5G'ye 253 milyon liralık Ar-Ge yatırımı
Tüm dünya ile birlikte 2020’de 5G’ye geçmeyi hedefleyen Türkiye, 5G teknolojilerinin yerlileştirilmesi için de büyük bir çalışma başlattı. Özel sektör, kamu ve üniversite işbirliği kapsamında 5G teknolojilerini milli ve yerli olarak geliştirmek için 253 milyon liralık Ar-Ge yatırımı yapılacak. Bakan Özlü, hedefin pazardan 1 trilyon dolarlık pay almak olduğunu söyledi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, BTK, OSTİM OSB, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK), Turkcell, Türk Telekom, Vodafone arasında 5G Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri protokolü imzalandı. Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Nesnelerin interneti, sensör teknolojileri, yapay zeka gibi yeni teknolojiler artık hayatımızda ciddi biçimde rol almaya başladı. Hükümet ve bakanlık olarak bu sürecin çok farkındayız. Dijital dünyaya hazırlanıyoruz. Dünyada adından her alanda söz ettiren bir ülke konumuna gelmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda dünyadaki dijital dönüşüm pazarının 100 trilyon dolar olacağı hesaplanıyor. Bu afaki bir rakam değil. Biz hazırladığımız dijital Türkiye çalışmasında yaklaşık 1 trilyon dolar pay almayı hedefliyoruz. Bütün programımız yol haritamızı buna göre şekillendirdik. Son 1.5 yılda hummalı çalışma yaptık" dedi.
Bakan Özlü, 5G yeni nesil teknolojiler imza töreninin pazar payını artıracak önemli bir hamle olduğunu söyledi. 4.5G’de yüzde 45 yerlilik zorunluluğuna dikkat çeken Özlü, donanım ve yazılım yatırımının 17 milyarlık yatırımın 7 milyar lirasının yerli malı belgesi olması gerektiğini vurguladı. Özlü, "Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri cari açık. Türkiye büyüdükçe cari açık da büyüyor, bunu yok etmenin tek yolu teknoloji üretmeden geçiyor. Ne zamanki Türkiye teknoloji üretir Türkiye’nin cari açığı kalmaz. Biz buna odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ise mobil işletmecilerin 4.5G şebekelerine ilk iki yıl yaklaşık 2.8 milyar liralık bir donanım ve yazılım yatırımı yaptıklarını belirterek, "İşletmecilerin 4.5G yetkilendirmelerinin 2029 yılında sona ereceğini ve yükümlülüklerini karşılamak amacıyla her yıl yatırım yapmaya devam edeceğini dikkate aldığımızda, 2029 yılına kadar yaklaşık 16-17 milyar liralık bir donanım ve yazılım yatırımı yapılacağını öngörüyoruz. Bunun, yüzde 45’ine karşılık gelen yaklaşık 7 milyar liralık kısmı yerli malı belgeli ürün olmak zorunda. Bu rakamlara baktığımızda yerli üreticilerimiz için çok büyük bir pazar potansiyelinin olduğunu söyleyebiliriz’’ dedi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal geleceğe doğru baktıklarında üniversite, kamu, özel sektör birlikteliğinde büyük bir başarıya imza attıklarını kaydederek, "Sürecin devamı gelecek. Bu yapıda ilerlerken bu konudaki yetkin kurumlarda bu projeye dahil olacaktır. Bu süreci fonlayan kurum olmak bizim için gurur verici" ifadelerini kullandı.
OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, kamu, özel sektör ve üniversitelerle biraraya geldiklerini kaydederek , "Uçtan uca yerli imkanlarla teknoloji üretecek potansiyel oluşturduk. TÜBİTAK’ın projeyi üstlenmesi ile bugünlere geldik. Birilerini takip eden değil yakalamış olarak 2020’de tüm teknolojileri dünya ile birlikte kullanan bir ülke olacağız" dedi
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik ise 2020 ile beraber Türkiye’yi dünya üzerinde bu teknolojileri üreten ülkelerden biri yapacaklarını belirterek "Kümelenmemizin tek projesi bu değil. Bu amiral projemiz. İnşallah yerli ve milli çip de üreteceğiz. Devlet arkamızda durduğu için gururluyuz. Haberleşme kümelenmesi 115 firma ve paydaşlardan oluşuyor. 5G ve ileri teknolojisini hep beraber yapacağız" şeklinde konuştu.