AR-GE 250


Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk

Kurtuluş Öztürk


90. MUHARREM YAZICI
Özellikle çocukların doğumsal ve kas-sinir hastalıklarına bağlı iskelet sorunlarıyla ilgilenmektedir.


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1987’de mezun oldu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992’de tamamladı.
1992-1996 yılları arasında İnönü ve Ondokuz Mayıs Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1997’de doçent, 2003’te profesör oldu. 1995 ila 1996 yılları arasında ABD’de Kansas Üniversitesi’nde omurga cerrahisi alanında 1 yıl süreyle uzmanlık sonrası eğitimini tamamladı.

Uluslararası Skolyoz Araştırmaları Derneği’nin (SRS-Scoliosis Research Society) 2002 International Travelling Fellowship ve Avrupa Pediatrik Ortopedi Derneği’nin (EPOS-European Pediatric Orthopedic Society) 2003 Travelling Fellowship ödüllerini kazanarak birer ay süreyle ABD’nin 14 ayrı merkezinde omurga cerrahisi ve pediatrik ortopedi alanlarında konferanslar verdi. 2001 yılında Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Rıdvan Ege Bilimsel Araştırma Ödülü’ne ve 2005 yılında TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.

Özel uzmanlık alanları çocuk ortopedisi ve çocuk omurga hastalıklarıdır. Özellikle çocukların doğumsal ve kas-sinir hastalıklarına bağlı iskelet sorunlarıyla ilgilenmektedir. Çocuk ortopedisi, Omurga cerrahisi, Serebral palsi cerrahisi, Doğumsal şekil bozukluklarının düzeltilmesi, Kas ve sinir hastalıklarına ikincil ortopedik sorunlarda uzmandır. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Türk Omurga Cerrahisi Derneği ve Türk Pediyatrik Ortopedi Derneği, European Pediatric Orthopedic Society, Growing Spine Study Group, Spine Society of Europe üyesidir. Omurga cerrahisi konusunda İngilizce iki kitabın editörlüğünü yapmıştır.



89. FEZA KORKUSUZ
Uzmanlık alanları arasında biyomalzeme, doku mühendisliği ve rejeneratif tıp uygulamaları, hücresel tedaviler spor fizyolojisi başta gelmektedir.


1986’da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Feza Korkusuz 1987-1992 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlığı eğitimini ve 1989-1990 yılları arasında da Osaka Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedik Cerrahi Bölümünde Omurga ve Spor Cerrahisi konularında klinik ve deneysel araştırma çalışmaları gerçekleştirdi, 1999 yılında ODTÜ Mustafa Nevzat Parlar Vakfı Genç Araştırıcı ve 2000 yılında Sağlık Bilimleri alanında TÜBİTAK Teşvik ödülünü, 2009’da Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Prof. Dr. Rıdvan Ege Araştırma ve Yayın Ödülünü aldı.

2013’te Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Korkusuz 2013-2017 arasında HÜ Beytepe Hastanesi’nin Başhekimliğini yaptı. 1991-2016 arasında Orthopaedic Research Society ve 2008 yılından beri de Association of Bone and Joint Surgeons derneği üyesi olan Prof. Korkusuz, 2006 yılından beri Clinical Orthopaedics and Related Research dergisinin corresponding ve deputy editor’lük görevlerini yürütmekte. Çok sayıda meslek derneği üyesi olan Prof. Korkusuz 2017 yılından beri de Türkiye Bilimler Akademisi Asil Üyesidir.

1997 ve 1998’de TÜBİTAK ve Association of International Education of Japan (AIEJ) Research Follow- Up Programlarıyla Japonya’da bulunan Korkusuz’un üç patente katkısı vardır. 2016’da Springer yayınevinden çıkan Musculoskeletal Research and Bacis Science kitabının editörlüğünü üstlenmiştir. 2013 ve 2016 yıllarında Temel Bilimler ve Araştırma Kitabının da editörlüğünü yapmıştır. 12 uluslararası ve 15 ulusal kitap bölümü yazan Prof. Dr.
Feza Korkusuz Mart 2018’den beri TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı görevini vekaleten yürütmektedir.



88. MUTLU HAYRAN
Prevantif Onkoloji dalında uzmandır.


Tıp Doktoru ve Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanlığı unvanlarını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden almıştır. Halk Sağlığı Uzmanlığı’nı ABD’de Pittsburgh Üniversitesi Halk Sağlığı bölümünü tamamlayarak elde etmiştir. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI), Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavisi Organizasyonu (EORTC), A.B.D.’de Michigan ve İtalya’da Pavia Üniversiteleri tarafından düzenlenmiş klinik araştırma yöntemleri, epidemiyoloji, biyoistatistik ve kanser kontrolü konulu kurslara katılmıştır. İki yıl süreyle Pittsburgh Üniversitesi Kanser Enstitüsü’nde (UPCI) Kanser Kontrol ve Prevansiyon ünitesinde uzman araştırıcı olarak çalışmıştır.

Farklı ulusal ve uluslararası sertifika programlarında eğitmen olarak görev almıştır. 2012-2014 yılları arasında Johns Hopkins Üniversitesi, Bloomberg Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü ile ortaklaşa gerçekleştirilmekte olan toplum tabanlı tütün kontrolü saha çalışmalarında yer almaktadır. Halen, Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Teknik Destek Birimi Koordinatörlüğü, T. C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu, Prevantif Onkoloji Altkurulu üyeliği görevlerini yürütmektedir. 2012 yılından itibaren Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asosiye üyesidir. Bireylerde kanser riskinin değerlendirilmesi, bireyin çevresinde kansere yol açabilecek bireysel etkilenimlerin ve bunların kansere yol açma mekanizmalarının kontrolü yoluyla kansere yakalanmanın önlenmesi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.



87. VEDAT ŞAR
Çocukluk ve erişkinlik çağı travmaları, aile sorunları, ve dissosiyatif bozukluklar konusunda uzmandır.


İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu olan Prof. Dr. Vedat Şar, Psikiyatri uzmanlık eğitimini Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde yapmıştır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul (1992-2014) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda 25 yıl boyunca öğretim üyeliği yapan Vedat Şar 1993 yılında Klinik Psikoterapi Birimi›ni, 1994 yılında ise aynı birime bağlı olarak Türkiye’de ilk kez Dissosiyatif Bozukluklar Araştırma ve Tedavi Programı’nı kurmuş, 20 yıl boyunca yönetmiştir. Aralıklı olarak Basel Üniversitesi (İsviçre) Psikiyatri Bölümü’nde misafir hekim olarak çalıştı. Psikotravmatoloji ve dissosiyatif bozukluklar konusundaki bilimsel çalışmaları nedeniyle çok sayıda uluslararası ödül aldı.

Bilimsel çalışmaları nedeniyle Uluslararası Travma ve Dissosiyasyon Çalışmaları Derneği’nce (ISSTD) David Caul Memorial Award (1995 ve 1999), Morton Prince Scientific Achievement Award (2001 ve 2010) ile ödüllendirilmiştir. Uluslararası Travma ve Dissosiyasyon Derneği (ISSTD) ve Avrupa Travmatik Stres Derneği’nin (ESTSS) başkanlıklarını yaptı. Halen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesinde klinik öğretim üyesi olan Dr. Şar, 2014 yılından beri V.K.V. Sağlık Kuruluşları Psikiyatri Bölümü’nde çalışmaktadır. Vedat Şar, çocukluk çağı travmalarının yaşam boyu ruhsal sonuçları ve dissosiyatif bozukluklar konusunda uluslararası uzman olarak tanınmaktadır.



86. YASEMİN ALANAY
Osteogenezis imperfekta’ya neden olan, çekinik kalıtılan yeni bir gen bulmuştur.


Prof. Dr. Alanay, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Genetik Hastalıkları konusunda uzmandır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Yasemin Alanay, mezuniyet sonrası kısa süre Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD’da asistanlık yaptı. 1997-2001 arasında Hacettepe ÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD’da uzmanlık eğitimi aldı. 2001-2002 döneminde Pediatri Başasistanlığı yaptı. 2002 sonlarında Down Sendromlu çocuklarla ve anneleri ile ilgili uzmanlık tezini yürüttüğü Çocuk Genetik Ünitesi’nde uzman olarak çalışmaya başladı. 2005- 2006 döneminde 1 yıl Los Angeles Cedars Sinai Tıp Merkezi’nde “İskelet Displazileri” konusunda eğitim aldı.

2010’da Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. 2011 yılında Çocuk Genetik Hastalıkları Türkiye’de ilk kez Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı sonrası üst ihtisas olarak kabul edildi. Dr. Alanay Yan Dal Diploması alan ilk hekimler arasında yer aldı. 2013 yılında Profesör ünvanı aldı. Dr Alanay, Avrupa ve ABD’de çok-merkezli çok sayıda çalışmanın içinde yer almış, pek çok hastalığın genetik nedeninin aydınlatılmasına katkıda bulunmuştur. Özellikle çekinik kalıtılan ostegenezis imperfekta ve yüz gelişiminde rol alan genlerin tanımlandığı çalışmalarda baş araştırmacıdır. Bu alanlarda iki yeni gen tanımlamıştır.

Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Alanay ayrıca, International Skeletal Dysplasia Society, European Society of Human Genetics, Milli Pediatri Derneği, Türk Tabipleri Birliği, American Society of Human Genetics (ASHG), Türk Pediatri Kurumu üyesidir. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, pek
çok kitap bölümü mevcuttur. 2013 yılında ilk kez basılan Osteogenezis İmperfekta Kitabında tanımladığı gen üzerine kitap bölümü yazmıştır. Prof. Dr. Yasemin Alanay, halen Acıbadem Sağlık Grubu’nda çalışmalarını sürdürmektedir. İlgi alanları çocukların genetik hastalıkları, klinik genetik, iskelet displazileri ve genetik hastalıkların toplumsal etkileridir.



85. SELAHİTTİN ÇAYAN
"Erkek infertilitesi ve kadın ve erkek Cinsel Sağlığı" alanında çalışmalarını sürdürmektedir.


Prof. Dr. Selahittin Çayan, ilk ve orta öğrenimini Mersin’de tamamladıktan sonra yüksek öğrenim için 1985’te İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’ne girerek 1991’de “Tıp doktoru” ünvanı aldı. Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrası yine aynı üniversitesinin Üroloji Anabilim Dalında Üroloji ihtisasına başlayarak 1997 yılında “Üroloji Uzmanı” oldu. Daha sonra 1997-1998 tarihlerinde Ardahan Asker Hastanesinde askerlik hizmetini uzman doktor olarak tamamladıktan sonra 1998 yılında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Yardımcı doçent olarak başladı. Aralık 1999-Ocak 2001 tarihleri arasında 13 ay boyunca Amerika Birleşik Devletleri, San Francisco şehrinde bulunan “California Üniversitesi San Francisco Tıp Okulu” Üroloji bölümünde “Androloji ve Kadın Ürolojisi” alanlarında klinik ve deneysel çalışmalarda bulundu. 1 Nisan 2003 tarihinde “Doçent” ve Ağustos 2009 yılında “Profesör” ünvanına sahip oldu. Halen, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak Androloji (erkek üreme ve kadın ve erkek cinsel sağlığı) alanında klinik ve deneysel çalışmalarına devam etmektedir.

Aralık 2012-Aralık 2015 arası Türk Androloji Derneği Başkanlığı görevini yaptıktan sonra halen Türk Üroloji Derneği Genel Sekreteri ve Türk Androloji Derneği Bilimsel Kurul başkanlığını sürdürmektedir. Ayrıca 2015 yılından beri ESSM Strateji Komitesi Başkanlığını yürütmektedir.

Üroloji alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası makaleye imza atan Prof. Dr. Selahittin Çayan’ın araştırma alanları arasında erkek üreme sistemi hastalıkları, erkek ve kadın cinsel sağlığı ve prostat hastalıkları bulunmaktadır.



84. AYLİN YILDIRIR
Girişimsel kardiyoloji alanında çalışmalarını sürdürmektedir.


Çalışmalarını Başkent Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda sürdüren Prof. Dr. Aylin Yıldırır, tıp eğitimini Hacette Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aldıktan sonra aynı üniversitede Kardiyoloji uzmanlık eğitimini tamamladı. ABD’de Cornell Üniversitesi’nde 1999 yılında misafir doktor olarak çalıştı.

Aylin Yıldırır; Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Avrupa Kardiyoloji Derneği, Avrupa Ateroskleroz Derneği, Avrupa Girişimsel Kardiyoloji Derneği, Türk Girişimsel Kardiyoloji Birliği ve Ankara Tabip Odası üyesidir. Prof. Yıldırır’ın uzmanlık alanları içinde; Girişimsel Kardiyoloji (Koroner anjiyografi, kalp kateterizasyonu, koroner girişimler, stent, damardan pıhtı çıkarma, damar içi akım ve basınç ölçümü, damar içi ultrason), Akut koroner sendromlar, Miyokart enfarktüsü, Kalp Kapak Hastalıkları, Lipit bozuklukları (Kolesterol ve Trigliserid yüksekliği) ve Hipertansiyon bulunmaktadır. Yayınlanmış kitapları ve ulusal ve uluslararası makaleleri bulunmaktadır



83. FATMA NURHAN ÖZDEMİR
Nefroloji ve Dahili Hastalıklar konusunda çalışmaktadır.


Ankara Tıp Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Fatma Nurhan Özdemir, uzmanlığını Ankara Üniversitesi İç Hastalıkları’nda tamamladı. Tıpta Yandal Uzmanlığını ise 1993’te Ankara Üniversitesi, Nefroloji (İç Hastalıkları) Bölümü’nde bitirdi. Halen çalışmalarını Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Nefroloji Servisi’nde sürdüren Fatma Nurhan Özdemir’in çalışma alanları özellikle Nefroloji, Böbrek Nakli ve İç Hastalıklarıdır. Prof. Dr. Fatma Nurhan Özdemir’in ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde pek çok makalesi yayınlanmıştır.



82. AKGÜN HİÇSÖNMEZ
Pediatrik cerrahi alanında uzmandır.


1955 yılında Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi’ni bitiren Prof. Dr. Akgün Hiçsönmez, 1959’da Ege Üniversitesi, Genel Cerrahi bölümünde uzmanlığını tamamlamıştır. 1966 yılında ise Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Cerrahisi bölümünde uzmanlık eğitimi almıştır.

Hacettepe Tıp Fakültesi’nde Çocuk cerrahi bölümünün kurulmasında Akgün Hiçsönmez’in çok önemli katkıları vardır. Ulusal ve uluslararası yayınlarda yüzlerce makalesi yayınlanmıştır. Prof. Dr. Akgün Hiçsönmez, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.



81. KÜRŞAD ÜNLÜHIZARCI
Endokrinoloji ve metabolik hastalıklar konusunda çalışmaktadır.


1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı, 1990-1995 arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları Uzmanlık Eğitimini tamamlamıştır. 1995-1996’da Hebrew University Hadassah Medical Center’da çalışan Ünlühızarcı 1996 yardımcı doçent olmuştur. 1995-1998 arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümü’nde Uzmanlık Eğitimini bitirmiştir.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları alanlarında uzman olan ve araştırmalarını sürdüren Ünlühızarcı, 2003 yılında Endokrinoloji Doçenti olmuştur. 2007 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görülen Ünlühızarcı 2008 yılından beri Profesör olarak Erciyes Üniversitesi Endokrinoloji Bölümü’nde araştırmalarını sürdürmektedir