AR-GE 250


Mısır Türk Yatırımcıları Bekliyor

Turkishtime Dergi

Mısır ve Türkiye arasındaki karşılıklı dış ticaret hacmi 5 milyar dolar civarında. Bu rakamı büyütme hedefi koyan Ekonomi Bakanlığı, 2016-2017 döneminde Mısır'ı öncelikli yatırım ülkelerinden biri olarak ilan etti. Mısır'ın yeni ‘Kalkınma Planı' dahilinde East Port Said Limanı ve Süveyş Kanalı Lojistik Bölgesi projesi ile yeni sanayi projelerinde Türk yatırımcıların desteği bekleniyor.

Yaklaşık 7 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin en önemli medeniyetlerine ev sahipliği yapan Mısır, Kuzey Afrika'nın nüfusu en büyük olan ülkesi olma özelliği taşıyor. Nüfusun büyük bir bölümünün Nil Nehri boyunca yerleştiği ülke, 1 milyon 10 bin kilometrekareyi kapsayan bir toprak parçasına ve yaklaşık 90 milyon nüfusa sahip.

Mısır’ın ekonomi anlamında en önemli geçim kaynağı, turizm ve Nil Nehri kıyılarında alüvyonlu topraklarda yetişen dünyanın en kaliteli uzun elyaflı pamuğu ‘Gize’ tekstil ürünlerinin ihracatına dayanıyor. Turizmin lokomotifi olan başkent Kahire'de, dünyanın en büyük 5 yıldızlı otel zincirlerinde misafirler ağırlanabiliyor.

Mısır'da işçilik ve enerji Türkiye'ye göre çok daha ucuzken, ücretler ise oldukça düşük. Ancak hayatın sürdürülmesi için gereken ihtiyaçlara uygun fiyatlara ulaşmak mümkün.

Son yıllarda işsizliğin arttığı Mısır'da istihdam büyük oranda devlet tarafından sağlanıyor. Çalışma saatleri; iklimsel özellikler nedeniyle genel olarak 08.00 ile 15.00 arasında seyrediyor. Özel sektörde ise devlet tarafından belirlenen çalışma saatleri farklılık gösteriyor.

ÖNCELİKLİ YATIRIM ÜLKELERİNDEN MISIR

Türkiye, Mısır'ın 4'üncü büyük ticaret ortağı konumunda yer almaktadır. 2000’li yılların başından bu yana, Türkiye'yi ziyaret eden Mısırlıların sayısı 5 kat atarak 110 bine ulaşmış, Mısır'ı ziyaret eden Türk sayısı ise 10 kat artarak 60 bin olmuştur. Gelişen turizm ilişkileriyle karşılıklı dış ticaret hacmi de tam 15 kat artarak 5 milyar dolara çıktı. Ticaret hacmi geçen yıl bir miktar azalmış olsa da, bölgede Türkiye'nin hali hazırda en fazla ihracat yaptığı ülke Mısır olmaya devam etmektedir. Ekonomi Bakanlığı yakın dönemde bu ilişkilerin devam arz etmesi adına 2016-2017 döneminde Mısır'ı öncelikli yatırım ülkelerinden biri olarak ilan etti.

Mısır'da Türk iş adamlarının doğrudan yatırımlarının oranı 2 milyar ABD dolarından fazla. 40'ı büyük ölçekli olmak üzere yaklaşık 200 Türk firması bu ülkede faaliyet göstererek Türk fabrikalarında 75 bini aşkın Mısırlı çalışan istihdam ediliyor. Tekstilin yanı sıra otomotiv, bankacılık, cam sanayi, soda külü, inşaat, enerji, işlenmiş yiyecek ve ev aletleri gibi diğer sektörlerde de Türk yatırımları bulunuyor. Türk müteahhitlik firmaları Mısır'da bugüne kadar 1 milyar ABD doları değerinde 26 projeye imza attı. Bununla beraber Türkiye'nin önemli tekstil grupları da Mısır'daki nitelikli serbest bölgelerde yatırım konusunda çalışmalar yapmaktadır.

ÇELİK İHRACATI HIZ KAZANDI

Türkiye'nin Mısır'a yaptığı demir-çelik ihracatı, son 4 yılda, miktar bazında yüzde 154 artarak 1 milyon 377 bin tona, tutar bazında da yüzde 57 artışla 567,7 milyon dolara yükseldi.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, ihracat 2013 yılından itibaren önemli ivme kazandı ve 2013-2016 döneminde miktar bazında yüzde 154 artarak 1 milyon 377 bin tona, değer bazında da yüzde 57 artışla 567,7 milyon dolara yükseldi.

TOBB, DÖRT YIL SONRA MISIR'DA

Bu yıl Ocak ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), dört yıl aradan sonra Mısır'ın başkenti Kahire'de bir 'Türk-Mısır İş Forumu' düzenledi. Foruma TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Türkiye’den giden ve halen Mısır'da yatırım sahibi olan toplam 35 Türk iş adamı katılırken, Mısırlı iş adamlarının sayısının ise 80'den fazla olduğu öğrenildi.

Forumda konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Mısır ile Türkiye'nin yakınlığına dikkati çekerek, "Biz Mısır'la, daha fazla iş yapmak istiyoruz. Mısır'ı komşumuz ve doğal ortağımız olarak görüyoruz." dedi. Hisarcıklıoğlu, Mısırlı iş adamları ile ortaklıklar kurmak, burada yatırım yapmak ve, Mısır'dan dünyaya ihracat yapmak için çalışacaklarını ifade etti.

Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmed el-Vekil de, "Türkiye için Mısır, Afrika kıtasına açılan kapı. Mısır için de Türkiye, Doğu Avrupa'ya açılan bir kapı niteliğindedir." dedi. Mısır'daki 25 Ocak Devrimi sonrasında Türkiye ile başlatılan bazı projelerin sonraki süreçte sekteye uğradığına işaret eden Vekil, "Türkiye heyeti önemli alanlarla yatırım yapmayı hedefliyor. Mısır'da sağlanan siyasi istikrarın ardından yarım kalan projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar tekrar başlatılmıştır." yorumunu yaptı.

TÜRK YATIRIMCILARA DAVET

Öte yandan Mısır'ın yeni ‘Kalkınma Planı' dahilinde East Port Said Limanı ve Süveyş Kanalı Lojistik Bölgesi projesi ile yeni sanayi projelerinde Türk yatırımcıların desteği bekleniyor.

Mısır'da ihracata yüzde 4 teşvik verilirken yeni yatırım kanunuyla yabancı yatırımcılara daha fazla teşvik sağlanması hedefleniyor.

Suriye'deki çatışmalar nedeniyle iki Türk ve Mısır şirketi arasında imzalanan protokolle RO-RO seferleri başlatılmıştı. Ancak Mısır tarafı arz-talep dengesini tam oluşturamadığı için taraflar bundan fazla bir gelir elde edemedi ve bu işten vazgeçti. Bu yüzden RO-RO seferlerinin tekrar başlatılması son derece önemli.

DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, Mısır'da farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok sanayi kuruluşunun Türk şirketlerinin bilgi birikimine ihtiyacı bulunduğunu söylüyor. Toprak, iki ülke arasındaki başarılı ticari ilişkilerin ivmesini artırarak özellikle sağlık, turizm, ulaştırma, enerji, tekstil, hazır giyim, tarım, hayvancılık, otomotiv ve inşaat malzemeleri gibi Mısır için öncelikli sektörlere de yansıtılabileceğinin altını çizerek, Mısır'ın nüfusunun yüzde 70'inin 30 yaş altında olduğunu ve bu anlamda eğitimin önemli olduğunu vurguluyor.

Türk-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) Başkanı Atilla Ataseven de, Mısır'a yatırım yapmayı hedefleyen yeni firmaların fizibilite çalışması yaptığını, Mısır'da var olan firmaların da son dönemde yatırımları artırmayı hedeflediklerini aktarıyor. Ataseven, 2017 yılında karşılıklı ziyaretler konusunda tekrar bir hareketlenme başladığının altını çiziyor.

Mısır'daki devalüasyondan sonra ithalatın zorlaştığını, haliyle yerel imalata ağırlık verme mecburiyetinde kaldıklarını aktaran Ataseven, "İthal edilen ürünlerin imkanlar dahilinde bir kısmının Mısır'da üretilmesi için bize ciddi talepler gelmeye başladı. Ayrıca Mısır'daki Türk firmaları katma değerli mal gönderebiliyorlar. Amerika'ya kotasız ihracat imkanı da sağlanıyor. Mısır'dan Afrika ve diğer Arap ülkelerine gümrüksüz satış yapma imkanı da var." diyor.

ŞİŞECAM MISIR'DA FABRİKA SATIN ALIYOR

Geçtiğimiz günlerde Şişecam'ın bağlı ortaklığı ile Paşabahçe, Mısır'da kurulu Pearl for Glass Manufacturing'in aktiflerini devralacağını açıkladı. 1986 yılında kurulan ve 60 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren Pearl for Glass Manufacturing’in 100 milyon adetlik üretim kapasitesi bulunuyor. 1992 yılında ihracata başlayan şirket cirosunun yüzde 80'ini ihracattan sağlıyor. Öne çıkan ürünleri arasında cam bardaklar, kupalar ve dekoratif cam ürünleri bulunuyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın 2016 verilerine göre Türkiye-Mısır Ticaret Rakamları şöyle:

Türkiye'nin Mısır'a ihracatı:2,7 milyar ABD Doları

İhraç edilen başlıca ürünler: Petrol yağları, demir-çelik, motorlu taşıtlar, plastik ve mamulleri.

Türkiye'nin Mısır'dan ithalatı: 1,4 milyar ABD Doları

İthal edilen başlıca ürünler: Plastik ve mamulleri, kimya sanayi ürünleri, altın, tekstil ürünleri.

Ticaret hacmi: 4,1 milyar ABD Doları

Ticaret dengesi: 1,2 milyar ABD Doları

1 Mısır Riyali: 0.19 Türk Lirası

Mısır’da çalışma konusunda  danışmanlık alabileceğiniz bazı kamu kurumlarının iletişim bilgileri ise şöyle:

DEİK TÜRKİYE-MISIR İŞ KONSEYİ
İş Konseyi Bölge Kordinatörü Barış Çuvalcı
Tel: + 90 212 339 50 32
E-posta: bcuvalci@deik.org.tr

MISIRLI İŞ ADAMLARI DERNEĞİ
Adres: 21 Giza St., Nile Tower, Giza, Egypt P.O. Box: 265 Orman
Tel: +202 3573 60 30
E-posta: eba@eba.org.eg
Web: www.eba.org.eg

T.C KAHİRE BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: 25, El-Falaky Str. Bab El-Louk, Cairo
Telefon: +20 2279 78 400
E-posta: embassy.cairo@mfa.gov.tr

T.C. KAHİRE TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ
Adres: Al Shahed Abd El Hady Salah Abd Allah St. Corner of El Nile St. Apt. No: 7, Flat No: 2 Dokki - Giza / Egypt
Tel: +202 3762 68 02
E-posta: kahire@ekonomi.gov.tr

MISIR ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: Atatürk Bulvarı. 126, 06680 Kavaklıdere, Ankara
Tel: +90 312 426 10 26
E-posta: embassy_egypt@yahoo.com

MISIR İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: Cevdetpaşa Cad. No:12 Bebek
Tel:: +90 212 324 21 60
E-posta: egyptcommercialoffice@yahoo.com