Tekstil sektörünün nabzı
Ekim ayında 175 ülkeye 939 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihi rekorunu kıran tekstil sektörü sadece bu başarıyla yetinmeyecek gibi görünüyor.
Otomotivden sonra en güçlü ihracat kalemlerimiz arasında yer alan tekstil sektörü gelişimine devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın da önemle üzerinde durduğu tekstil sektörünün ihracatçılarının faydalanabileceği birçok fırsat da mevcut.
Yurtdışında Mağaza veya Ofis/Depo Açmak İçin Destek
Yurtdışı Birim Marka ve Tanıtım Desteği’nden faydalanarak çalışmalarınızı yurtdışında da destekleyebilirsiniz. Bu kapsamda kira, marka tescil giderleriniz yüzde 50 oranında, tanıtım giderleriniz ise yüzde 60 oranında desteklenmektedir. Devlet yardımlarından faydalanabilmek için gerekli olan genel koşulları sağlamanıza ek olarak:
Türkiye'deki ana şirket doğrudan birim açabileceği gibi yurtdışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri de birim açabilir. Bu durumda yurtdışındaki şirket ile Türkiye'deki ana şirket arasında organik bağın olması,
Tebliğ kapsamındaki desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye'de üretilen ürünlerin pazarlanması,
Marka tescil faaliyetlerinin desteklenebilmesi için yurtiçi marka tescil belgesine sahip olmak kaydıyla yurtdışı marka tescil belgesi veya başvurusu bulunması,
Desteklenecek şirketlerin faal olması (Yurtiçi şirkette istihdam edilen en az bir kişiye ait son altı aya dair Aylık Prim Hizmet Bildirgesi’nin sunulması ve vergiye konu ticari işlemlerinin bulunması),
Kira ve tanıtım için alınacak yıllık destek tutarının en az iki katı ilgili ülkeye ihracatı bulunmak.* (Destek başvuru dönemiyle aynı takvim yılına ait)
şartlarının sağlanması gerekmektedir. Tekstil sektörüyle ilgili desteklerden ve gelişmelerden haberdar olmak için İTKİB’in web sitesini takip edebilirsiniz.
* Bu hüküm ilk destek yılı için uygulanmaz.
Tekstil sektörü Almanya’da buluşacak
Tekstil alanındaki dünyanın en büyük uluslararası ticaret fuarına sayılı günler kaldı. Almanya’nın Frankfurt kentinde her yıl düzenlenen Heimtextil Uluslararası Ev Tekstili Fuarı bu yıl 8-11 Ocak 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Yılın ilk ve en büyük sektör fuarı olarak ocak ayının ortasında düzenlenen organizasyon, dünyanın dört bir yanından üreticileri, tasarımcıları ve ticaret dünyasını bir araya toplayan bir platform özelliği gösteriyor.
2018 yılında düzenlenen fuarda Almanya dışında 72 farklı ülkeden gelen 2 bin 800’ün üzerinde katılımcı, fuar ziyaretçilerine yeni ürünlerini ve farklı hizmetlerini tanıtma fırsatı yakalamıştı.
Özellikle yurtdışında Türk markası imajının oturtulabilmesi için çalışmalar yaptığımız bu dönemde, yurtdışındaki fuarlar Türk ihracatçılar için büyük önem taşıyor.
International Textile Conference 2018 İkili Görüşme Etkinliği Düzenlenecek
Avrupa'nın en büyük tekstil konferanslarından biri olan International Textile Conference 2018,
29 - 30 Kasım 2018 tarihlerinde Aachen'da düzenlenecek.
İki gün sürecek olan etkinlik, katılımcılara hem düzenlenen konferans ve sempozyumlara katılarak tekstil sektöründeki en son gelişmeleri öğrenme hem de ikili görüşmeler gerçekleştirerek potansiyel iş ortaklarıyla buluşma fırsatı sunuyor. Görüşmeler, fuar alanında tahsis edilen özel bir alanda gerçekleşiyor ve arzu ettiğiniz firma ile sizi aynı masada buluşturuyor. Profilinizi oluşturarak web sitenizin ziyaretçiler tarafından daha fazla incelenmesini de sağlayabilirsiniz. Profilinizin iyi ve özenli hazırlanmış olması, doğru ortaklara ulaşmanız için önemli bir kriter.
Halihazırda görüşmelere katılan firmaları incelemek, kayıt olmak ve profilinizi hazırlamak için ikili görüşme web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Kayıt sırasında "Support Office" alanında "TR-Istanbul Chamber of Industry" seçmeniz gerekmektedir.
İkili görüşmelere kayıt için son tarih 27 Kasım 2018.
MEGİP Projesi Tekstil Sektörünün Ara Eleman Problemini Çözecek
İşletmelerin ara eleman problemini çözmek için ortaya konan MEGİP Projesi, genişlemeye ve farklı kentlerde uygulamaya konmaya devam ediyor. Kars, Kilis gibi illerde faaliyetlerine başlayan proje kapsamında Elazığ’da da ilk protokol imzası tekstil sektörü için atıldı ve tekstil eğitim programı resmen başladı.
İmzalanan protokol ile resmen başlayan tekstil eğitimlerinde kursiyerler yaklaşık 160 gün sürecek teorik ve pratik eğitim alacaklar. Kursiyerlere eğitim süresince günlük ücretleri ödenirken Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesi de tanınacak.
Protokol ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan İşkur Elazığ İl Müdürü Abdullah Balcı,
“Öncelikle protokolünü imzaladığımız programımızın ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Yaptığımız protokol ile MEGİP Projemiz kapsamında Tekstil Eğitim Programı'nı başlatmış bulunuyoruz. Bu noktada iş dünyasının ihtiyaçlarının bir eğitim programıyla karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.