Mobilya ve yatak üreticileri tedirgin
Yatak ve mobilya üreticileri, yoğun rekabet ve piyasaların çalkantılı olduğu bir ortamda faaliyetlerine devam ediyor. Özellikle yatak üretimi yapan markalar için petrol fiyatlarındaki düşüşün hammadde fiyatlarına aynı oranda yansımaması ve dolar kurundaki artış maliyetlerin yükselmesine neden olarak üreticilerin sıkıntılı bir süreç geçirmesine neden oluyor.
Yatak üretimi başta olmak üzere, koltuk, kanepe, oturma gurubu gibi ürünlerin üretiminde sünger kullanımına büyük ölçüde yer verilmektedir. Sünger üretimi için ağırlıklı olarak petrol türevi hammaddeler kullanıldığı ve petrol fiyatları dolara endeksli olduğundan dolayı, sektör kurdaki ve petrol fiyatlarındaki değişimlere yüzde yüz bağımlı olmaktadır. Petrol fiyatlarındaki düşüş hammadde fiyatlarına aynı oranda yansımıyor. Dolar kurundaki artış ile birlikte maliyetler ise yükselmeye devam ediyor. Sektörün içinde bulunduğu olumsuz süreç ile ilgili konuşan Türkiye’nin lider yatak üreticisi İşbir Yatak’ın Genel Müdürü Metin Gültepe “ Sektör olarak geçmişte de benzer durumlar yaşadık. Bu nedenle tecrübemiz fiyat istikrarının sağlanması ne kadar uzun sürerse sürecin bizim için o kadar olumsuz olacağı yönündedir” dedi.
Riskimizi hedge etmeye çalışıyoruz
Ani değişiklikler yapmaktansa piyasa şartlarına göre hareket etmeyi tercih ettiklerini ve durumun aleyhlerine olmasına rağmen, tüketiciyi doğru fiyatla buluşturabilmek adına süreci izlemeye devam ettiklerini belirten Gültepe “Mevcut durumu önceden ön gördüğümüzden dolayı dolar olarak değil Euro olarak borçlanmayı tercih ettik. Hammadde tarafında ise yaşanan gelişmelere karşılık daha uygun şartlarda hammadde alımı yapmak için gerekli çabaları sarf ediyoruz. Ancak hammaddeyi dolar ile alıyor, ihracatımızı ise yüzde 80 oranında Euro bölgesine yaptığımız için satışlarımızı Euro ile yapıyoruz ve bu nedenle EUR/USD paritesindeki daralma ihracatımızın karlılığını olumsuz olarak etkiliyor. İhracatın olumsuz etkilenmesi demek aynı zamanda cari açığında olumsuz etkilenmesi demektir” şeklinde sözlerine devam etti.
Döviz kurlarındaki artış piyasayı hızlı etkiliyor
Petrol fiyatları 10 aylık bir süreçte 115 Dolar’dan 50 Dolar seviyelerine gerilemesini Gültepe “ Ülke olarak bundan çok etkilenmedik. Bunun nedeni ise petrol türev ürünleri fiyatlarında bu azalmanın etkisi bulunmamasıydı. Bu nedenle petrol fiyatları artış sürecine girse dahi, petrol türevi ürünlerde aynı oranda yüksek bir artış beklenmemeli. Döviz kurlarındaki artış piyasayı daha hızlı etkiliyor. Kur artışından dolayı döviz borcu olan şirketlerin karlılığının azalması, buna karşılık TL bazında borçlarının artması daha olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu durum tüm sektörleri olumsuz etkileyen bir süreçtir.
Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, olumsuzlukları beraberinde getirse de fiyat istikrarı sağlandığında olumlu hava tekrar geri gelmektedir. Burada önemli olan kur değil, kurdaki istikrarın devam etmesidir. Eğer kurda istikrar sağlanmaz ise tüm sektörlerde olumsuz değişimin tüketiciye yansımaması kaçınılmaz olur” şeklinde değerlendirdi.