Rusya tahıl anlaşmasından çekildi, dünya endişeli

Turkishtime Dergi

Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinin ardından dünya liderleri art arda açıklamalar yaptı. Kararın özellikle düşük gelirli ülkelerdeki açlık krizini daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.

Rusya’nın Kırım’da gemilerine yönelik saldırılar sonrası İstanbul’da imzalanan ve küresel gıda krizini çözmeyi amaçlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilme kararı tüm dünyada en kırılgan nüfusları etkileyen küresel gıda krizinin daha da kötüleşeceği endişelerine neden oluyor. Avrupa Birliği Rusya’yı kararından dönmeye çağırırken, Rusya Sivastopol saldırılarını koridora yapılmış bir saldırı olarak görüyor. ABD, Rusya’yı gıdayı bir silah olarak kullanmakla suçlarken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky kararın bugüne ait olmadığını, Rusya’nın koridordaki trafiği eylül ayının başlarından itibaren yavaşlattığını söyledi.

Tahılın %47’si Avrupa’ya gitti

Rusya önceki gün Ukrayna’nın, ilhak edilen Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti. Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye’nin koordinasyonunda yürütülen Karadeniz Tahıl Girişimi, 22 Temmuz’da İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan “gıda krizi” riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye’nin çabalarıyla oluşturulan tahıl koridorundan bugüne kadar 408 gemi ile 9,2 milyon tondan fazla tahıl taşındı. Bu taşınan tahılın neredeyse yarısı (%47) Avrupa’ya, yüzde 20’si Asya’ya, yüzde 16’sı Türkiye’ye, yüzde 13’ü Afrika’ya ve yüzde 4’ü Ortadoğu’ya sevk edildi.

AB Rusya’yı kararını geri almaya çağırıyor

Avrupa Birliği (AB), Rusya’yı, Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilme kararından vazgeçmeye çağırdı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından, Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl gönderilmesini sağlayan anlaşmayı askıya alma kararına ilişkin paylaşımda bulundu. Rusya’nın Karadeniz anlaşmasına katılımını askıya alma kararının savaşın neden olduğu küresel gıda krizine karşı ihtiyaç duyulan tahıl ve gübrelerin ana ihracat rotasını riske soktuğuna işaret eden Borrell, “AB, Rusya’yı kararını geri almaya çağırıyor.” ifadesini kullandı.

BM: Gıda akışı devam etmeli

Öte yandan Birleşmiş Milletler'in Karadeniz tahıl anlaşması koordinatörü Amir Abdulla, sivil kargo gemilerinin asla askeri hedef olamayacağını ya da rehin alınamayacağını belirterek, Rusya'nın hafta sonunda çekildiği anlaşma kapsamında "gıda akışının devam etmesi gerektiğini" söyledi. Abdulla açıklamayı Twitter üzerinden yaptı. Moskova, Ukrayna hububatını dünya pazarına ulaştıran Karadeniz tahıl anlaşmasından çekildi ancak Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Ukrayna, anlaşmanın uygulamasına devamına yönelik olarak bugün 16 geminin anlaşma kapsamında ilerlemesini sağlayacak bir hareket planı oluşturdu.