ARGE 250


100 holdingin yapamadığını İttifak nasıl yaptı?

Barış Soydan

 

Turkishtime şirket analizi

Bir zamanlar sadece Konya’da 132 çok ortaklı şirket vardı. Çoğu silindi, geriye birkaç holding kaldı. Adese ile perakendede devlere kafa tutan İttifak Holding onların başında geliyor. Sırrı bu yazıda…

 

Çok ortaklı şirketler 1980’ler ve 90’larda Anadolu’nun gözdesiydi.Ana merkezleri Konya’ydı. Bir dönem Konya’daki çok ortaklı şirketlerin sayısının 132’ye ulaştığı biliniyor. Bugün bu şirketlerden çok azı ayakta. 1988’de kurulan, 25 bin ortaklı İttifak Holding bunlardan biri. Merkezi Konya’da bulunan İttifak Holding’in cirosu 1 milyar TL’ye dayanmış durumda. Borsaya da açık olan şirket geçen yıl 975 milyon TL ciro yaptı. CEO Tahir Atila, bu yıl yüzde 18 büyüyerek ciroyu 1.15 milyon TL’ye ulaştırmayı hedeflediklerini söylüyor. Buna karşılık Holding’in yıllık karı sadece 1.2 milyon TL. Atila, 2011 öncesinde hızlı büyüdüklerini, şimdi ise konsolidasyon ve verimliliği artırma döneminde olduklarını belirterek karın artacağı işaretini veriyor. Konsolidasyon elbette sonsuza dek sürmeyecek. İttifak’ın hedefleri büyük. Atila, 2023 hedeflerinin 5 milyar TL ciroya ulaşmak olduğunu söylüyor.

Nasıl başardı?

Yazımızın girişindeki konuya geri dönelim: Diğer çok ortaklı holdingler silinip giderken İttifak ayakta kalıp büyümeyi nasıl başardı? Bu sorunun yanıtını CEO Tahir Atila şöyle veriyor: “Verimli değilse bir sektörde ısrar etmiyoruz. Mesela perakende şirketimiz Adese ile İstanbul’a girdik ama verimli olmadığını görünce ısrar etmeyip çıktık...”

İttifak Holding’ın temelinde perakende zinciri Adese var. Adese bir ara İstanbul’a da gelerek Anadolu yakasında yaklaşık on mağaza açmıştı. Ama İstanbul macerası kısa sürdü. O nedenle çok fazla tanınmıyor. Oysa perakende sektörünün en köklü şirketlerinden biri. 1994’te Seydişehir’de kurulmuştu. 2011 yılında Borsa İstanbul’a giren Adese, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Bolu, Isparta, Karaman, Konya ve Mersin  olmak üzere sekiz şehirdeki 142 marketi ve 2 bin 800’den fazla çalışanıyla yılda 35 milyonun üzerinde müşteriye hizmet veriyor. Hedefler büyük. Tahir Atila, Adese’nin mağaza sayısını 200’e çıkaracaklarını söylüyor. Hedefte yine İç Anadolu illeri var. Önümüzdeki dönemde Çorum, Kırıkkale ve Nevşehir’de yeni mağazalar açılacak. Adese’nin İç Anadolu’da büyümesinin sebeplerinden biri, bölgenin muhafazakar tüketicisinin Adese’nin yönetim anlayışıyla uyumlu olması. Adese’de içki ve sigara satışı yok. Cuma namazı sırasında satışa ara veriliyor. Tahir Atila, “Bu konseptin iş yapacağı bölgelerde büyümeyi hedefliyoruz” diyor.

Peki Adese İstanbul’u bir kere daha denemeyecek mi? Atila’nın sözleri kısa vadede böyle bir planın bulunmadığını işaret ediyor. Şirket 2009’da girdiği İstanbul ve İzmit’te yaklaşık 16 mağaza açmıştı. Ama kısa sürede bu bölgede büyüme kararının hatalı olduğuna hükmederek, 2009’da tüm mağazalarını sattı. CEO Tahir Atila, Adese için İstanbul’da başa baş noktasının en az 50 mağazadan geçtiğini, bunun da satın almayı gerektirdiğini söylüyor. Şirket satın alma yapmak istemediği için İstanbul’dan çıkma kararı vermiş.

Adese, kendi müşterilene yönelik olarak hayvancılık alanında da faaliyet gösteriyor. Şu anda 200 bin tavuk kapasitesi bulunan şirket, yeni yatırımla kapasiteyi 1 milyon 200 bin tavuğa yükseltmeyi hedefliyor.

 

Makarna ihracatının yıldızı

İttifak Holding’in başarısının arkasında Adese’nin başarısının bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Nitekim İttifak’ın cirosunun yüzde 55’ini Adese oluşturuyor. Bunu söylemek, İttifak’ın diğer sektörlerde başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Holding’in bir başka önemli yatırımı, gıdada. İttifak’ın gıda şirketi Selva, önemli bir makarna ihracatçısı. Merkezi Belçika’da bulunan Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü’nün en lezzetli makarna ödülünü üç kere üst üste kazandı. Selva, markalı makarna ihracatında Türkiye lideri… Japonya’dan Afrika’ya kadar 90’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. İç pazarda ise üçüncü sırada yer alıyor. Bununla birlikte Selva’nın pazar payının birinci ve ikincinin çok gerisinde olduğunu belirtelim. Makarna pazarında Nuhun Ankara Makarnası ile Filiz, açık ara ilk iki sırayı paylaşıyorlar. Onların ardından yüzde 4.5 pazar payı ile Selva geliyor. CEO Atila, Selva Gıda’ya stratejik ortak aradıklarını söylüyor.

İttifak Holding’in faaliyet gösterdiği bir başka sektör ise inşaat. Grup şirketi Seha Yapı, Konya’daki projeleriyle öne çıkıyor. Konya’nın ilk AVM’si Kule Site de Seha’ya ait. Seha’nın Aksaray ve Ankara’da da AVM’leri var. Seha Yapı şu sıralar, Konya’nın en prestijli konut projesi üzerinde çalışıyor. Konya’da lüks konutların metrekare fiyatı yaklaşık 2 bin TL. Tahir Atila, “320 bin metrekareye kurulacak yeni proje ile Konya’da metrekare fiyatını 3-4 bin TL’ye çıkaracağız” diyor.

ADESE SATILIK MI?

Perakende sektöründe müthiş bir konsolidasyon rüzgarı esiyor. Büyükler küçükleri alarak daha da büyüyor. Bu ortamda Adese’ye de teklifler geliyor olmalı… Bu konuyu açınca CEO Atila gülerek, “Teklif her zaman gelir” diyor, “Ama bizde kelepir mal olmaz.” Atila, Adese’yi satmaktan ziyade stratejik ortaklığa sıcak baktıklarını söylüyor. Bir başka olasılık da borsada yeni hisse satışı. Adese’nin yüzde 15’i borsaya açık. İttifak, halka arz sırasında yüzde 30 hissenin satışı konusunda izin almıştı. O dönemdeki koşullar gereği hisselerin sadece yüzde 15’ini halka arz etti. CEO Atila, kalan yüzde 15’i bu yıl içinde satacaklarını açıkladıklarını hatırlatıyor. Büyüklerle rekabet konusunda hiçbir endişesi yok. İç Anadolu’da rakiplerin Adese ile boy ölçüşemeyeceği düşüncesinde...

 

 

CEO’NUN PROFİLİ

 

  • İttifak Holding CEO’su Tahir Atila, Konyalı. İTÜ Makina Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra uzun süre İstanbul’da gıda şirketlerinde çalıştı.

 

  • 1997 yılında Konya’ya dönerek İttifak Holding’de görev aldı. 2012 yılında da Holding’in CEO’luğunu üstlendi.