ATA Karnesi nedir?

Turkishtime Dergi

ATA karneleri, uluslararası ATA Sözleşmesi ve eşyanın yurtdışına çıkarılma amacına göre farklılık gösteren Ek Sözleşmeler kapsamında, taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleridir.

ATA Sistemi ICC (Milletlerarası Ticaret Odası) bünyesinde bulunan Dünya ATA Karnesi Konseyi (WATAC)'nin koordinasyonu altında, her ülkede resmi olarak görevlendirildiği beyan edilen kefil kuruluşlar tarafından düzenlenir ve geçerlilik süresi verildiği tarihten itibaren bir yıldır. Karnenin geçerlilik süresinden daha uzun bir süre eşyanın geçici ithalat rejimi altında kullanımı talep edildiğinde, mevcut karnenin süresi uzatılamaz ancak teminat aranmaksızın yeni bir ATA karnesi ile eşyanın kullanımına devam edilebilir. Bunun için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gerekçeleriyle birlikte yapılan başvurunun ardından, geçici ithalat ülkesi gümrük makamlarının da kabul etmesi koşuluyla, Birlik tarafından yapılan araştırmanın neticesinde uygun görülürse mevcut karnenin yerine yeni bir karne düzenlenir.

ATA karnesi için gerekli teminat eşyanın toplam değerinin yarısı olarak belirlenir. Bir işçilik görmesi veya tamir edilmesi istenen eşyalar ATA karneleri ile ithal edilemezler.

Sözleşmeye taraf olan ülkeler: Almanya, Amerika, Andorra, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cebeli Tarık, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fas, Fildişi Sahili, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Karadağ, Kıbrıs Rum Yönetimi, Kore, Letonya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Madagaskar, Makao, Makedonya, Malezya, Malta, Mauritis, Meksika, Moldova, Norveç, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan (Karadağ hariç), Singapur, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Sri Lanka, Şili, Tayland, Tayvan, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Yeni Zelanda ve Yunanistan’dır.