ARGE 250


Wi-Fi'dan sonraki teknoloji İstanbul'da geliştiriliyor

Turkishtime Dergi

 

Özyeğin Üniversitesi bünyesinde kurulan Optik Kablosuz Haberleşme Teknolojileri Mükemmelliyet Merkezi OKATEM, telekomünikasyonun geleceğine damga vuracak yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. OKATEM’in kurucu yöneticisi ve Özyeğin Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Dr. Murat Aysal, bu teknolojinin, Wi-Fi’ın eksiklerini tamamlayacağı öngörülen “Li-Fi” olduğunu söylüyor. Li-Fi, optik haberleşme frekansı. Evlerde kullandığımız uzaktan kumandalar, Li-Fi haberleşmesinin çok basit bir örneği. Li-Fi, LED lambaların frekansını kullanıyor. Murat Uysal, “LED lambaların frekansı üzerinden haberleşmek mümkün” diyor.

Li-Fi’ın, Wi-Fi iletişiminin sıkıntılı olduğu yerlerde, örneğin çok sayıda kullanıcı bulunduğu için internet bağlantı hızının çok yavaşladığı havaalanı, stadyum gibi yerlerde tamamlayıcı teknoloji olarak devreye girmesi bekleniyor.

OKATEM, LED-optik frekans üzerinde çalışan Türkiye’deki ilk laboratuvar. Merkezi önemli kılan, bu alanda dünyada da ilk laboratuvarlardan biri olması. Dr. Murat Aysal, optik haberleşmenin dünyada önde gelen uzmanlarından biri. Dolayısıyla OKATEM, Li-Fi haberleşmede dünya teknolojisine yön vermeye aday. Türkiye’nin yüksek teknoloji alanında bugüne kadar dünyayı hep geriden takip ettiğini düşünecek olursanız, bu gerçekten de çok önemli bir gelişme.

Telekomda hangi teknolojilerin yürürlüğe gireceği, büyük şirketlerin de yer aldığı standardizasyon komisyonları tarafından belirleniyor. Uluslararası standartları belirleyen IEEE, 2014’te Li-Fi için bir çalışma grubu oluşturdu. Dr. Murat Aysal ve Özyeğin Üniversitesi, bu komisyonun kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Dr. Aysal, “Amacımız geliştirdiğimiz teknolojilerin patentini almak ve sanayileştirmek” diyor.

Li-Fi’da standardizasyonun 2017 yılı başında onaylanması bekleniyor. Hemen ardından, ilk Li-Fi cihazları da piyasada görmeye başlayacağız. Yurtdışında Li-Fi alanında çalışan pek çok startup şimdiden kurulmuş durumda.

OKATEM’in üzerinde çalıştığı ikinci alan ise lazer haberleşmesi. Lazer, fiber altyapısının bulunmadığı bölgelerde interneti iletmek için kullanılıyor. Bu alanda çok büyük projeler var. Örneğin Facebook, fiber altyapısının bulunmadığı büyük bölgelere, örneğin Afrika’ya dev insansız araçlar aracılığıyla havadan lazer üzerinden internet iletmeyi planlıyor. Google da aynı şeyi balonlar aracılığıyla yapmak üzerinde çalışıyor. OKATEM, çok fazla sayıda baz istasyonlarının bulunduğu bölgelerde, bu istasyonları birbiriyle konuşturacak bir lazer teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu teknolojinin. 5G ile birlikte devreye girmesi öngörülüyor.

OKATEM, Türkiye’nin de yüksek teknolojide dünyaya yön verebileceğinin mükemmel bir örneği...