Sağlık turizminde 'tüp bebek' farkı
Tüp bebek tedavisi için artık dünyanın her yerinden hasta Türkiye'yi tercih ediyor. Acıbadem Grubu'nun tüp bebek merkezlerinin başarısı bu konuda örnek niteliğinde. Prof.Dr. Bülent Tıraş, mikroçip sperm seçme yöntemini dünyada ilk kez Acıbadem'de kullandıklarını söylüyor ve “Başarı oranlarını yüzde 70'e kadar çıkardık” diyor.
Medikal turizm sektöründe hızlı ve emin adımlarla ilerleyen Türkiye, Avrupa ve Amerika'da sunulan en son tedavi yöntemlerini, kaliteli merkezler ve alanında uzman doktorlarla birlikte sunuyor hastalarına. Türkiye'de tüp bebek hizmetinde lider kuruluşlardan biri Acıbadem Grubu. Ve bu konuda yetkin isimlerden biri de Acıbadem Maslak Tüp Bebek Merkezi’nden Prof.Dr. Bülent Tıraş. Tıraş, Türkiye'nin tüp bebek teknolojilerinde Avrupa ülkeleri ve ABD ile bile boy ölçüşebilecek durumda olduğunu belirtiyor.
- Tüp bebek sektörünün dünya genelinde geldiği durum nedir, en güncel gelişmeler nelerdir? Türkiye'nin bu alanda nasıl ilerliyor?
Türkiye'de tüp bebek sektörü gerçekten çok ileride, dünyada birçok ülkenin önünde yer alıyor. Özellikle Avrupa'da bazı ülkelerde Vatikan'ın getirdiği kısıtlamalar geçerli. Örneğin, İtalya ve Almanya'da bu konuda parlamentodan geçirilmiş yasalar var ve bunlar belli sayıda yumurtadan daha fazlasına işlem yapılmasını engelliyor. Ve birçok ülke, tüp bebek teknolojisindeki gelişmeleri Türkiye kadar yakından takip etmiyor, daha geriden geliyor. Türkiye, Avrupa'da en fazla tüp bebek yapan beş ülke arasında. Gerek nüfus, gerek çocuk sahibi olma isteği gerekse de Türkiye'deki tüp bebek merkezlerinin teknolojik olarak ileride olması bu başarıyı artıran unsurlar ve Türkiye'ye çevre ülkelerden önemli sayıda hasta geliyor. Bunda jeopolitik konumun da etkisi var.
- Türkiye'de uygulamalarda yasal ne tür düzenlemeler var peki?
Türkiye'de de eğer devlet sigortasından yararlanarak tüp bebek yapmak istenirse belli şartlar var. Bir heyet raporunun çıkarılması gerekiyor. Mevzuat olarak ise sadece embriyo sayısı ile ilgili bir kısıtlama var. 35 yaşından önce bir kadına ilk iki uygulamasında bir embriyo transfer edebiliyorsunuz. 35 yaşından sonra iki embriyo verebilirsiniz ya da eğer hasta 35'ten küçük ama iki kere başarısız tüp bebek uygulaması varsa, ona iki embriyo verebilirsiniz. Yani sadece transfer edeceğiniz embriyo sayısıyla ilgili bir kısıtlama var.
- Tüp bebek hizmetinde Acıbadem Grubu lider konumda. Bu konuda neler anlatırsınız?
Ülkemizde yılda yaklaşık 50 bin civarında tüp bebek yapılıyor. Acıbadem Grubu ise şu anda 10 tüp bebek merkeziyle hizmet veriyor ve yaklaşık 12 bin 500 siklus tüp bebek yapıyor. Bu da toplam tüp bebek sayısının dörtte birini kapsıyor. Ülkemizde en son teknolojiler kullanılıyor. ABD'de yaşayan Türk profesör Utkan Demirci tarafından geliştirilen mikroçip yöntemiyle sperm seçme yöntemini kullanıyoruz. Yaklaşık bir buçuk iki sene önce ilk kez Türkiye'de ve bizim merkezimizde kullanıldı. Ve oldukça başarılı bir yöntem olarak dünyada giderek yaygınlaşıyor. Biz şu anda binden fazla hastaya uyguladık -normalde tüp bebek başarısı yüzde 50 civarındadır-. Merkezimizde mikro çip başarı oranı yüzde 70'e kadar çıktı.
- ABD'deki bir Türk profesör geliştirdi...
Evet. Prof. Utkan Demirci daha önce Harvard'daydı, şimdi Kaliforniya Stanford Üniversitesi'nde. Benim de yakın arkadaşım. Bu yöntemi geliştirince Türkiye'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yerleşkesinde bir şirket kurdu, bu teknolojinin üretimini yapıyor. Dünya bu yeni teknolojiye tereddütle yaklaşırken bizim kliniğimiz ilk uygulayan ve en çok uygulayan oldu.
- Acıbadem Maslak Tüp Bebek Merkezi’ne yurtdışından çok sayıda hasta geldiğini biliyoruz. Bize hangi ülkelerden kaç hasta ağırladığınız konusunda bilgi verir misiniz?
Türkiye'ye çevre ülkelerden yani komşu ülkelerden çok hasta geliyor. Bizim merkezimize örneğin Türki Cumhuriyetler, Bulgaristan ve Gürcistan'dan çok hasta geliyor. Son yıllarda İran ve Rusya da ağırlık kazanmaya başladı. Tabii Suudi Arabistan, Dubai, Ürdün, Kuzey Irak ve Irak'ın diğer kesimlerinden, yani Erbil ve Kerkük'ü de unutmamalı. Ve yine özellikle yurtdışında yaşayan Türkler yoğun olarak Türkiye'ye tüp bebek yaptırmaya geliyor. Almanya, İtalya, İsviçre ve Fransa'da yaşayan Türkler de yoğun olarak Türkiye'de ağırladığımız hastalar arasında...
- Bu anlattıklarınız Türkiye'nin sağlık turizminde geldiği noktayı da bir anlamda özetliyor..
Burada tabii, bu ülkelerdeki bazı yasaların kısıtlayıcılığı da etkili. Örneğin Almanya'da tüp bebek uygulamaları üç denemeye kadar ücretsiz yapılıyor. Şimdi bu hastaların bir kısmı bu uygulamaları orada yaptırmış oluyor ve yaptırdıktan sonra başarısızlıkla karşılaşanlar Türkiye'ye geliyor. Şunun altını özellikle çizmek gerekiyor: Tüp bebek hizmetinin fiyatı Türkiye'de çok daha ucuz. Bugün yüksek kalitede hizmet veren tüp bebek kuruluşlarımızda, tüp bebeğin fiyatı 2 bin 300 dolar civarında. İlaçlar da Türkiye'de ucuz. Avrupa'da ise tüp bebek fiyatları 5 bin ilâ 6 bin euro civarında. ABD'de 15-20 bin dolar. Azerbaycan'da bile tüp bebek fiyatları bizden pahalı, çok başarısız olmalarına rağmen...
- Yurtdışından gelen hasta sayısındaki artış ve bölge çeşitliliği konusunda, özellikle de dil çeşitliliği konusunda ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Acıbadem Maslak Hastanesi'nde her lisanı konuşabilen tercümanlarla hizmet veriyoruz. Rusça, Bulgarca, Gürcüce, Arapça ve İngilizce dahil olmak üzere... Tercümanlarımız hastayla uzun dönemli de temas kuruyor ve buradaki kaldıkları süre boyunca onların kendilerini ülkelerindeki kadar rahat hissetmelerini sağlıyorlar. Öte yandan bizler de çevre ülkelerde birçok bilimsel toplantı organize ediyoruz. Örneğin Haziran ayında Gürcistan'da yaklaşık 100 kadın doğum uzmanın katıldığı bir toplantı yaptım. Orada tüp bebekle ilgili son gelişmeleri anlattım. Ondan önce buna benzer bir etkinliği Azerbaycan Bakü'de yaptık. Dolayısıyla biz de komşu ülkelerde kadın doğum uzmanlarıyla görüşüyoruz. Hastaları gerekirse bilgilendiriyoruz. Talep eden hastaların tetkiklerini inceleyip buradaki imkânları anlattık. Türkiye'ye geldiler ve çok pozitif sonuçlar aldılar. Yine aynı etkinliği Bulgaristan Sofya'da yaptık. Şunu çok net söyleyebilirim ki, Türkiye sağlık sektöründe çevre ülkelerin çok ilerisinde. Hatta tüp bebekte Avrupa ülkeleri ve ABD ile boy ölçüşebilecek durumdayız. Acıbadem'de UHM (Uluslararası Hasta Merkezi) diye bir merkez var. Uluslararası hasta transferi konusunda çalışıyor.
- Bir İngiliz vatandaşı direkt Türkiye'ye gelmek isterse size nasıl ulaşsın?
Tabii İngilizce olarak bize yazsın, biz süreçleri hayata geçiririz. Bize her türlü tetkiklerini gönderebilirler. O tetkiklere bakıp bilgi veriyoruz. Tercümanlarımız ve UHM yetkilileri, telefonla ya da mail yoluyla hasta adaylarımızla ilgileniyor ve kendi lisanlarında görüşme yapıyor. Hastanın kalacağı yer, otel hizmetleri, havaalanından buraya transfer vb. tüm konularda da yardımcı oluyorlar.
Neden Türkiye?
Türkiye'de yılda yaklaşık olarak 50 bin civarında tüp bebek uygulaması yapılıyor. Tıraş, “Acıbadem grubu olarak yılda 10 adet tüp bebek merkeziyle yaklaşık olarak 12.500 tüp bebek işlemi yapıyoruz ki bu da yaklaşık olarak yapılan tüp bebek sayısının dörtte birini kapsıyor” diyor. Türkiye'de tüp bebek konusunda son teknolojiler kullanılıyor. Özellikle sperm seçme konusunda öncü ülke. Prof. Tıraş da Amerika'da yaşayan Türk profesör Utkan Demirci tarafından bulunan Giderek dünyada yaygınlaşan bu yöntem oldukça başarılı bir yöntem. Tıraş, Acıbadem'de mikroçiple tüp bebek yapılan hastalarda %70 civarında bir başarı elde ettiklerini, normal uygulamalarda başarı oranının %50 olduğunu söylüyor.
Kalite-uygun fiyat
Türkiye'de bugün yüksek kalitede gebelik oranında hizmet veren tüp bebek kuruluşlarında tüp bebek maliyeti 2.300 dolar civarında ve artı ilaçlar. İlaçlar da Türkiye'de daha ucuz. Baktığınız zaman Avrupa'da tüp bebek fiyatları 5.000-6.000 Euro Civarında. ABD'de 15.000 dolar civarında. Türkiye bu anlamda da çok tercih ediliyor. Tıraş, Türkiye'ye ve Acıbadem Tüp Bebek Merkezi'ne Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya gibi ülkelerden çok sayıda hasta geldiğini söylüyor ve son yıllarda İran'dan da çok hasta gelmeye başladığını, Körfez ülkelerinden de özellikle Suudi Arabistan, BAE'den çok sayıda hastaları olduğunu belirtiyor. Tüp bebek işlemlerindeki bir takım kısıtlamalar nedeniyle süreç orada çok uzadığı için Almanya, İtalya'da, İsviçre ve Fransa'dan da hastalar geliyor. Bu hastaların bir kısmı ilk uygulamaları orada yaptırmış oluyor ve yaptırdıktan sonra başarısız olanlar Türkiye'ye geliyorlar, bir kısmı ise sonuna kadar beklemiyor ve daha başlardan Türkiye'ye gelmeyi tercih ediyorlar. Tıraş, yabancı hastalarla iletişim sorunu olmadığını da söylüyor. Çünkü pek çok dilde tercümanlarının olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla, bu hastalar geldiğinde, bu tercümanlar hastayla birebir ilgileniyorlar, buradaki kaldıkları süre boyunca onlarla ilgileniyorlar.
Uluslararası Hasta Merkezi
Prof. Tıraş, aynı zamanda çevre birçok ülkelerde bilimsel toplantılar organize ettiklerini, oralarda tüp bebekle ilgili son gelişmeleri anlattıklarını ifade ediyor ve isteyen hastaların tetkiklerini inceleyip Türkiye'deki imkânları anlattıklarına dikkat çekiyor. Tıraş “Talep olursa İngiltere, Fransa, Rusya, BAE, Almanya gibi ülkelerde de bilgilendirme toplantıları yapabiliriz” diyor. Acıbadem'de bulunan Uluslararası Hasta Merkezi yurtdışından gelen hasta ülkesine geri dönene kadar tam zamanlı hizmet veriyor. Hasta hizmet uzmanları, hastaların randevu planlamasından uluslararası sigorta şirketleri ile iletişime, otel rezervasyonlarından hastanın tedavisi sonrası doktorları ile iletişimini sağlamaya kadar çeşitli hizmetler veriliyor. Tüp bebek konusunda merak ettiklerinize Prof. Dr. Bülent Tıraş'ın http://www.bulenttiras.com/ isimli web sitesinden ulaşabilirsiniz.