Temmuz ayı ihracatı 14 milyar dolar

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ile bakanlıkta temmuz ayı geçici ihracat rakamlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artarak 14,11 milyar dolara yükseldi. Bu sayede 2018 yılı temmuz ayı, bugüne kadar en çok ihracat gerçekleştirilen ay olarak kayıtlara geçti.
Toplantıda aylık ihracat rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracatımız ne kadar güçlü ise ekonomimiz de o kadar güçlüdür. İç piyasada, ekonominin dinamikleri ne kadar etkin işlerse küresel pazarlarda o kadar güçlüyüz. Yeni dönemde, resmin bütününe bakma fırsatımız var artık.” dedi.
Yılın ilk 7 ayında ihracatın yüzde 7 artışla 96,3 milyar dolara eriştiğini kaydeden Pekcan, son 12 aylık ihracatın da yüzde 8,1 artışla 163,3 milyar dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştığını kaydetti. Pekcan, Türkiye’nin 2018 yılının başında koyduğu iddialı büyüme hedeflerini gerçekleştirdiğini kaydederek, “Dünyadaki ‘korumacılık ve ticaret rüzgarlarına’ rağmen, ihracatta her ay kendi rekorunu kırıyor. Yine bizleri son derece memnun eden bir gelişme de Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 58,7’den yüzde 70,1’e yükselmesidir. Temmuz ayında bir diğer sevindirici gelişme de ithalatımızın yüzde 6,4 düşüşle 20,1 milyar dolar olarak gerçeklemesi.” şeklinde konuştu.
Şu sıralar yeni bir Orta Vadeli Program çalışması yapıldığını hatırlatan Pekcan, mevcut OVP’ye göre ihracat hedefinin 169 milyar dolar olduğunu vurguladı. Pekcan, “Biz bu hedefi yakalayacağız. Hatta analizlerimiz bir miktar geçeceğimizi gösteriyor. Bir gerçeğimiz var: Türkiye, ihracata dayalı olarak yatırım yapmak, ihracatla küresel piyasalarda başarılı olmak ve böylece ihracatla kalkınmak zorunda olan bir ülkedir” diye konuştu. Dünyanın durmaksızın değiştiğini ve dönüştüğünü ifade eden Bakan Pekcan, dünyada 7,7 milyar insan yaşadığını ve 80 trilyon dolarlık gelir ürettiğini hatırlattı. Pekcan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani gezegenimizin kişi başına düşen geliri 10 bin 400 dolar. Türkiye’nin de kişi başına düşen geliri 10 bin 600 dolar. Madem ki, hedef muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmaktır, bu hedefe ulaşmak için gelirimizi birkaç misline çıkarmak zorundayız. Bunun ihracattan başka hiçbir yolu yoktur. İhracatla gelirimizi yükseltmenin yolu da 21. yüzyılın yükselen sektörlerinde daha fazla teknoloji daha fazla tasarım ve daha fazla marka üretmektir. Küresel ekonomide cesur ve yeni bir dünya kurulurken; Türkiye olarak bu dünyanın önemli bir aktörü olmaya kararlıyız. Yolumuz uzun ama ilk adımı ihracatla başlıyor ve sonraki adımları da ihracatla geliyor.”
Temmuz ayında 59 ilimiz ihracatını artırırken, ilk 5 il sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. İhracat artışında öne çıkan illerimiz ise; yüzde 275 artışla Yalova, yüzde 216 artışla Zonguldak ve yüzde 161 artışla Çorum oldu. Temmuzda TL ile ihracata da önemli bir ilgi var. Temmuz ayında 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3,9 milyar TL tutarında ihracatın Türk Lirası ile yapıldığını görüyoruz. Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya özel bir önem veriyor. Milli paramızın ticarette daha fazla kullanımı hepimizin ortak arzusu. Miktar bazında ihracatımız Temmuz ayında yüzde 28,4 artış kaydetti. İhracat birim fiyatlarımızda da bir artış söz konusu. Bildiğiniz gibi 2017’de ihracatımızın birim değeri 1,36 $/kg’dı. Yılın ilk 7 ayında ise birim fiyatımız 1,38 $ / kg’a çıktı. Temmuz ayında parite etkisi negatif yönlü olarak 106 milyon dolar oldu. Bunda özellikle Türk Lirasındaki değer kaybı etkili oldu” dedi.