ARGE 250


Kendi küçük, ekonomisi büyük ülke Singapur

Turkishtime Dergi

Singapur, Malezya Yarımadası’nın güney ucunda yer alan kendisine bağlı 65 küçük adayla birlikte bir şehir-ada devletidir. Başlıca adaları Tekong, Pulau Ubin ve Sentosa’dır. Cumhuriyet ile yönetilen ülkede parlamenter bir demokrasi olup, parlamento tek meclisten oluşmaktadır. Anayasaya göre, Malay, Mandarin, Tamil ve İngilizce dilleri Singapur’un 4 resmi dilidir. Ancak halkın çoğunluğu tarafından kullanılan dil İngilizce’dir.

Dünyanın en liberal ekonomilerinden birine sahip olan Singapur, 661,579 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle oldukça önemli bir ticaret merkezidir. Türkiye ve Singapur özellikle son yıllarda birbirleri için önemli ticari partner konumunda bulunmaktadır. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde çifte vergilendirmeyi önlemeye ilişkin çalışmalar ve Singapur’da uygulanan serbest ticaret politikası ülkeyi önemli bir merkez haline getirmektedir.

SİNGAPUR İLE TİCARET FIRSATLARI

Singapur’da 7 bini çok uluslu olmak üzere yaklaşık 30 bin yabancı şirket bulunuyor. Ülke, doğal korunaklı limanları ve denizcilik tecrübesi sayesinde Uzakdoğu’nun en büyük deniz ticaret merkezlerinden biri olmakla beraber hava taşımacılığı alanında da bölgenin en gelişmiş ülkelerinden biridir.

Singapur’daki serbest bölgeler incelendiğinde, üç adet serbest bölge işleticisi şirket bulunduğu görülmektedir. Söz konusu şirketler ve işlettikleri serbest bölgeler şu şekilde;

  • PSA  Corporation Limited: Brani Terminal, Keppel Distripark, Pasir Panjang Terminal, Sembawang Wharves, Tanjong Pagar Terminal & Keppel Terminal.
  • Jurong Port Pte Ltd: Jurong Port
  • The Changi Airport Group (Singapore) Pte Ltd: Airport Logistics Park of Singapore (ALPS), Changi Airport Cargo Terminal Complex.

Singapur’daki serbest bölgeler büyük ölçüde re-eksport ticareti ve bir ölçüde de depolama amaçlı hizmet vermekte olup, re-eksport için yerel içerik şartı aranmamaktadır. Serbest bölgelerdeki ürünler piyasaya sunulana kadar herhangi bir belgeye gerek duyulmadan depolanabilmekte ve asgari gümrük formaliteleriyle işlenip re-eksport yoluyla ihracı yapılabilmektedir. Singapur’un genel özellikleriyle birlikte serbest bölgelerin genellikle transit kargolar için kullanıldığı hususu da dikkate alındığında, tüm ülkenin bir serbest bölgeye benzediği değerlendirmeleri de yapılıyor.

TÜRKİYE İLE SİNGAPUR’UN TİCARİ İLİŞKİLERİ

Güneydoğu Asya’nın en dinamik ülkelerinden biri olan Singapur’la ekonomik ilişkilerimizde, son yıllarda önemli bir ivme yakalanmıştır.

Türkiye’nin Singapur’a ihracatındaki başlıca ürünleri petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, gümüş, gemi ve mücevher eşyası ve aksamları oluşturmaktadır. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler uzun yıllardır devam etmekte olup, özellikle 2010 yılında Türkiye’nin Singapur’a yaptığı ihracatta büyük bir artış yaşanmıştır. 2016 yılında ise Türkiye Singapur’a 417,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir.

Geçmişte Türkiye’nin Singapur’a en önemli ihracat kalemi demir-çelik ürünleri iken daha sonra petrol ve petro-kimya ürünleri ile mücevher aksamları da önemli ihracat ürünleri arasında yer almaya başlamıştır. Türkiye ile Singapur arasındaki ticari ilişkilerde çifte vergilendirmeyi önlemeye ilişkin çalışmalar yapılarak yatırımcıların üzerindeki yük hafifletilmeye çalışılmaktadır.

Ayrıca 2010 yılında Türkiye Müteahhitler Birliği ile Singapur Müteahhitler Birliği arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir mutabakat imzalanmıştır. Bu mutabakatla iki ülke firmalarının Hindistan ve Orta Doğu gibi pazarlarda ortak müteahhitlik projeleri üstlenmeleri hedeflenmektedir. 2015 yılında ise Asya Pasifik Bölgesi’nin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan ve son yıllarda yaptığı uluslararası yatırımlar ile dikkat çeken Singapur ile Türk iş dünyasını kurumsal bir çatı altında buluşturmak üzere Türkiye - Singapur İş Konseyi kurulmuştur.

Singapur ile ülkemiz arasında Karma Ekonomi Komitesi (KEK) mekanizması bulunmamaktadır.

Ticaret Bakanlığı’nın 2017 verilerine göre Türkiye – Singapur Ticaret Rakamları;

Türkiye'nin Singapur’a ihracatı: 678,9 milyon dolar

İhraç edilen başlıca ürünler: Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, gümüş, gemi, mücevher eşyası ve aksamları, ilaç

Türkiye'nin Singapur’dan ithalatı: 400,2 milyon dolar

İthal edilen başlıca ürünler: Etilen polimerleri, otomatik bilgi işlem makineleri, ilaç

Ticaret hacmi: 1079,1 milyon dolar

Ticaret dengesi: 278,7milyon dolar

Singapur’la çalışma konusunda danışmanlık alabileceğiniz bazı kamu kurumlarının iletişim bilgileriyse şöyle;

DEİK TÜRKİYE – SİNGAPUR İŞ KONSEYİ

Türk Tarafı Başkanı Süha Güçsav

İş Konseyi Bölge Koordinatörü Volkan Yüzer

Tel No: +90 212 339 50 80

E-mail: vyuzer@deik.org.tr

T.C. SİNGAPUR BÜYÜKELÇİLİĞİ

Büyükelçi Murat Lütem

Adres: 2 Shenton Way, SGX Centre Tower 1, No: 10-03, Singapore 068804

Tel No: +65 64227322

Fax No: +65 65 33 33 60

E-mail: embassy.singapore@mfa.gov.tr

SİNGAPUR CUMHURİYETİ İSTANBUL FAHRİ KONSOLOSLUĞU

Adres: Kazım Özalp Sokak No:28/8 Şaşkınbakkal, 81070 İstanbul

Tel No: +90 216 358 01 33

Fax No: 216 350 86 19

E-mail: mparan@superonline.com

TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ

Adres: 2 Shenton Way, SGX Centre Tower 1, No: 10-03, Singapore 068804

Tel No: +65 6533 3385

Fax No: +65 6533 3382

SİNGAPUR ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Yıldızevler Mah., 4. Cad., 718 sok. No:13/14, 06550, Çanyakaya / Ankara

Tel No: +90 312 442 43 30

Fax No: +90 312 442 61 44

E-mail: singemb_ank@sgmfa.gov.sg