Kozmetik pazarı 10 milyar TL'ye yaklaştı
Kozmetik sektörünün nabzı BeautyEurasia Fuarı'nda atacak. BeautyEurasia’nın bu sene 12- 14 Nisan’da İstanbul Fuar Merkezi’nde 14.’üncüsü düzenlenecek. ITE Turkey Fuar Direktörü Filiz Mehmedova, Turkishtime'ın sorularını yanıtladı.
Güzellik ve kişisel bakım pazarı geçen yılı nasıl geçirdi, bu yıla ilişkin beklentileriniz neler?
Kişisel bakım ve kozmetik sektörünün oldukça dinamik bir sektör olduğunu söyleyebilirim. Özellikle son 10 yılda ülkemizde kozmetik sektörü hızlı bir büyüme göstermiştir. Son yıllara baktığımızda; 2016 yılında yaşanan gelişmelerin ekonomiye ve iç pazara etkisinin 2017 yılının ilk yarısında da azalarak yaşandığını görüyoruz. 2017’nin ikinci yarısında ise ekonomide ve iç pazarda önemli bir toparlanma ve canlanma yaşanmıştır. Buna bağlı olarak kozmetik harcamaları da yılın ilk yarısında durağan kalırken ikinci ivme kazanmıştır.
Yurtiçi kozmetik pazarı 2017 yılında yüzde 14 büyüyerek 9,35 milyar TL büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu büyüme bir ölçüde fiyat artışları ile gerçekleşmiştir. Yüzde 10-12 gibi ölçülen fiyat artışlarından arındırıldığında iç pazarda reel büyüme yüzde 2-3 arasında olmuştur. 2018 yılında ise ekonomik büyümenin ve iç pazardaki canlılığın sürmesi beklenmektedir. Bu çerçevede iç pazarda yüzde 15 bir büyüme beklentisi bulunmaktadır. Reel büyümenin ise yüzde 4-5 arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.
Sektördeki büyümeyi belirleyen sosyo ekonomik dinamikler neler?
Kozmetik sektörünün gelişimine etki eden pek çok faktör bulunuyor. Coğrafi konumumuz ve sahip olduğumuz genç nüfus sektörün gelişiminde ilk sırada geliyor. Öyle ki pazardaki potansiyel kimi tekstil markalarımızı da kozmetik üretimine sevk ederken yeni markalar da pazarda boy gösterdi. Diğer taraftan Avrupa ile uzun yıllara dayanan ithalat&ihracat ilişkilerimiz ürünlerimizin AB uyum kriterlerine de uygunluk göstermesinde etkili oluyor. E-ticaretin gelişmesi de kozmetik sektörünün büyümesine, doğrudan satışın artmasına katkı sağlamıştır.
Yabancıların pazara ilgisi nasıl? Yeni yabancı yatırımı bekliyor musunuz?
Yabancı kozmetik şirket ve zincirlerin Türkiye’ye ilgisi artıyor. Kozmetik şirketleri, hem franchise yoluyla hem de kendi mağazalarını açarak ülkemizde varlığını sürdürüyor. Yabancı firmaların Türkiye pazarına olan ilgisi son iki senedir ülkemizdeki güvenlik sebeplerinden dolayı azalmıştı. Fakat bu yıl yabancı firmaların hem Türkiye pazarına hem de BeautyEurasia’ya olan ilgilisinin tekrar arttığını gözlemliyoruz. Bu yıl fuarımızda 36 ülkeden katılımcı ve en az 101 ülkeden ziyaretçi ağırlamayı bekliyoruz. BeautyEurasia 2018 de Şili, Panama, Kolombiya, Rusya, Litvanya, Kazakistan, Bulgaristan, Ukrayna, Fas, Pakistan gibi ülkelerden “VIP Alım Heyeti” programı kapsamında büyük distribütör, market ve kozmetik zincirlerinin satın alma yetkilerini ağırlamayı planlıyoruz. Fuarımıza gelecek olan alıcıların hedefi, Türki ürünlerini yurtdışında dağıtımını sağlamak.
Perakendedeki daralma sektörde olumsuz bir etki yarattı mı?
Bildiğimiz üzere son üç yıldır perakendeciler ciro kaybetti ya da olması gereken artışları gerçekleştiremiyorlar. Bildiğiniz üzere 2016 yılının sonunda kozmetik sektöründe taksitlendirme kaldırıldı bu da kozmetik sektörüne 2017 yılında olumsuz yansıdı.
Güzellik ve kişisel bakım sektörünün ihracat potansiyeli nasıl? Hedef pazarlar nereleri? Potansiyelin büyümesi için neler yapılmalı?
2017 yılında kozmetik ürünleri ihracatı yüzde 2,5 artarak 1,58 milyar dolara yükselmiştir. Önemli ihracat pazarlarındaki durgunluk ihracatımızı da etkisi altına almış durumda. 2018 yılında ise ihracat yaptığımız önemli ülkelerde ekonomi ve iç pazarlarda iyileşmeler ve daha hızlı büyümeler beklenmektedir. Bu nedenle 2018 yılında ihracatta yüzde 8-10 arasında bir artış yaşanabileceğini öngörüyoruz. 2017 yılında kozmetik ihracatı pazarlar itibariyle değerlendirildiğinde en büyük 2 pazar olan Irak ve İran’a ihracat sınırlı ölçüde gerilemiştir. Üçüncü büyük pazar olan Rusya’ya ise ihracatımız %4,07 oranında artmıştır. Diğer önemli üç pazarımız olan Azerbaycan, Suudi Arabistan ve BAE’de de ihracat yine önemli ölçüde düşüş göstermiştir. Önemli ihracat pazarlarımızdaki kayıplar diğer pazarlara sağlanan ihracat artışları ile kapatılmıştır. Özellikle Güney Kore ihracat hacmi çok yüksek olmasa da %121 oranında bir ihracat artışı yaşadığımız pazar olmuştur. Benzer şekilde Tayvan da %95, İtalya %77 ihracat artışı yaşadığımız ülkeler arasında yer alıyor.
ITE Türkiye sektöre hangi katkıları sağlıyor?
Fuarcılık endüstrisi her geçen gelişme gösteriyor. Bu bizim için gerçekten çok memnun edici bir durum. Özellikle uluslararası fuarların, yurtdışı katılımı sağlayan fuarların ülke ekonomisine ve tanıtımına da çok büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada ITE Turkey’in uluslararası bilgi ağından maximum düzeyde istifade ettiğimizi gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Yurtdışı katılımcı sayısı anlamında her yıl kendi rekorumuzu kırmak için çalışmalarımıza yoğunlaşıyoruz.
BeautyEurasia özelinde bu sene yurtdışı katılımımızı artırmak için hem kendi VIP Alım heyeti programımızı hem de T.C. Ekonomi Bakanlığımızın koordinatörlüğünde ve İKMİB organizasyonuyla ‘Alım Heyeti’ Programlarımızın çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyoruz. Bakanlığımızın alım heyeti programı kapsamında Rusya Federasyonu, Ukrayna, Moldova, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan &Karadağ, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, İran, Irak, Suriye, Bahreyn, Lübnan, Ürdün, İsrail, Mısır, Tunus, Libya, Cezayir, Fas, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Macaristan, Baltık ülkeler, Ürdün, Polonya gibi ülkelerden profesyonel ziyaretçilerin katılımı planlanmakta. Program çerçevesinde 12 Nisan 2018 tarihinde Türk firmaları ile yabancı firma yetkililerinin birebir görüşme imkanı bulacakları ve katılımın ücretsiz olduğu ikili iş görüşmeleri organizasyonu gerçekleştirilecek.
Kendi VIP alım heyeti programımız kapsamında da Orta Doğu, BDT (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Ukrayna, Beyaz Rusya, Rusya ve Moldova), Avrupa ve Latin Amerika Bölgesinden katılımcıların gelmesini hedefliyoruz.