Export Guide #1 - İngiltere’de Şirket Kurmak
Dünyanın en büyük altıncı ekonomisi olan Birleşik Krallık, Dünya Bankası’nın “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 8. sırada yer almaktadır. Ayrıca gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) açısından dünyanın altıncı en zengin ülkesidir. Çok istikrarlı bir ekonomik sistem, kapsamlı yasal yapı ve çeşitli tüketici pazarı ile çoğu girişimci, Birleşik Krallık'ta bir iş kurmanın hayalini kurmaktadır. Resmi hükümet verilerine göre Birleşik Krallık'ta yaklaşık altı milyon özel sektör işletmesi vardır. Birleşik Krallık'ta ticari faaliyetlere başlamak düşündüğünüzden çok daha kolay olabilir.
Birleşik Krallık’ta iş kurmak için ikamet statüsüne, hatta ülkede yaşıyor olmanıza bile ihtiyacınız yoktur. Tek şart, şirketin bir İngiltere adresine kayıtlı olmasıdır. Ayrıca bir iş kurduğunuzda, çalışabileceğinize dair kanıt sağlamanız gerekmez. Fakat Birleşik Krallık'ta bir iş kurmak, size doğrudan vize hakkı tanımaz. Yine de Birleşik Krallık'ta bir yabancı olarak bir iş kurarak, kendi ülkeniz dışında çalışırken bu iş aracılığıyla aktif olarak ticaret yapabilirsiniz.
Ülkemizde de geçerli olan şirket türlerine benzer olarak, aşağıdaki şirket türlerinden birisi ile İngiltere’de iş yapmak mümkündür. İngiltere’de 6 milyon şirket olduğu bilinmektedir ve bunların 3,1 milyonu Gerçek Kişi Şirketi, 2 milyonu ise Limited Şirket olarak kurulmuştur.
Birleşik Krallık’ta bir limited şirket kurmanın birçok faydası vardır. Bir limited şirket, Birleşik Krallık'taki her tür ve büyüklükteki işletme için en yaygın yasal yapılardan biridir. Bu, sunduğu birçok profesyonel ve finansal faydadan kaynaklanmaktadır. Limited şirket olarak ticaret yapmanın başlıca nedenleri, vergi avantajları ve statüdür.
İngiltere’de şirket kurmadan önce şunları dikkate almalısınız:
Türkiye’de yerleşik bir firmanın İngiltere’de açacağı şube veya Türkiye’de yerleşik gerçek ya da tüzel kişilerin İngiltere’de kuracakları şirketler için asgari bir sermaye şartı ve minimum sayıda kişiyi çalıştırma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Türkiye’de yerleşik ana şirketin görevlendireceği çalışanının “investor” veya “sole representative” vizesine başvurması gerekmektedir. Turist veya öğrenci vizesi gibi vizelerle İngiltere’de şirket kurulması kanunen uygun değildir.
Şirket adı belirlemeden önce, çeşitli ticari ve telefon rehberlerinden veya Companies House’un ücretsiz bilgi servisinden yararlanılarak aynı isimle başka bir şirket olmadığının, İngiliz kanunlarınca şirket adıyla ilgili kısıtlayıcı hükümler bulunmadığının ve kayıtlı bir ticari marka ile aynı veya benzer olmadığının kontrol edilmesinde fayda olacaktır.
İhtiyacınız olan tüm bilgileri toplama adımlarını izledikten sonra, Companies House ve HMRC'ye kaydolmaya geçebilirsiniz. Unutmayın, şirketinizi kurduktan sonra herhangi bir noktada gerekirse verdiğiniz bilgilerin herhangi birini değiştirebilirsiniz. Örneğin, gelecekte İngiltere'ye taşınmanız durumunda şu anda kullandığınız işletme adresini değiştirilebilir veya işletmenizi satmaya karar verirseniz, işletmenin sahipliğini devretmenizi sağlayan bir form doldurabilirsiniz.
Peki şirket kurduktan sonra vergilendirme nasıl olacak?
KDV: Serbest meslek çalışanlarının KDV kaydı yaptırması isteğe bağlı olup, yıllık cirolarının 85.000 GBP’yi geçtiği durumda ise Gelir İdaresi’ne KDV kaydı yaptırmaları zorunludur. KDV’de standart oran %20’dir.
Kurumlar Vergisi: 1 Nisan 2020’den başlamak üzere geçerli standart kurumlar vergisi oranı şirketler için %19 olarak belirlenmiştir. Kurumlar vergisi oranı 2022 yılında hala %19’dur.
Gelir Vergisi: Gelir vergisi oranları; 12.500 GBP’ye kadar %0, 12.501-50.000 GBP arası %20, 50.001-150.000 GBP arası %40, 150.000 GBP üzerindeki kazançlar için ise %45’tir.
Çifte Vergilendirme: Türkiye-İngiltere arasındaki “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması” 1988 yılından itibaren yürürlüktedir. Temelde kazancın doğduğu yerde vergilendirilmesi esasına dayanmaktadır.
KAYNAKLAR
https://www.mintformations.co.uk/blog/how-to-start-uk-business-as-foreigner/
https://business.london/invest/get-started/forming-a-uk-entity