Ar-Ge'ye yön veren projeler... Yekta Özözer inceledi

Turkishtime Dergi

 

Ar-Ge uzmanı Yekta Özözer inceledi...

ÇOK BEĞENDİM: Versius: Dünyanın en küçük cerrahi robotu

İngiliz bilim insanları geçen ay yüzbinlerce hastalığın cerrahi tedavi kalitesini ve etkinliğini geliştirebilecek bir inovasyona imza atarak dünyanın en küçük cerrahi robotunu geliştirdi.

Beğendim çünkü:

  • İlk önce mobil telefon ve uzay endüstrilerinde uygulanan bir teknolojinin insan tedavisine aktarılan bir uygulaması olmasına rağmen hem bu alandaki ilk mikro-hassas robotik uygulama, hem de diğer mikro robotlara göre çok daha kullanışlı ve mikro hareket hassasiyeti yüksek olduğu için örneğin kalp, fıtık, prostat ve safra kesesi gibi ameliyatlarda ileride yüzbinlerce hastanın teknik terimi ile ‘Minimal İnvazif’ (‘Anahtar Deliği’, milimetrik yarık) cerrahi tedavi yöntemi ile hızlı, düşük komplikasyon ve ağrı ile iyileştirilmesine olanak tanıyor.
  • Geleneksel robotik kollar genellikle 3 eklemli iken Versius’un onlardan hem 3 kat küçük yani yetişkin bir insan kolu boyutunda hem de 4 eklemli olması, farklı açılardan ve farklı türde ameliyatlar için hastanın üzerinde çalışabilme ve yapılamayan cerrahi operasyonları hem de minimal hata ile yapabilme olanağı veriyor. Bu sayede bağırsak (kolorektal), fıtık, kulak, burun-boğaz cerrahisi ve prostat gibi farklı cerrahi operasyonların tümünde birden bu ürün kullanılabiliyor.
  • Araştırmalarımda satış fiyatını bulamadım. Ama bilimsel bazı yorumlarda diğer konvansiyonel cerrahi operasyon yöntemlerinden daha pahalı olmadığı belirtiliyor (Özel Hastanelerimizin bilgisine J)
  • Versius Robotu tek bir cerrah tarafından bile 3D bir ekran sayesinde yönlendiriliyor. Bu da, bir cerrahın bir günde yapabildiği operasyon sayısını artıracak, yorgunluğunu da azaltacak.
  • Ayrıca, Ekonomi 4.0’ın hatta ileride mücevher, sarraflık, mikroprosesör gibi mikro elektronik ürünlerin üretimi daha farklı hassas işlemlerde veya göz ve beyin ameliyatları gibi çok daha hassas tıbbi alanlarındaki mikro robotik ürünlerin geliştirilmesine know-how ve vizyon desteği vereceği gibi şahsi bir öngörüm var.

İlgili link: http://cmedrobotics.com/versius/

 

BEĞENDİM: Odağını anlık ayarlayabilen akıllı gözlük

Gözlük kullanıcılarının göz numaraları sürekli değiştiği için sürekli yeni gözlük satın almalarına alternatif olmak üzere çözüm arayan Utah Üniversitesi’nden bilimsel bir ekip göz numarasına ve bakılan yere göre ayarlanabilir gözlük geliştirdi.

Hastalar bu gözlüğü kullanmaya başlamadan önce gözlük derecelerini bir akıllı telefon uygulamasına giriyor ve Bluetooth yardımıyla gözlüklerini otomatik olarak gözlerine göre kalibre edebiliyor.

Gliserinli bir yapıdan üretilen bu kauçuk benzeri lenslerin alt zarı 3 tane aktüatöre bağlı. Bu aktüatörler zarın ileri geri itilmesini sağlıyor. Böylelikle mercek ile göz odağı arasındaki mesafe değişebiliyor.

Kullanıcı bir nesneye baktığında, gözlük köprüsünde kızılötesi darbeleri ile nesneyle mercek arasındaki mesafeyi aktüatörler ölçüyor. Aktüatörler zarın ileri veya geri itilmesi gerektiğini belirleyerek 14 milisaniyede odaklanabiliyor ki bu da insanın verdiği reaksiyondan daha hızlı bir süre.

Beğendim çünkü:

  • Kullanıcı ne kadar uzağa ya da yakına bakarsa baksın bu gözlükle en net görüntüyü görebiliyor. Örneğin hem hipermetrop, hem de miyop olanlar sadece bu gözlük ile her durumda net görebilirler.
  • Bu teknolojinin bazı geliştirmeler ile ileride başka alanlara da aktarılabileceğini düşünüyorum. Örneğin, geniş ölçüde savunma sanayinde de kullanılabilir ve uzaktaki hedefe, düşmana anında odaklanılabilir. Ya da, doktorların kullanmakta zorlandıkları mikroskobik ameliyat gözlüklerinin yerini alabilir.
  • Yalnız, gözlüğün görüntüsü bu ilk aşamasında henüz pek estetik değil.

İlgili link: http://www.kurzweilai.net/these-may-be-the-last-glasses-you-will-ever-need-to-buy

 

BEĞENDİM: Akıllı yüzük ORII

ORII, kemik üzerinden, yani katı bir cisim üzerinden ses aktarma teknolojisini giyilebilir teknolojiye dönüştürmüş bir Kickstarter projesi.

Nasıl çalışıyor?: ORII, bluetooth bağlantısıyla akıllı telefondan sesi alıyor ve ses titreşimini parmak ucunuza iletiyor. Böylelikle kulağınıza bastığınızda sesi duyuyorsunuz.

Siri ve Google Asistan ile çalışarak arama yapma, mesaj gönderme, ses kaydı, mesaj okuma, zamanlayıcı oluşturma, sesli arama, navigasyon, etkinlik oluşturma, tweet atma, not oluşturma ve çeviri yapma gibi başarılı özelliklere sahip. Yüzüğünüze “Sevgilime mesaj gönder”, “annemi ara” “yarın 07:30’a alarm kur” gibi komutlar vererek çalıştırabilirsiniz. Satışları Şubat 2018’de başlayacak ORII’nin erken sipariş fiyatı 99 dolar.

Beğendim çünkü:

  • Telefonu cepten, çantadan çıkarmaya gerek kalmadan sesi almanızı ve üzerindeki mikrofon ile karşı tarafa sesinizi aktararak kullanım kolaylığı sağlıyor.
  • Görme engellilerin parmaklarına sadece bir yüzük takmasıyla akıllı telefon kullanım kalitesini yükseltiyor.
  • ORII sanal asistanlarla (Siri, Google Asistan) entegre çalışabiliyor ve üzerinde LED ışık ile bildirimleri gösteriyor. Bu sayede yazılı mesajları dinleyip, gönderebiliyorsunuz.
  • Kemik üzerinden ses aktarımı sağladığı için konuşmanın kişiye özel kalmasını sağlıyor ve gürültülü ortamlarda yüksek performans sağlıyor.
  • Böyle bir ürün için olmazsa olmaz diyeceğimiz su geçirmezlik özelliği de bulunuyor.
  • Öte yandan aldığı pek çok tasarım ödülü ile şık bir görüntü sağlayacağını anlasak da ergonomik olarak büyük bir yüzüğün gün içinde sürekli parmakta kalması ORII ürününün bir eksisi olabilir.

Ilgili link: Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/187732114/orii-your-voice-powered-smart-ring

 

 

BEĞENDİM: Nara Educational Technologies AR-VR-MR

Çanakkale’den bir girişim olan Nara Eğitim Teknolojileri, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik (AR: Augmented Reality) uygulamalarının yanı sıra üç boyutlu tasarımlar, etkileşimli eğitim uygulamaları, dijital yayıncılık, uzaktan eğitim gibi alanlarda çalışan akademisyenler tarafından kuruldu. Nara, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini kullanarak başta eğitim teknolojileri olmak üzere, pazarlama ve eğlence sektöründe de yenilikçi işler yapıyorlar.

Örneğin sanal gerçeklik ile kan dolaşımı eğitimi hazırlıyor, artırılmış gerçeklik ile ders kitaplarındaki görselleri 3 boyutlu hale getiriyor, bir mobilya kurulum, bilgisayar sökme gibi işler için iş üstündeyken izlenmesi gereken adımları gösterebiliyor. Aslında, bu tür ürünler ABD’de de lanse edildi, yani tam bir inovasyon değil. Ama ülkemizde de hem eğitim çözümlerinde, hem de aşağıdaki farklı alanlarda kullanılıyor olması açısından sizlere de sunmak istedim.

Sanal gerçeklik (VR: Virtual Reality) uygulamaları:

  • Piri Resi Müzesi için VR [Sevgili Handan Hanım, bu sıralama çok satır tutar ise bu uygulamaları virgül ile aynı satırda da yan yana belirtebilirsiniz]
  • VR ile kan dolaşımı eğitimi
  • Assos Antik Kenti’nin tanıtımı
  • Çanakkale’nin tarihi bir binasında yer alan MAHAL Sanat Galerisi için ziyaretçilere galerinin 1915’teki haline götüren bir zaman makinesi deneyimi yaşatması

Artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları:

  • Kale Banyo için AR destekli usta eğitim seti
  • Google Cardboard ile çalışabilen, Laptop tamirinde TeknoAsistan uygulaması.
  • AR destekli ders kitapları ve soru çözüm setleri
  • AR tabanlı hikâye kitapları
  • AR ürün katalogları

 

Beğendim çünkü:

  • Öğrenme alanına tam odaklı oldukları için AR, VR teknolojisini her türlü eğitim alanında geliştirebilirler.
  • Nara aynı zamanda çocuklar için kodlama ve 3D modelleme eğitimleri düzenliyor, yani kültürde de dijital değişime yardımcı oluyorlar.
  • Eğitim gibi Türkiye’de köklü değişimlerin öncüsü olabilecek bir alanda (yani eğitim alanında) yüksek teknoloji ile faaliyet göstermeleri ise büyük bir özveri, zor bir alan.

İlgili linkler: http://www.nara.com.tr/  ve  https://www.facebook.com/narateknoloji/