ARGE 250


Şirket iflaslarında 2016 alarmı!

Ersin Kaplan

Bu yıl dolar karşısında en sert darbeyi alan Türk Lirası, 2016'da yüzde 10 değer kaybı yaşayacak”. Alacak sigortası şirketi Euler Hermes'ün Baş Ekonomisti Ludovic Subran döviz trendini böyle tahmin ederken, şirket iflaslarında da artış beklendiğini ifade etti ve buna dair de bir rakam verdi: 16 bin şirket...

Bu yılki Uluslararası Ticarete Global Bakış konferansını İstanbul’da gerçekleştiren alacak sigortası şirketi Euler Hermes'ün yöneticileri ve baş ekonomisti güncel ekonomik verilerle ilgili analizlerini paylaşarak, Türkiye ekonomisinin 2016’da iyileşmesini sağlayabilecek temel unsurlara değindi.

Euler Hermes Yönetim Kurulu Başkanı Wilfried Verstraete, “Çin’deki yavaşlama, dünya ekonomisi üzerinde ağırlık oluştururken, global GSYİH büyümesi 2015-2016’da yüzde 3’ün altında seyredecek. Doymuş pazarlar makul seviyede istikrarlı kalırken, gelişmekte olan ekonomilerde bozulmaya yönelik net işaretlerle karşı karşıyayız. Fed’in faiz artırımından en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Nijerya, Rusya ve Güney Afrika yer alıyor. Buna rağmen Türkiye’nin katma değer zincirinde yukarı tırmanmasına yönelik pek çok fırsat olduğunu görüyoruz” dedi.

Verstraete, ancak yerel ekonominin kısa vadede bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu yerel devalüasyonlar, FED'in faiz artırımı ve dış borçların ekonomiyi kıskaca alan üçgeni oluşturduğunu da sözlerine ekledi...

Bilindiği gibi dış finansmana fazlaca bağlı durumdaki Türkiye, Fed’in faiz artırımından en fazla etkilenen ülkelerden biri. Daha da endişe verici bir şekilde net portföy yatırımı çıkışları finansman boşluğu oluşturuyor. Döviz bazındaki dış borç, önemli bir tehdit oluşturuyor. 2015’in 1’inci çeyreği itibariyle Türkiye’nin toplam dış borcunun %93’ü döviz bazında (gelişmekte olan ülkeler ortalaması %76). Döviz rezervleri Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 milyar dolar azaldığından bu durumla başa çıkılması daha zor. Özel sektörün borcu da hızlı bir şekilde artarken, finansal olmayan kuruluşların aldığı borçların miktarı da 2010’dan bu yana sert bir artış kaydetti.

Türkiye’ye yönelik iflas rakamlarını paylaşan Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran ise “2014’teki yüzde 9’luk düşüşün ardından kurumsal iflasların 2015’te yüzde 5 gerileme kaydetmesi bekleniyor ancak 2016’da yüzde 6’lık artış gerçekleşebilir. Bu da 16 bin şirkete tekabül ediyor. Buna ek olarak, 2015’in tamamında dolar karşısında yüzde 24 değer kaybının beklenmesi ile TL, en sert darbeyi alan para birimlerinden biri. Bu yıl yani 2016'da TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı en fazla yüzde 10 olur. Ancak bardağın yarısı dolu: Avrupa’daki iyileşme, Türkiye’nin ihracatının canlanmasına yardımcı olacak, düşük petrol fiyatları yerel talebi destekleyecek ve bankacılık sektörünün iyi durumda olması da olumlu bir işaret” dedi. Subran, ödeme yapılmaması riskinin bulunduğu sektörleri tekstil ve inşaat olarak sıraladı.

Türkiye’deki işletmeler için fırsatlar

2016 yılının Türkiye’deki şirketler için çeşitli fırsatlar sunacağını belirten Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner de2016 yılında ihracatın ılımlı bir başlangıç yapacağını belirterek, “Potansiyel ihracat gelirlerinin çoğunluğu Avrupa ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinden gelirken, Rusya ağırlık oluşturuyor. Tekstil ve otomotiv sektörleri AB’deki iyileşmeden faydalanacak. Kimya, Makine ve Tarımsal Gıda sektörleri ise MENA’daki fırsatları yakalayabilir. Türkiye otomotiv, kimya, plastik ve kauçuk sektörlerinin yanı sıra makine&ekipman sektörlerinin de ihracatta pazar paylarını genişletmeye devam etmesiyle katma değer zincirinde yükselmeye devam edecek” dedi.