ULAK dünyaya açılıyor

Turkishtime Dergi

Milli baz istasyonu ULAK ile 250 milyon liralık ciro hedefiyle 489 baz istasyonu yapılacak. ULAK AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, “Uçtan uca milli bir zincir oluşturmuş olduk. ULAK ile kamuda iç ağda güvenli veri iletimi sağlanacak” dedi.

Türkiye’nin milli baz istasyonu ULAK, güvenliği ve teknolojik kabiliyetiyle dünyaya açılmaya hazırlanıyor. ULAK AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, yıl sonuna kadar 250 milyon lira ciroyla 489 baz istasyonu hedefleriyle ULAK’a yurtdışından da talep olduğunu anlattı. Balcı, “Arnavutluk’tan deneme yapmak için talep geldi. Azerbaycan, Katar ile de görüşmelerimiz var” dedi.

Balcı, ayrıca ULAK ile güvenlik altyapısında da kripto bir iç ağ oluşturulacağını belirterek, “Şu anda jandarmanın bir sistemi var, ama dar bantta çalışıyor. Resim, video gönderemiyor. Bunları aktarmak için geniş bant sistemi kurulacak. İç ağda güvenli şekilde verilerini iletebilecekler. Emniyette bu uygulamayı kullanacak” ifadelerini kullandı.

Balcı, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye’nin milli baz istasyonu ULAK’a ait son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’yi 5G’ye hazırlamak ve kırsal bölgelere 4.5G’yi götürmek için çıktıkları yolda ticari işletmelerle şehir merkezlerine de giren ULAK artık ihracat için de adım atamaya hazırlanıyor.

“489 baz istasyonu yapılacak”

ULAK baz istasyonu çalışmaları kapsamında Evrensel Faz 1 projesinde bin ULAK yapıldığını, yıl sonuna kadar 489 tane daha baz istasyonu yapılacağını söyleyen Balcı, burada milliliğin de yüzde 10 seviyesinden yüzde 45’e çıkarıldığını dile getirdi. Faz 2 projesindeyse bin 100- bin 200 baz istasyonu olacağını söyleyen Balcı, “Orada da hedef yüzde 55’lik millilik. Bunların elektronik komponentlerini biz dışarıdan alıyoruz. Bunlara verilen para var. Onun dışında bütün para Türkiye’de kalıyor. Biz bu sene sonuna kadar 250 milyon liralık bir ciro yapmayı hedefliyoruz” dedi. Faz 3 bütçesinin çıkmasını beklediklerini de dile getiren Balcı, “Hedefimiz uçtan uca yüzde 100 milli olması. Biz şu anda projelerin sadece baz istasyonunu veriyoruz. Bakanlığımız operatörümüzle anlaşma yapıyor. Operatör x firmasıyla anlaşma yapıyor. Anahtar teslim ondan çözümü alıyor” diye konuştu.

“Uçtan uca milli ağ teknolojisi kurulacak”

ULAK Projesi’nin 2013 yılında başladığını ardından 2015 yılında da Milli Ağ Teknolojileri Projesi MİLAT’ projesinin hayata geçtiğini kaydeden Balcı, şunları söyledi: “Projelerin başlangıç noktası kamu güvenliği ve acil durum haberleşme sistemi oldu. İtfaiyesi olsun, sağlığı olsun, jandarması, sahil güvenliği herkesin kullanacağı, ortak kullanımlı olan ve kaynaklarını etkin olarak kullanabileceğimiz bir altyapı oluşsun diye yola çıktık. Esasın-

da hedef uçtan uça milli olarak bir şebeke altyapısını oluşturmak. Burada eksik kalan, bir çekirdek şebeke yazılımımız vardı. Şu anda ÇINAR projesi olarak geçiyor. Bu ÇINAR projesi de geçen sene sonunda başlatıldı, 2 senelik bir proje. Dolayısıyla biz burada uçtan uca milli olarak bir zincir oluşturmuş olduk.”

5G Çekirdek Şebeke ÇINAR için şuanda 4 tane büyük firma ile birlikte çalıştıklarını belirten Balcı, çekirdek şebeke dedikleri kısmın mobil iletişimin yönetimini sağlayan yazılımlar olduğunu belirtti.

“Kamuda iç ağında güvenli veri iletilebilecek”

ULAK baz istasyonlarının kamu güvenliğinde de kullanılacağının altını çizen Balcı, “Polis ve jandarma da bunu kullanacak. Yeni özellikler kazandırmak için teknik çalışmalara başladık. Kurulacak olan kamu güvenliği haberleşme altyapı sistemleri kesinlikle ULAK olacak. Jandarmanın çeşitli sınır gözetleme yöntemleri var, kameralar kuruluyor, araçları var, sadece jandarma için düşünmeyin, polis için de düşünün bunlar için özel bir ağ oluşturmaya çalışıyoruz. Şuanda jandarmanın bir sistemi var ama dar bantta çalışıyor. Resim video gönderemiyor bunları aktarmak için genişbant sistemi kurulacak. İç ağda güvenli şekilde verilerini iletebilecekler. TSK’nın da zaman için de genişbanta taşınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.