Çelik ihracatı canlandı!
Türk çelik sektörü ihracatı miktar bazında artış trendine girdi. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı Ocak-Nisan döneminde değer bazında 3,7 milyar dolar, miktar bazında 5,8 milyon ton oldu. Sektörün en önemli ihracat pazarı konumundaki Ortadoğu’ya yapılan ihracat da olumsuz süreci geride bırakarak son dönemde artmaya başladı. Bölgeye dört ayda yüzde 6,17 artış ile 2,3 milyon ton çelik ihracatı gerçekleştirildi.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak-Nisan dönemi ihracat verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 19,8 düşüş ile 3 milyar 743 milyon dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 6,9 azalış ile 5 milyon 794 bin ton olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 Ocak-Nisan aylarındaki toplam çelik ihracatı miktar bazında 4,4 milyon ton; değer bazında ise 6 milyar 71 milyon dolara ulaştı.
2015 yılının ilk dört aylık dönemine ait ihracat rakamlarına bakıldığında; sektörün en büyük ihracat pazarı olan Ortadoğu’ya gerçekleştirilen çelik ihracatındaki toparlanma net olarak görülüyor. Bölgeye Ocak-Nisan döneminde yüzde 6,17 artış ile 2 milyon 344 bin ton ihracat gerçekleştirildi. Ortadoğu’yu 857 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri, 829 bin tonla Avrupa Birliği, 637 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri ve 447 bin ton ile Orta ve Güney Amerika ülkeleri izledi.
Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler; 2 milyon 758 bin tonla inşaat çeliği, 646 bin tonla boru, 569 bin tonla profil ve 546 bin tonla yassı sıcak olarak sıralandı.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2015 yılı Nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 0,7 düşüş ile 1,6 milyon ton, değerde yüzde 17,8 azalış ile 987 milyon dolar oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Çelik sektörü olarak ilk dört ayı değerde 3,7 milyar dolar ve miktarda ise 5,8 milyon ton ihracat ile kapattık. Sektörümüzün miktar bazında gerçekleştirdiği ihracatında bu dönemde yaşanan artış trendi geleceğe yönelik olumlu beklentilerimizi artırdı. En önemli ihracat pazarımız olan Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmeler ihracatımızı neredeyse durma noktasına getirmişti ancak özellikle son iki aydır bölgeye gerçekleştirdiğimiz ihracatı artıya çevirdik. Ortadoğu’ya dört aylık dönemde yüzde 6,2’lik, yalnızca Nisan ayında ise yüzde 9,1’lik ihracat artışına ulaştık. Genel ihracatımızda düşüş devam ediyor olsa da bu artış ile yılın ikinci yarısında daha iyi tablolarla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Türk çelik sektörü olarak da 2015 yılı ihracat hedefimize ulaşabilmek için tüm sektör temsilcilerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.