AR-GE 250


Küçük ev aletlerinde yerliler büyüyor!

Barış Soydan

 

Küçük ev aletleri pazarı büyüyor. Yüzde 30 büyüme ile toplam pazarın yılsonu itibarı ile 3 milyar TL olacağı öngörülüyor. Sektör büyürken yerli markaları da peşinden sürüklüyor. Yüzde 100  yerli sermaye ile kurulan markalar pazarın önemli kısmını elinde bulunduruyor.  Arnica, Sinbo, Korkmaz, Homend rekabetin yerli üyeleri...

 

Esra Kızıltan

esrakiziltan@turkishtimedergi.com

 

Türkiye’de küçük ev aletleri sektörü, pek çok sektörün ortalamasının üzerinde bir büyüme sergiliyor. Bunun pek çok nedeni var. Kişi başına düşen gelir arttıkça evlerde daha fazla elektrikli ev aleti kullanılmaya başlıyor. Evlenmeler, çocukların büyümesi ve yeni eve geçmesi, göç gibi sebeplerle her geçen gün yeni evler kuruluyor. Ayrıca Türkiye'de evlilik sayısı da boşanma sayısı da dünya ortalamasının üzerinde. Dolayısıyla evlenmelerin yanı sıra, her geçen yıl boşanma oranının da artması, ayrılan çiftlerin kendi düzenlerini kurmalarına sebep oluyor. Yeni ve inovatif ürünler de pazarın büyümesini tetikliyor. Çalışan ve kendi kazancı ile tüketime katılan kadın sayısına paralel olarak küçük ev aletleri sektöründeki tüketimin artması da sektörü büyütüyor. Sektör 2014’ün ilk yarısında, bir önceki yıla göre hem adet hem ciro bazında büyüme kaydetti ve bu büyüme ciro bazından daha yüksek bir değerde oldu. Adet bazında yüzde 15 ciro bazında ise yüzde 30 seviyelerinde bir büyüme ile toplam pazarın yılsonu itibarı ile 3 milyar TL olacağı öngörülüyor. Sektör bütün olarak büyürken yerli markaların da ilerleyişi sürüyor. Pazarın önemli bir kısmı yerli markaların elinde bulunuyor. Uluslararası markaların yanında yüzde 100 sermayeli Arnica, Sinbo, Homend, Korkmaz markaları varlığını artırıyor.

Yerliler güçleniyor

Yabancı üretimde en büyük rakip kuşkusuz Çin. Yerli markaların  ucuz ürünlerde rekabet etme şansı bulunmuyor. Arnica Genel Müdürü Serhan Akın, “Avrupa’da ise Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Macaristan’da küçük elektrikli ev aletleri üretiliyor. Bunlar daha çok büyük Avrupa markalarına fason üretim yapıyor. Bu ürünlerde maliyetler hemen hemen aynı. Aynı zamanda Türkiye’den de dünya devlerine üretim yapılıyor ki, biz bu şirketlerden biriyiz. Biz kendi markamız harici dünyada pazar lideri olan bir markaya da elektrik süpürgesi üretimi yapıyoruz. Geçen yıl kendi sektörümüzde ihracatta Türkiye 3'üncüsü olduk” diyor. Rekabet konusunda Homend Genel Müdürü Orkun Dizdar'ın da söyleyecekleri var: “Homend olarak üretimimizin yaklaşık yarısını yerli üreticilerden sağlar duruma geldik. İlk yıllarımızda bu değer çok daha azdı. Beklediğimiz ve arzuladığımız kalite ve yenilikçi ürün tedariğini yerli üreticilerden yapabilir hale gelmemizi, yerli üreticilerin sektördeki  payının artması yönünde bir işaret olarak okuyabiliriz. Özellikle gıda ve içecek hazırlama ile dik ve yatay süpürge grubunda ürün üreten yerli üreticilerin ağırlığının günden güne çoğaldığını gözlemliyoruz.”

Rekabeti müşteri hizmetleri üstleniyor

Markalar bir yandan yabancı rakipleri ile yarışırken, bir taraftan da yerli markalar ile rekabet ediyor.

Homend rekabette dört konuya odaklanmış durumda. Ar-Ge’ye yatırım yapıyorlar, markaya yatırım yapıyorlar, şık ve estetik ürünler üretiyorlar, müşteri hizmetleri ile farklılaşıyorlar. Pazardaki önemli yerli üreticilerden biri olan Arzum da rekabeti gözetiyor. Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Elektrikli ev aletleri sektöründe rekabeti çok iyi yönetmek gerekiyor. Tabi markanın gücü ve değeri de önem arz ediyor. Arzum olarak ürünlerimize güveniyoruz. 3 yıl garanti ve satış sonrasında da tüketicilerimizin yanında yer alıyoruz. Sektör için önemli olan dönemlerde tüketicilere etkili kampanyalar sunuyoruz. Yeni ve yenilikçi ürünlerimizin lansmanları ile rakiplerimizden ayrışmaya çalışıyoruz” diyor.

Hız ve tasarım önemli 

Elektrikli ev aletleri, geleneksel beyaz eşya ürünlerine göre daha dinamik ve trendleri daha yakından takip edebilen bir sektör. Bu sebeple sunulan ürünlerin kullanıcıların beklentilerine hızlı şekilde cevap vermesi gerekiyor. Homend hız konusunda iddalı. Hız konusunda mümkün olan her türlü mühendislik altyapısını ve dış kaynakları kullanıyorlar. Ayrıca sunulan ürünler, hem fonksiyonel olarak hem de tasarım olarak her mutfağa uyum sağlayabilecek nitelikte. Bu sebeple ürünleri birer tasarım objesi olarak da düşünmek gerekiyor. Tasarım pazarda farklılaşmanın en önemli kriterlerinden biri. Arnica da rekabette öne çıkabilmek için tasarıma ağırlık veren yerli üretici olarak karşımıza çıkıyor.  Arnica Genel Müdürü Serhan Akın, “Bizi diğer markalardan farklı kılacak ürünler üzerinde çalışıyoruz. Daha pratik, kullanımı kolay ürünlere yoğunlaşıyoruz. Sürekli yenilik deniyoruz. İnovasyon artık sektörümüzün vazgeçilmez bir unsuru oldu. Bunu yakalayamazsanız bu ürün kalabalığında boğulup gidersiniz. Artık üretimi olmayan firmalar bile tasarım ofisleriyle çalışıp Ar-Ge’ye yatırım yapıyor. Biz bu çalışmaları kendi bünyemizde yapıyoruz. 13 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var” diyor.

Tüketici dik süpürge istiyor

Tüketici artık küçük ev aletlerini evinin dekoratif bir unsuru olarak görüyor. Bu sebeple şık, estetik ürünlere daha çok talep gösteriyor. Ayrıca gelişen teknolojiden payını almış, hayatını kolaylaştıran ürünleri satın almayı tercih ediyor. Bu sebeple ortalama satın alma fiyatlarına baktığımızda, üst segment ürünlerin artarak büyüdüğünü görüyoruz. Tüketicide şu an küçük dik elektrikli süpürgelere karşı bir eğilim var. Şarjlı modellerin pahalı olması ve elektrikli süpürge kadar iyi çekememesi sebebiyle günlük kısa temizlikler için bu tip süpürgelere büyük bir ilgi oluştu. Bu süpürgeler aynı zamanda sapları çıkartılıp el süpürgesi olarak da kullanılabiliyor. Fiyatlarının da cazip olması sebebiyle bu süpürgeler en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

Yeni yerliler de geliyor

Uydu pazarına 1990'da giren Next&Nextstar şimdi de küçük ev aletleri pazarında faaliyet gösteriyor. Next Home markasıyla pazara giren şirket yemek hazırlama gruplarına öncelik veriyor. Bu grupta kettle, blender ve setleri, mikser, doğrayıcı, kahve makinesi, tost makinesi, filtre kahve makinesi, ekmek kızartma makinesi ve saç kurutma makinesi yer alıyor. Küçük ev aletlerini kendi bayilerinde satışa sunuyorlar. Cironun yaklaşık yüzde 20’sinin bu alandan gelmesini bekliyorlar. Küçük ev aletleri pazarında ilk olarak mutfak ürünlerini hedefliyorlar, ihracat ağırlıklı çalışmayı planlıyorlar.

 

YERLİ REKABETİ

 

SERHAN AKIN

Arnica Genel Müdürü

SÜPÜRGEDE EN ÇOK PAY BİZİM

“Toplam küçük elektrikli ev aletleri pazarında yüzde 13 pazar payımız var. Elektrikli süpürge pazarında yüzde 15'lik payla pazar lideriyiz. Bu pazarın son 3 yıldır tüm kategorilerinde en çok satan ürünü olan Arnica Bora serisini üretiyoruz. Ev temizliği, yiyecek hazırlama, içeçek hazırlama, ütü, kişisel bakım ve ev gereçleri olarak 6 kategorimiz ve 114 ürünümüz var. En çok satan ürünümüz Bora. Geçen yıl 350 bin adet Türkiye’de sattık ve 50 bin adet de ihraç ettik. Bu ürünle Türkiye’de, Avrupa’da ve ABD’de tasarım ödülleri aldık.”

 

 

MURAT KOLBAŞI

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı

TOST MAKİNESİNDE PAZAR LİDERİYİZ

“Sektörde blender, tost makinesi, elektrikli cezve ve su ıstıcı ürünlerinde pazar lideri olan Arzum'un Türkiye’de 15 binin üzerinde satış noktası bulunuyor ve bugün 10 milyondan fazla evde Arzum ürünleri kullanılıyor. Yıllık yaklaşık 500 bin adet blender, 350 bin tost makinesi, 200 bin elektrikli cezve, 250 bin su ısıtıcısı satışı yapıyoruz. Arzum 8 ürün kategorisinde, 250’den fazla farklı model ile geniş bir ürün gamına sahip bulunuyor.”

 

 

ORKUN DİZDAR

Homend Genel Müdürü

KONUŞAN ÇAY MAKİNESİ İLE FARK YARATTIK

“Gıda hazırlama, mutfak ürünleri ve çay- kahve makinelerinde Homend olarak inovatif ve hayatı kolaylaştıran ürünlerimiz mevcut. Bu kategorilerde dönemsel olarak yüzde 3 pazar payına eriştik. Ürün yelpazemize her geçen gün yeni ürünler eklemekle birlikte ürün gamımızı genel olarak ütü grubu, mutfak (yiyecek – içecek hazırlama) grubu, zemin temizleme ve kişisel bakım grubu olarak tanımlayabiliriz. Konuşan çay makinası ve dik süpürge kendi satışlarımızda en büyük paya sahip ürünler. İş hacmimizin yüzde 30’unu bu ürünler oluşturuyor.”

 

 

BAŞKA KİMLER VAR?

 

KORKMAZ

1972 yılından bu yana paslanmaz çelik mutfak eşyaları ve elektrikli ev aletleri üretmekten marka sektördeki faaliyetlerini artırarak sürdürüyor.  Elektirikli ev aletleri pazarındaki talep artışı nedeniyle 2013'te 3'üncü fabrikalarını açtılar. Paslanmaz çelik mutfak eşyaları yanında bu alanda da büyümeye odaklanmış durumdalar. Günde 1500 çaydanlık, 3 bin elektrikli ev aleti üretiyorlar.

 KING

King 1953 yılında kurulduğunda Türkiye’de ilk termos üretimini gerçekleştirdi. 1974 yılında anonim şirkete dönüşen King, 1985 yılından itibaren küçük ev aletleri üretimine ve ithalatına başladı, dünyaca ünlü Zojirushi ve Phoenix markalarının Türkiye temsilciliklerini aldı. Bugün King markası altında kahvaltı, mutfak, temizlik, kişisel bakım, iklimlendirme ve diğer ev aletleri kategorilerinde 100’ü aşkın ürün çeşidi ile faaliyet gösteriyor. 4 yıl garanti vermesi ile sektörde kendini ilk olarak konumlandırıyor.

SİNBO

18 yıldır sektörde olan şirket 80 ülkeye ihracaat yapıyor. 65 bin metrekarelik modern tesislerde dünya için kendi markasıyla tasarım ve üretim yapıyor. Günde 40 bin adetlik ürün kapasitesiyle ve dünyanın diğer birçok ülkesindeki fabrikalarda ürünler ürettiriyor. Ürün grupları arasında pişirme, kahvaltı hazırlama, kişisel bakım, ev bakım ürünleri yer alıyor. Zincir mağazalarda ve perakende noktalarında müşterisi ile buluşuyor.

KUMTEL

1972 yılında üretime başlayan Kumtel , 40 yılı aşkın süredir sektörde. Pişirici, ısıtıcı ve çeşitli ev aletleri alanlarında üretim yapan Kumtel, elektrikli ısıtıcı, mini ve tam boy fırın, tost makinası, barbekü ve su ısıtıcısı gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunuyor. Şirket Kumtel ve Luxell olmak üzere iki farklı marka ile tüketiciye ulaşıyor. Üretim kapasitesi günlük 30 binin üzerinde. Üretiminin yüzde 70ini ihraç eden Kumtel, Almanya’dan Güney Afrika’ya uzanan 5 kıtadaki 105 ülkeye ihracat yapıyor.