Bilgisayar pazarı % 25 daraldı! Peki HP nasıl büyüdü?
Bilgisayar pazarı Türkiye’de geçen yıl yüzde 25 daraldı. Bu yıl da yüzde 15 daralma bekleniyor. HP buna rağlen cirosunu ve pazar payını artırdı. Genel Müdür Filiz Akdede bunu nasıl yaptı?
Bilişim, Türkiye’de kadın yöneticilerin en hızlı yükseldiği sektörlerin başında geliyor. Birçok bilişim şirketinin kaptan koltuğunda kadınlar oturuyor. HP, onlardan biri. Genel Müdür Filiz Akdede’nin işi zor. Küçülen bir sektörde faaliyet gösteren bir şirketi büyütmeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıl bilgisayar pazarı Türkiye’de yüzde 25 daraldı. Akdede, Türkiye’de bilgisayar pazarının bu yıl da küçüleceği öngörüsünde bulunuyor. Tahmini, geçen yıla göre yüzde 15’lik bir küçülme yönünde. Buna rağmen HP geçen yıl cirosunu artırmayı başardı. Buna paralel olarak şirketin pazar payı da arttı. HP, daralan pazarda satışlarını artırabilmek için çeşitli stratejiler izliyor. Bunların başında, tasarıma ağırlık vermek var. HP geçtiğimiz yıl tasarım alanında ödüle da layık görülen bilgisayar ve yazıcılarıyla dikkat çekti. Türkiye’de en çok ilgi gören ürünleri, Yıldız Savaşları (Star Wars) motiflerinin bulunduğu Spectre 13 bilgisayarıydı.
HP’nin Türkiye bilgisayar yazarında yüzde 26 pazar payı bulunuyor. Şirket, bu oranla pazarın lideri konumunda. Şirketin bilgisayarda en yüksek pazar payına Türkiye’de ulaştığını da, yeri gelmişken belirtelim. Şirket, yazıcıları kapsayan iş istasyonları segmentinde de lider konumda bulunuyor.
Bilgisayar ve yazıcı, trendlerin, teknolojilerin çok hızlı değiştiği bir alan. Sürekli zirvede kalmak, o nedenle zorlu bir iş. Nitekim daha önce pek çok büyük Türkiye’de bilgisayar ve donanım pazarına havlu atmıştı. Daha önce Türkiye’den çıkan Sony ve Toshiba’yı bu şirketlere örnek gösterebiliriz…
Filiz Akdede, sert rekabette zirvede kalma sırrının inovasyon olduğunu söylüyor. HP’nin ürün portföyünde sürekli yeni ürünler görüyoruz. Örneğin dünyayı kasıp kavuran 3D (üç boyutlu) yazıcı pazarına yeni bir ürünle girmeye hazırlanıyorlar. Filiz Akdede iddialı konuşarak, “HP’nin üç boyutlu yazıcısı, bir uçağın yedek parçalarını yazıcıdan çıkaracak kadar iyi olacak” diyor. Üç boyutlu yazıcı Türkiye’de henüz sanayi şirketleri seviyesine inmiş değil. Daha çok mimarlık, reklam gibi yaratıcı ofis işlerinde kullanılıyor. HP, üç boyutlu yazıcıyla fabrikalara girmeyi hedefliyor. Turkishtime’ın Eylül sayısında kapak dosyası olarak işlediğimiz Sanayi 4.0’ın önemli bir ayağı, bilindiği gibi üç boyutlu yazıcılar. HP’nin yeni ürününün, Sanayi 4.0’ın Türkiye’de ivme kazanmasında önemli bir rol oynayacağını tahmin etmek kehanet olmaz…
HP, 1 Kasım 2015 tarihinde, ABD’deki merkezin uyguladığı strateji çerçevesinde ikiye bölünmüştü. Donanım ürünleri ile yazılım ürünleri ayrıldı. Bilgisayar, yazıcı, sarf malzemeleri gibi HP ile özdeşleşmiş ürünler bir tarafta, network, yazılım, sunucu, depolama gibi ürünler ise diğer tarafta kaldı. Akdede, donanım alanında faaliyet gösteren şirketin başında. Yazılım ağırlıklı işleri yöneten şirketin genel müdürlüğünü ise Güngör Kaymak sürdürüyor. Akdede’nin yönettiği birim Türkiye’de HP’nin cirosunun kabaca yüzde 65’ini oluşturuyor.
Filiz Akdede, aslında HP’nin ilk kadın yöneticisi değil. 18 yıl önce HP’yi Türkiye’de yine bir kadın, Aysel Özal yönetmişti. Bu dönem, Filiz Akdede’nin HP’de görev yapmaya başladığı dönemdi, aynı zamanda…
% 25 - Bilgisayar pazarında 2015'te yaşanan daralma
83,1 milyar TL - Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü büyüklüğü
113 bin - Sektörün sağladığı toplam istihdam
2,2 milyar TL - Sektörün toplam ihracatı