Turizm sektörünün nabzı

Turkishtime Dergi

Uzun yıllardır Türkiye’nin en önemli ve çok döviz getiren sektörlerinden turizm, yaz aylarının gelmesiyle birlikte hareketlenmeye başladı. Turizmin tüm alanları kapsayan potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda bu alandaki olumlu gelişmeler hem ekonomik anlamda büyümenin önünü açıyor hem de bölgesel kalkınma sağlıyor.

Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy oldu

Türk turizm sektöründe 25 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Etstur’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Ersoy yeni dönemin turizm bakanı olarak görevlendirildi. Alman Lisesi’nde öğrenciyken düzenlediği tur organizasyonlarıyla turizm sektörüne giriş yapan Ersoy, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğrenim gördü.

Etstur’un ardından 2000 yılında kurduğu Voyage Otelleri, 2001’deki girişimi Didimtur, 2006'da açtığı Jetset ve Ucuzabilet ile turizme pek çok marka kazandırdı. Ersoy, 2011’in mayıs ayında hizmet vermeye başlayan oteli Maxx Royal Belek ve akabinde açılan Maxx Royal Kemer ile turizm dünyasında yepyeni bir anlayışın mimarı oldu. Aynı zamanda Akdeniz’in en iddialı golf sahalarından Montgomerie Maxx Royal’i bünyesinde bulunduran tesis, 2013 yılından bu yana dünyanın en prestijli turnuvalarından biri olan European Tour Turkish Airlines Open finallerine de üst üste 3 yıl boyunca ev sahipliği yaptı.

Türkiye’nin turizm hedefleri belirlendi

Turizmin dünyada gayrisafi milli hasılanın ve toplam istihdamın yüzde 10'una denk gelen büyüklüğe sahip. Geçen yıl dünyada yüzde 7 büyüyen turizm sektöründe, bu yıl yüzde 4-5 bandında büyüme bekleniyor.

2002'de turizm denildiğinde akla sadece deniz, kum ve güneş gelirken, turizm artık spordan gastronomiye, inançtan termal ve sağlık turizmine kadar birçok alanda cazibe merkezi olmaya aday konumunda. Turist davranışlarındaki değişimler ve turizm rotalarının çeşitlenmesi Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirmede faydalı olacaktır.

Türkiye’nin yeni yönetim döneminde 50 milyon turist hedefi bulunuyor. Hedeflerde turizmin, ekonomik getirisi sebebiyle Türkiye için stratejik önemine değinilerek, turizmin istihdamı artırdığına, dış ticaret açığının kapanmasına yardımcı olduğuna, sıcak para girişiyle piyasaların likidite devamlılığını sağladığına dikkati çekiliyor. Turist sayısının 12-13 milyondan 32-33 milyona, turizm gelirlerinin 13,5 milyar dolardan 26-27 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor.

Seyahat acentelerine yakıt desteği başladı

Turizmin desteklenmesi amacıyla seyahat acentelerine yakıt desteğinin başlatıldı. 2017 yılında 86 seyahat acentesine 565 milyon lira uçuş desteği sağlanmasıyla Türkiye 2002’de turist sayısı bakımından dünyada 17'nci sıradayken 2016'da 10'uncu sıraya yükselmeyi başardı. Türkiye'ye gelen turist sayısının uluslararası turist sayısına oranına bakıldığında ise 2002'de yüzde 1,9 iken bu oran 2017'de yüzde 2,8'e ulaştı. Suriye başta olmak üzere bölgemizde gelişen olaylara bağlı turist sayısı ve turizm gelirleri nispeten bir miktar düşse de 2017'de yabancı ziyaretçi sayısı 32,4 milyon kişi, turizm geliri ise 26,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bütün bu olumlu gelişmeler nedeniyle bu yıl da seyahat acentelerine yakıt desteği sağlanacağı açıklandı.

2018’de 40 milyon yabancı turist bekleniyor

2018 için ise 40 milyon turistin Türkiye'ye gelmesi hedefleniyor. Öte yandan Türkiye'nin turizm potansiyeli uluslararası arenada değerlendirildiğinde Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre, 2017'de Türkiye'nin 31,3 milyon ziyaretçi sayısıyla dünyada en çok uluslararası ziyaretçi alan 10'uncu ülke olduğu görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli yatak sayısının, 2002'de 619 bin iken, geçen yıl sonu itibarıyla 1 milyon 198 bine ulaştığı aktarıldı.

Türkiye’nin turizm potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki yıllarda da bu yükseliş eğilimine devam etmesini bekleniyor.