Rusya'dan Ukrayna'ya askeri harekat

Turkishtime Dergi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Sabah saatlerinde ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, "Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır" ifadelerini kullandı.

Putin'in açıklamasının ardından başkent Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı. Rus askeri güçleri, Belarus, Kırım ve Donbass üzerinden kara harekatını başlattı.

Putin'in Ukrayna kararı ile Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bir ülke başka bir ülkeye saldırmış oldu.

Zelenski: Ukrayna özgürlüğünü savunacak

Rusya'nın harekat açıklamasının ardından Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna'nın özgürlüğünü savunacağını açıkladı. Ülkesinin Rusya ile diplomatik ilişkileri kestiğini ifade eden Zelenski, seferberlik çağrısı yaptı.

Hükümetin isteyen herkese silah vereceğini ifade eden Zelenski, Rus vatandaşlarına da sokağa çağırarak savaşı protesto etmeleri çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız" açıklamasında bulundu.

Türkiye: Saldırı kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi sona erdi.

Zirve sonrası yapılan açıklamada, "Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı." denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ele alındı.

Zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi. Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

Dünyadan tepkiler

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması dünya kamuoyunun da tepkisini çekti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Rusya'nın Ukrayna işgalini en güçlü şekilde kınadıklarını açıkladı. Stoltenberg, "Bu özgür ülkeye karşı bir işgal. NATO'nun bir ülkesine saldırı hepsine saldırı olarak değerlendirilecektir" dedi.

Savunma planlarını aktive etmeye karar verdiklerini belirten Stoltenberg, "Bu savunma adımı müttefikleri kriz süresince korumak ve kalkan olmak için, bu güçlerimizi ihtiyaç olduğunda kullanmamızı sağlıyor" ifadelerini kullandı. Genel Sekreter, "NATO hava sahası 100 savaş uçağı ile korunuyor" diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin, Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rus ekonomisini zayıflatacak yaptırımlara hazırlandığını belirterek, bu yaptırımların Rus varlıklarının dondurulması, Rus bankalarının Avrupa'daki mali piyasalara erişiminin engellenmesi gibi hamleleri içerdiğini ifade etti.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna harekatına ilişkin “İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kara günü” dedi. "AB, mümkün olan en güçlü şekilde yanıt verecektir." diyen Borrell, bu akşam olağanüstü zirve için bir araya gelecek AB liderlerinin, Rusya'ya karşı daha güçlü bir yaptırım paketi kabul edeceklerinin altını çizdi.

İngiltere, Rusya'ya karşı bugüne kadar görülen en büyük ve ağır yaptırım paketinin uygulanacağını duyurdu.