AR-GE 250


SAHA İstanbul firmaları, Ar-Ge harcamalarında lider

Turkishtime Dergi

Turkishtime tarafından hazırlanan, Türkiye'nin en çok Ar-Ge harcaması yapan şirketlerinin açıklandığı “Ar-Ge 250”de SAHA İstanbul firmaları liderliği elinde tutuyor.

Turkishtime, Türkiye’de en fazla Ar- Ge harcaması yapan şirketleri açıkladı. Firmaların 2018 yılı Ar-Ge harcamaları dikkate alınarak hazırlanan “Ar-Ge 250” araştırmasında savunma ve havacılık firmalarının harcamaları dikkat çekti. Listede ilk 250’de, savunma ve havacılık sektöründen 27’si SAHA İstanbul’un üyesi olmak üzere 35 firma yer alıyor.

21 ilden 23 sektörden 413 üyesi bulunan SAHA İstanbul Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olarak savunma sanayinin gücünü kendi çatısı altında topluyor. Türkiye’nin savunma sanayi potansiyelinin, üretim yeteneklerinin toplandığı SAHA İstanbul üyeleri Ar-Ge harcamalarıyla da öne çıkıyor.

Ar-Ge 250’ye SAHA İstanbul üyeleri damga vurdu

Ar-Ge 250’de ilk sırada Türkiye’nin dünyaca tanınan savunma sanayi firması aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi ASELSAN yer aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın bir şirketi olan ASELSAN’ın Ar-Ge harcamaları bu yıl 2 milyar 162 milyon liraya ulaştı. ASELSAN, toplam cirosunun dörtte birini (Yüzde 24) Ar-Ge’ye ayırıyor.

Listenin ilk sırasındaki ASELSAN’ı 2. sırada, 1 milyar 575 milyon 962 bin TL Ar-Ge bütçesi ile yine SAHA İstanbul üyesi TUSAŞ takip ediyor.
Listede 512 milyon 109 bin TL Ar- Ge harcaması ile 4. sırada ROKETSAN yer alıyor. Ar-Ge 250’nin zirvesinde ilk iki sırayı paylaşan ASELSAN ve TUSAŞ gibi SAHA İstanbul üyesi ROKETSAN da cirosunun dörtte birini (Yüzde 25) Ar- Ge’ye ayırıyor. 9. sırada 302 milyon 391 bin TL Ar- Ge bütçesi ile HAVELSAN, 12. sırasında 167 milyon 999 bin TL Ar- Ge bütçesi ile TEİ TUSAŞ bulunuyor.

İlk 250 firma arasında yer alan 35 savunma ve havacılık firmasının toplam Ar-Ge bütçesi 5 milyar 736 milyon 544 bin TL. Bu bütçenin 5 Milyar 167 milyon 320 bin TL’si ise 27 SAHA İstanbul firmasının Ar-Ge harcamalarından oluşuyor.

Yerlileşmenin anahtarı Ar-Ge

Savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılması, yerlilik oranlarının arttırılması uzun zamandır Türkiye’nin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Özellikle yaklaşık son 15 yıldır hayata geçirilen milli teknoloji hamlesinin yoğun şekilde uygulandığı savunma sanayindeki yerlilik oranları yüzde 20’lerden yüzde 70’lere ulaşmış durumda.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, savunma sanayinde son yıllarda artan Ar-Ge harcamalarının sektörün gelişiminde önemli rol oynadığını ifade ediyor. Ar-Ge yatırımları yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayinin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Ar-Ge 250’de olduğu gibi savunma sanayi firmaları bütçelerinden Ar-Ge harcamalarına ayırdıkları paylar ile diğer sektörlerin önüne geçiyor.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, Ar-Ge bütçelerindeki ve yerlileşme oranlarındaki artışın sonuçlarının somut olarak Türkiye’nin gerçekleştirdiği sınır ötesi harekatlarda görüldüğüne dikkat çekiyor. Barış Pınarı Harekatı’nda Türkiye’nin yerli ve milli gücünün kullanıldığına dikkat çeken Keleş, operasyon sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çok büyük oranda yerli platformları ve teçhizatları kullandığını vurguluyor. Yerli İHA’ların, SİHA’ların ve HİSAR hava savunma füzesinin, harekatın başarısında önemli rol oynadığını vurgulayan İlhami Keleş, ihracat rakamlarının ve yerlilik oranlarının arttığı 2019 yılında savunma sanayindeki Ar-Ge bütçelerinin de artacağını ifade ediyor.

SAHA İstanbul firmalarında 45 bin kişi çalışıyor

Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdikleri yüksek teknolojilerle Türkiye’de teknolojinin gelişmesini de önemli katkılar sağlayan ASELSAN, TAİ, ROKETSAN, BAYKAR, HAVELSAN, KALE Grubu gibi savunma sanayinin dev firmalarının yanı sıra alt sistemler tasarlayan, üreten, KOBİ niteliğindeki yüzlerce tedarikçinin aynı çatı altında yer aldığı SAHA İstanbul bünyesindeki firmalarda yaklaşık 45 bin kişi istihdam ediliyor.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, ana platformlardan, alt ana sistem üreticilerine, malzeme ve bileşen imalatçılarından Ar-Ge merkezlerine ve üniversitelere kadar farklı büyüklüklerde yüzlerce kurum ve kuruluşu bünyesinde bir araya getirmeyi başaran bir kümelenme olarak, savunma sanayinde yerlilik oranlarını arttırmayı, savunma sanayi, havacılık ve uzay endüstrisine yönelik üretim yapan yerli firma sayısını çoğaltmayı amaçladıklarını ifade ediyor.

“Mühendisimizin kullanacağı bilimi üretebilmeliyiz”

Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olmasının yanı sıra Avrupa Kümeler Birliği’ne üye en büyük ikinci kümelenme olan SAHA İstanbul’un ülkemizin savunma sanayi alanında ortaya koyduğu milli teknoloji hamlesi vizyonuna destek vermek için kurulduğunu belirten İlhami Keleş “Yüksek teknolojinin hakim olduğu savunma sanayinin gelişiminde ve millileşmesinde Ar-Ge harcamaları kadar bu bütçeleri verimli kullanacak ve ülke yararına sonuçlar elde edecek insan kaynağı sektör için hayati önem taşıyor” diyor.

“Teknoloji alan değil üreten ülke olmak çok önemli” diyen İlhami Keleş şöyle devam ediyor: “Olabildiğince çok sanayicimizi sisteme dahil etmeye ve yerlilik oranımızı arttırmaya çalışıyoruz. Ana motivasyonumuz ülkemizin geleceğini şekillendiren milli teknoloji hamlesine destek vermek. Bu konuda belli bir noktaya geldik ancak buradan ileri gidebilmek ve dünyaya yakalamak için temel bilimlerde bilim üretiyor olmamız lazım. Mühendisimizin kullanacağı bilimi üretebiliyor olmalıyız. Aksi taktirde yalnızca anonimleşen bilimle ürün üretmek zorunda kalacağız. Bizim temel bilimlerde bilim üretecek, bilim insanlarına ihtiyacımız var.”
SAHA İstanbul, üyesi olan 11 üniversite ile imzaladığı protokoller kapsamında ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetişmesi, sanayi üniversite işbirliğini faydalı sonuçlar alınacak şekilde hayat geçirilmesi için projeler yürütüyor.

En yeniler SAHA EXPO 2020’de…

SAHA İstanbul üyeleri, Ar-Ge çalışmalarının somut sonuçlarını SAHA EXPO Fuarı’nda profesyonellerle ve potansiyel alıcılarla buluşturuyor. 25-28 Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi (İFM) 9, 10 ve 11. salonlarda düzenlenecek SAHA EXPO 2020’yi dünyanın pek çok ülkesinden binlerce profesyonelin ziyaret edilmesi bekleniyor.

Savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayindeki ana platform üreticilerinin, platform üretiminde kullanılan sanayi ve mühendislik ürünlerinin üretimini gerçekleştiren tedarikçi firmalar ve alt sistem üreticileriyle bir araya geleceği SAHA EXPO 2020’de önemli işbirliği görüşmelerinin yapılması hedefleniyor. Yurtiçinden ve yurtdışından resmi ve özel kurumların temsilcilerinin ve satın alma heyetlerinin davet edildiği SAHA EXPO 2020, ulusal ve uluslararası pek çok stratejik anlaşmanın gerçekleştiği milli bir platform olacak.