ARGE 250


Bulut bilişimin şirketlere 5 faydası

Turkishtime Dergi

Son yıllarda herkesin konuştuğu bulut teknolojisi fikri 1960’lı yıllarda, internet üzerinden tüm veri ve programlara ulaşabilme amacıyla ortaya çıktı. Dünya; internet devlerinden biri olan Amazon’un 2006’da işleme koyduğu, Elastic Compute Cloud isimli, küçük ölçekteki şirketlerin ve bireylerin ortak datalardan yararlanabildiği bilişim sistemi ile gerçek Bulut teknolojisiyle tanıştı.  Peki, hızlı internet kullanımıyla hayatımıza giren Bulut teknolojisi nedir, ne işe yarar ve nerelerde karşımıza çıkar?

1. O her yerde

Bulut teknolojisi tüm veri, program ve uygulamalarınızı bir sunucuda, yani bulutta depolanmasını sağlar. Bu bilgilere ulaşmak için de internete bağlı olmanız yeterlidir. Bulut teknolojisi hakkında hiçbir şey bilmediğinizi, daha önce onunla karşılaşmadığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Fakat büyük ihtimalle yanılıyorsunuz. Günlük ya da profesyonel hayatta bu teknolojiden yararlanmamak elde değil. Hayatımızın bir parçası haline gelen Facebook, Office 365, Dropbox, Google Drive ve Linkedin gibi platformların hepsi bu altyapıya sahip. Ulaşımı çok kolay olan bu sistem, hayatımızı birçok alanda kolaylaştırıyor.

2. Düşük donanım maliyeti

Bilişim sistemi, firmalara uzaktan erişim ve güvenilirlik sağladığı gibi maliyetleri azaltmada da oldukça yardımcı. Teknolojinin temel avantajlarından biri bilgi teknolojisine harcanan parayı azaltması. Bu sistem sayesinde fiziksel sunucuları azaltabilir, sahip olduğunuz donanımı geliştirebilirsiniz. Böylece daha iyi bir altyapıya da sahip olabilirsiniz, hem de daha az enerji harcayarak!

3. Performans artışı sağlıyor

Bulut sistem uygulamaları, klasik uygulamalara oranla daha az sistem kaynağına ihtiyaç duyar. Bu da, daha hızlı erişime ve performans artışına yardımcı olur. Buna ek olarak kullanıcıların grup çalışmasına da yardımcı olan teknoloji, farklı kişilere farklı bilgisayarlar üzerinden aynı dosya üzerinde çalışma olanağı sağlar ve vakit kaybını azaltır. Üzerinde çalıştığınız dosyaya ilave yapmak isteyen çalışma arkadaşınızla aynı anda o dosya üzerinde çalışabilmek büyük kolaylık değil mi?

4. Verileriniz artık güvende

Üstelik sabit disklere kıyasla neredeyse “sınırsız” kapasitesi olan bu uygulamalar sayesinde veri, program ve uygulamalarınızın güvenliğinden endişe duymanıza gerek yok. Olağanüstü durumlarda verileri kurtarabilir ve yedekleyebilirsiniz. Sabit diskler ya da dizüstü sistemleri gibi arıza yapmayan sistem, kullanıcılara sanal ortamda gizli bir şekilde bilgilerinin saklanması imkanını sağlıyor.

5. Denetim artık daha kolay

Artık çalışanların hazırladıkları projeler, muhasebe raporları gibi kayıtlara erişmek yetkililer için çok kolay. Denetim yapmak artık kullanıcılar için çocuk oyuncağı. Böylece sistem sayesinde yetkilendirilmiş kişilere sanal ve fiziksel yönetim imkanı sağlanıyor.