Avrupa'daki hakim maaşları Türkiye'dekinden 7 kat fazla
Hâkim ve savcı maaşlarına 15 Ocak’tan geçerli olmak üzere zam yapılıyor. Hâkimler kıdem derecesine göre 4bin TL ile 12bin TL arasında değişen maaşlar alacak. Ancak Türkiye’deki hâkim maaşları Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça düşük kalıyor. İngiltere’de yerel mahkemede görev yapan hâkimin maaşı Türkiye’deki yerel hâkim maaşından 7 kat, Anayasa Mahkemesi hakimi maaşından ise 3 kat daha fazla.
Avukat Cevat Kazma, Türkiye’deki hâkim maaşlarının en yüksek devlet memuru maaşı ile eşit oranda arttırıldığını hatırlatarak, bu durumun bağımsız yargı için bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Bir ülkedeki yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayan önemli unsurlardan biri olan hâkimlerin aldıkları maaşlar Türkiye’de, Avrupa’ya göre oldukça düşük seviyede kalıyor. Türkiye’de yerel mahkeme kürsü hâkimleri 4.000-5.000 TL arası ücret alırken, Anayasa Mahkemesi üyeleri 11.000-12.000 TL arası maaş alıyor. İngiltere’de ise en düşük yerel mahkeme hâkimi aylık 37.500 TL maaş alırken, yüksek mahkeme hakimleri aylık yaklaşık 65.000 TL kazanıyor.
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Avukat Cevat Kazma, hâkimlerin aldıkları ücretlerin en yüksek devlet memurundan daha fazla olması gerektiğini belirtti.
Avukat Cevat Kazma, ‘’Türkiye’de hâkimlerimizin en azından İngiliz hâkimlerin yarısı kadar maaş alması gerekiyor. Yargı mercilerinin başında olan hâkimlerin düşük ücret alması kendi özlük haklarına aykırı olmakla beraber bağımsız yargıyı da tehdit etmektedir.’’ değerlendirmesinde bulundu.
Maaşlarının düşük olması sebebiyle hâkimlerin ekonomik anlamda bağımsızlıklarını elde edemeyeceklerini belirten Avukat Cevat Kazma, bu durumun davalarda verilecek kararların doğruluğunu da etkileyebileceğini söyledi.
Tüm iş kollarında kişinin makamı yükseldikçe yapılan işin azaldığına ve altında çalışan kişi sayısının arttığına dikkat çeken Cevat Kazma, bu durumun hukukta geçerli olmadığını belirtti ve şöyle devam etti: “Sıradan bir dava dosyası dahi yüzlerce sayfadan oluşuyor. Bu sayfaların özellikle delil niteliğindeki belgelerde dahi tek bir kelimenin, tek bir ibarenin dahi kararın esasına etki edebileceği göz önüne alındığında dosyadaki tüm içeriğin delillerin, belgelerin, savunmaların titizlikle incelenmesi doğru karar vermek için çok önemlidir. Bu durum hâkimlerin işinin ne kadar zor ve hassas olduğunu ortaya koyuyor.”