ARGE 250


Süpersonik uçaklar geri mi dönüyor?

Kurtuluş Öztürk

NASA 3 yıl içinde havada olacak süpersonik X-59 uçak projesine başladığını resmen duyurdu.

Süpersonik uçak teknolojisi yeni değil, ilk çalışmalar 1950'lerde başlarken, dünyanın tek ticari süpersonik uçağı Concorde 1976'da ilk yolcularını almıştı. Fakat 15 yıldır insanlık sesten hızlı giden yolcu uçaklarının hızı ve rahatlığından mahrum; son ticari uçuş bundan 15 yıl önce,24 Ekim 2003'te British Airways tarafından yine bir Concorde ile yapılmıştı. O tarihte uçak yüksek bakım masrafları, yakıt tüketimi ve uçarken çıkarttığı sonik patlama sesleri yüzünden kullanımdan kaldırılmıştı.

NASA ve Lockheed Martin'in üreteceği X-59 uçağının ise 3 yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri'nde test uçuşlarına çıkması planlanıyor. Uçağın havacılıkta devrim yaratabilecek yeniliği ise sonik patlama sesini azaltması. Halen Amerika Birleşik Devletleri'nde süpersonik uçakların uçması sonik patlamanın şehirlerde yarattığı rahatsızlık yüzünden yasak. Projede NASA, geliştirdiği Sessiz Süpersonik Teknoloji'sini (QueSST) kullanarak uçağın tasarımı ile beraber gürültüyü önemli derecede azaltacak.

Uçak hakkında açıklama yapan NASA yöneticisi Jim Bridenstine "Bu uçağın herkes için sesten hızlı ulaşımı olanaklı kılması ile ABD'de ve dünyada havacılığı değiştirecek bir potansiyeli var. Uçuşunu görmek için sabırsızlanıyoruz." dedi.

Bunun yanında sesten hızlı giden uçaklar alanında tek çalışan NASA ve Lockheed Martin değil. Boeing Mach5 hızına çıkabilen bir yolcu uçağı tasarımı üzerinde çalışırken, bir Amerikan start-up şirketi olan Boomsupersonic XB-1 yolcu uçağını 2023 yılında görücüye çıkarmayı planlıyor. Bunun yanında Virgin Galactic çıtayı biraz daha yukarı çıkararak, SpaceShipTwo uçağını süpersonik hızlara çıkarıp uzay turizminde kullanmayı düşünüyor.

Boomsupersonic XB-1