağazalarımız için 200 binin üstünde nüfusa sahip şehirlerde, yaklaşık 250-300 metrekare büyüklüğe sahip mağaza olması şartı ararken, Damat/Tween mağazalarımız için nüfusu 1 milyon üzeri şehirlerde, gözde AVM ve caddelerde yer alan 150-200 metrekare büyüklüğü gibi kriterler arıyoruz.”

 

ÖZDİLEK GRUBU

Amerika’dan teklif bekliyor

Havlu ve bornoz başta olmak üzere ev tekstili üreticisi Özdilek Grubu’nun Bulgaristan, Kazakistan, Arnavutluk, Lübnan gibi ülkelerde 20 mağazası bulunuyor. Özdilek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, 2016’da Amerika ve Avrupa’dan franchising teklifi gelirse değerlendirmek ve buralarda mağaza açmak istediklerini söylüyor. Franchise verdikleri girişimcilerin mağazasının kira olmamasına dikkat ettiklerini belirten Özdilek, yurtdışındaki mağaza büyüklüklerinin 150-200 metrekare arasında değiştiğini sözlerine ekliyor.

 

PENTİ

44 mağaza daha açacak

Penti’nin 2015 yılı sonu itibariyle 29 ülkede 106 mağazası bulunuyor. 2015 yılında 6 yeni ülkede (Mısır, Litvanya, Filistin, Katar, Belçika ve Almanya) mağaza açan firma, en güçlü olduğu Romanya’da ise 7 mağaza daha açarak mağaza sayısını 18’e çıkardı. Yine geçen yıl Suudi Arabistan’da 10 yeni mağaza açtığını da belirtelim. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, “Yurtdışında mağaza sayımızın 2016 yılında 150’yi aşacağını düşünüyoruz. Fas, Tunus, Cezayir, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kırgızistan, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’de mağazalaşmayı planlıyoruz” diye konuşuyor. Yurtdışındaki büyüme modelini ise Kariyo şöyle açıklıyor: “Yurtdışına yönelik iki farklı stratejimiz var. Bunlardan biri kendi markamız ve kendi şirketimizle, kendi yönetimimizle mağazalaşmak. Şu anda bunu en iyi yapabildiğimiz ülke 18 mağazamızın olduğu Romanya. İkinci stratejimiz ise franchising ve distribüsyon olarak var olmak. Örneğin Ortadoğu ve Balkanlarda franchising sistemiyle mağazalaşarak var oluyoruz.”

 

SARAR GİYİM

Trinidad Tobago’da bile mağazası var

Eskişehir merkezli Sarar Giyim’in dünyanın 38 ülkesinde 87 mağazası var. En çok mağazasının olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri. ABD’de 18 mağazası bulunan Sarar’ın Mısır'da 9, Almanya'da 7, Ürdün'de 5, KKTC'de de 3 mağazası bulunuyor. Sarar’ın Trinidad Tobago’dan Hindistan’a, Nepal’den Kenya’ya birçok ülkede monobrand mağazası var. Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, 2016’da bulundukları ülkelerde 10 ilâ 15 arası mağaza daha açmayı hedeflediklerini söylüyor. Sarar, “Her sene iş yapamadığımız ülkelerdeki mağazaları da kapatıyoruz. Örneğin geçen yıl Fas’taki dokuz mağazamızı kapatarak ülkeden çıktık” diyor.

 

YATAŞ GRUBU

Yurtdışında 27 mağazası var

Mağazalarında mobilya, yatak ve ev tekstili satan Yataş Grubu’nun yurtdışında 27 mağazası var. Her şey yolunda giderse marka bu yıl 3’ü Lübnan’da, biri İngiltere’de dört mağaza açma planı var. Yataş, Çin’de de monobrand mağazası olan ender Türk markalarından. Yataş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, “Bir yerde mağaza açmamız için öncelikle orada mallarımızın satılacağına inanmamız gerekiyor. Yurtdışında ‘ülke bayiliği’ veriyoruz. Bayimize de ülkenin önemli şehirlerinde 2-3 mağaza açarsa başka bir partnerle çalışmama taahhüdü veriyoruz” diyor.

 

DOĞTAŞ GRUBU

İki marka için hedefi, 22 mağaza

Doğtaş ve Kelebek mobilya markalarını bünyesinde bulunduran Doğtaş Grubu’nun halen yurtdışında 54 Doğtaş, 7 Kelebek mağazası var. En çok mağazasının bulunduğu ülke 10 mağaza ile Libya. Burayı, Azerbaycan (6), Suudi Arabistan (6), Irak (5), Cezayir (4), İngiltere (4) takip ediyor. Doğtaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, bu yıl yurtdışında Kelebek için 7, Doğtaş adına ise 15 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini söylüyor. Suudi Arabistan, İran, Irak ve Fransa gibi ülkelerin hedeflerinde olduğunu belirten Doğan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bazen kendimiz açıyoruz bazen franchise veriyoruz. Turquaility desteklerinden yararlanıyoruz”.

 

BAKLAVACI GÜLLÜOĞLU

Franchise görüşmeleri sürüyor

Baklavacı Güllüoğlu’nun yurtdışında ABD’de 6, Almanya’da 1, Avusturya’da 1 ve Suudi Arabistan’da 1 olmak üzere toplam 9 şubesi hizmet veriyor. Suudi Arabistan ve Avusturya için franchise vermiş olan şirket, ABD ve Almanya’daki mağazalarını kendisi açtı. Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, 2016 yılı sonuna kadar Suudi Arabistan’daki franchise sayısını 4’e çıkaracaklarını söylüyor. Halen yurtdışında franchise vermek üzere Dubai, Çin, Almanya ve ABD’de görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Güllü, franchise şartları hakkında şu bilgileri veriyor: “Başlangıç bedeli olarak 150 bin dolar istiyoruz. Şubelerimiz için toplam yatırım bedeli 350-400 bin dolar arasında değişiyor. Ayrıca yüzde 3 ila 5 royalty istiyoruz.”

 

KÖFTECİ RAMİZ

Avrupa’ya bu yıl açılacak

Türkiye’de 136 restorana ulaşan Köfteci Ramiz, 2016’da ilk yurtdışı mağazasını Almanya’nın Düsseldorf kentinde birkaç ay içinde açmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Köln’de 600 bin euro yatırımla yeni bir et işleme tesisi kuran Köfteci Ramiz, bu tesisinde verdiği teşvikle Avrupa’ya açılacak. Önce kendisini 4-5 restoran açacak olan Ramiz, daha sonra da franchising verme niyetinde. Köfteci Ramiz Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Taşkınlar, “Almanya, Hollanda ve Fransa’da franchise vereceğiz. Bu yıl 2’si Almanya’da 5 restoran açarız. Luxemburg’da, Azerbaycan Bakü’de açacağız. KKTC’de master franchise vererek yapılanacağız” diyerek yurtdışı planlarını açıklıyor.

 

KARACA-EMSAN

Avrupa’ya yayılacak

Zücaciye markası Karaca’nın içinde kardeş markası Emsan’ın da satıldığı Almanya, Hollanda ve Fransa’da dört mağazası var. Emsan Genel Müdürü Uğur Kaymak, Avrupa’daki mağaza sayısını artırmak istediklerini söylüyor. Yakın coğrafyada Azerbaycan’ı da incelediklerini belirten Kaymak, yaşanan devalüasyondan sonra biraz duraksamaya geçtiklerini belirtiyor. Henüz hangi ülkeler olacağı netleşmese de 2016’da Karaca’nın 4-5 mağaza açma hedefi var.

 

KUTU:

Yurtdışında mağaza açanlar Turquality ile destekleniyor

 

Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması için 2003 yılından beri Turquality Programı uygulanıyor. Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yürüttüğü programın yıllar içinde kapsamı genişletildi ve hazırgiyimden gastronomiye, otomotivden inşaata birçok sektör bu desteklerden yararlanabilir hale geldi. Yurtdışında mağazalar açarak markalaşmak isteyen Türk şirketleri de Turquality desteklerinden yararlanabilir. Bunun için şirketinizin Türkiye’de kurulu olmasına bile gerek yok. Çin’de üretim yapan bir Türk şirketi Avrupa’da mağazalaşma atağı içindeyse de bu programdan rahatlıkla yararlanabilir.

Turquality kapsamında iki destek programından bahsetmek mümkün. Biri Marka Destek Programı, diğeri ise Turquality Destek Programı. Marka Destek Programı’nda belirli finansal limitlerle destek sağlanırken, Turquality’de desteğin sınırı yok. Turquality  desteklerine ilişkin danışmanlık yapan Global Destek’in Genel Müdürü Emre Vural, bugüne kadar bu iki destek programından 200’e yakın firmanın yararlandığını söylüyor. Turquality Destek Programı’na bir hazırlık niteliği taşıyan Marka Destek Programı’ndan 70 firmanın yararlandığını belirten Vural, bu programdan yararlanma süresinin dört yıl ile sınırlı olduğunu söylüyor. Turquality Programı’ndan ise firmaların 5+5, 10 yıl yararlanabildiğini vurgulayan Vural, “Birçok firma programlara kabul edilse bile desteklerin içeriğini ya da prosedürlerini tam olarak bilmediğinden yeterince yararlanamıyor” diyor. Vural, yurt dışında mağaza açan firmaların yararlanabilecekleri destekleri şöyle açıklıyor:

  • Her iki destek programına kabul edilebilmek için önce Bakanlıkça belirlenmiş 5 uluslararası denetim şirketinin denetiminden geçmek gerekiyor.
  • Denetimlerde 65-80 arası puan alanlar Marka Destek Programı’na 85’in üzerinde puan alanlar ise Turquality’e kabul ediliyor.
  • Her iki destek programında da yurtdışı marka tescilinden, reklam tanıtım gibi pazarlama faaliyetlerine, kira harcamalarından mağaza konsept mimari çalışmalarına birçok kalemde yüzde 50 oranında destekleniyor. Sponsorluklar, web sitesi kurulumu, katalog ve prodüksiyonlar da destek kapsamında.
  • Türkiye’de 5, yurtdışında bir mağazası olanlar desteklerden yararlanabiliyor. Ayrıca en az bir ülkede markanın tescil edilmesi de gerekiyor.
  • Marka Destek Programı’ndaki firmalar, reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için en fazla 300 bin dolar, açmış oldukları ya da açacakları  yurtdışı birimlere ilişkin kira harcamaları için en fazla 300 bin dolar, konsept mimari çalışmaları ve dekorasyon giderleri için en fazla 200 bin dolar, açmış oldukları ve/veya açacakları showroom'lara ilişkin kira ve/veya komisyon giderleri için de en fazla 200 bin dolar destekten yararlanabiliyor. Franchising sistemi ile yurtdışında açılacak mağazalara ilişkin dekorasyon harcamaları için mağaza başına en fazla 50 bin dolar olmak üzere toplam 10 mağaza için destek alabiliyorlar.
  • Turquality Programı’ndan yararlanacak firmalar Bakanlığa bir stratejik plan sunuyorlar. Bu plan çerçevesinde firmaya hangi kalem için ne kadar destek verileceği belirleniyor. Bu nedenle standart desteklerden çok da bahsetmek mümkün değil. Diğer bir deyişle desteğin miktarı şirketten şirkete değişiyor.
  • Turquality Destek Programı’nda pazarlama faaliyetlerinden yararlanan firmalar, mahal araştırmasına yönelik danışmanlık, konsept mimari çalışmaları, dekorasyon, demirbaş, kira harcamaları ile mağazanın kiralanmasıyla ilgili hukuki danışmanlık ve belediye giderleri (1 yıl içinde en fazla 10 olmak üzere 5 yılda 50 mağaza); demirbaş-dekorasyon giderleri en fazla 100 bin dolar alabiliyor.
  • Ofis, depo, showroom, satış sonrası servis vb. yurtdışı birimlerine ilişkin kira, dekorasyon, demirbaş, komisyon giderleri, farklı markaların satıldığı showroom/büyük mağaza (department store), hipermarketlerde kiraladıkları reyon/showroom/gondol/satış alanlarına (floor display) ilişkin kira, dekorasyon, hizmet ve/veya komisyon harcamaları destekleniyor.
  • Franchising sistemi ile yurt dışında açılacak ve faaliyete geçirilecek mağazalara ilişkin dekorasyon harcamaları mağaza başına en fazla 50 bin dolar olmak üzere 1 yılda 10 mağazaya, 5 yılda toplam 50 mağazaya kadar destekleniyor.
  • Marka Destek Programı’ndan Turquality Destek Programı’na geçen bir şirketin yararlanabileceği toplam destek süresinin 72 ayı geçemeyeceğini de belirtelim.