Türkiye’de tanınmayan Avrupalı yazılım devi

Barış Soydan

Turkishtime özel analiz

 

DASSAULT SYSTEMS, KURUMSAL YAZILIMDA AVRUPA’NIN EN BÜYÜK 2. ŞİRKETİ. OTOMOTİV VE SAVUNMA ŞİRKETLERİNİN, DASSAULT YAZILIMLARI OLMADAN ÜRETİM YAPMAK ZOR…

 

 

Dassault Systems’in Avrupa’nın en büyük ikinci kurumsal yazılım şirketi olduğunu öğrenince doğrusu şaşırdım. Çünkü Dassault Systems, sektörün diğer güçlü oyuncularının, mesela SAP’ın aksine çok bilinen bir marka değil. Oysa dünyada 200 bine yakın müşterileri var. Şirketin küresel cirosu 3 milyar euro’ya ulaşıyor. Ben bir ekonomi gazetecisi olarak Dassault ismine elbette aşinayım ama bir yazılım devi olarak değil bir havacılık ve bu arada medya devi olarak tanıyorum. Dassault, Fransa’nın en önemli gazetelerinden Le Figaro’nun sahibi. Ama daha önemlisi Fransız savaş uçakları Mirage ve Rafale ile özel jet Falcon’un üreticisi. Dassault Systems’in Türkiye’de bir SAP veya Oracle kadar tanınmıyor oluşu ise kendi ismi yerine yazılımlarının isimlerini ön plana çıkarmasından kaynaklanıyor. Yazılım dünyasında iki amiral markaları var: Solidworks ve Catia. Dassault Systems Türkiye Genel Müdürü Burak Süsoy, “Bu iki markayı bilmeyen mühendis olamaz” diyecek kadar iddialı.

Bir başka neden ise Dassault yazılımlarını uzun süre IBM’in satmış olması. Bu açıdan Dassault yazılımlarının ilginç bir tarihçesi var. 1970’nin başında Dassault Aviation bünyesinde geliştirilen mühendislik yazılımların grubun dışına da ayrı olarak satılabilmesine karar verildi. IBM ile başlatılan global işbirliği ile tüm yazılımlar dünyada pazarlanmaya başladı. 30 yıla yakın bir süre Dassault Systemes yazılımlarının global distribütörlüğünü IBM firması üstlendi. 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren iki şirket arasında yeni bir iş modeli üzerinde anlaşıldı ve Dassault Systemes her ülkede kendi satış organizasyonlarını ve bayii ağlarını kurmaya başladı. 2009 yılı geldiğinde ise Dassault Systemes, IBM’in PLM departmanını satın aldı, Türkiye’de 3, dünya genelinde ise 750 çalışanı bünyesine katarak yoluna devam etti.

Dassault Systems yazılımları özellikle havacılık ve otomotiv sektörü için vazgeçilmez nitelik taşıyorlar. Bir ürünün bütün yaşam döngüsü bu yazılımlar aracılığıyla takip edilebiliyor. Bu tür yazılımlara ingilizcede “Product life cycle management” adı veriliyor. Örneğin bir uçağın tasarımını üç boyutlu olarak Dassault Systems’in yazılımları aracılığıyla yapmak mümkün. Nitekim Boeing 777 üretilirken bütün parçaları Dassault Systems’in yazılımlarında tasarlanmıştı. Türkiye’de de birçok savunma ve otomotiv şirketi Dassault Systems’in yazılımlarını kullanıyor. Örneğin milli tank Altay, Dassault Systems’in yazılımı Catia ile tasarlandı. FNSS ve Roketsan da hem tasarım hem de veri yönetimi alanında Dassault Systems yazılımlarını kullanıyorlar.

Dassault Systems’in Türkiye ofisi 2008 yılında kurulmuştu. Başlangıçta üç kişi çalışıyordu. Hızlı büyüme sonrasında Türkiye kadrosu 20 kişiye ulaştı. Süsoy, ciro telaffuz etmekten kaçınıyor ama geçen yıl çift haneli büyüdüklerini, bu yıl da bu şekilde büyüyeceklerini vurguluyor...