AR-GE 250


Bavulun ucundan Afrikalılar da tuttu

Turkishtime Dergi

Hazır giyimde markalaşan Osmanbey, Merter ve Laleli ihracat pazarına Afrika’yı da ekledi. Geliştirdikleri lokal markalarla Afrika'da hızlı yükselen üç merkez gelecek 5 ila 10 yıl içinde satışlarının yüzde 25’ini bu pazara yapmaya hazırlanıyor.

Hazır giyim ve konfeksiyon alanında Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan İstanbul Laleli, Merter ve Osmanbey’de Rusların yerini Afrikalılar almaya başladı. Son 10 yıldan bu yana Türkiye’ye yönelen Afrikalı alıcılar işlemlerini giderek artırıyor. Afrika'nın 5 yıl önce 3 pazardan aldıkları pay yüzde 5 iken, bugün yüzde 15'lere kadar çıktı.

Sektörün bir dönem ana pazarları olan Doğu Bloku ve Avrupa pazarında artışlar yüzde 2 ila 5 gibi gibi sınırlı bir oranda gerçekleşirken, Afrika pazarındaki artış ağustos ayında yüzde 50’yi buldu. İlk 9 ayda bu coğrafyaya yapılan ihracat yüzde 38 artarak 600 milyon dolara ulaştı. Hazır giyim sektörü temsilcileri Türkiye’nin coğrafi yakınlığının büyük avantaj sağladığını belirterek satışların istikrarlı bir şekilde artacağını öngörüyor.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, hazır giyim ve konfeksiyon alanında Türkiye’nin önemli üç merkezi olan Laleli, Merter ve Osmanbey’de Rusların yerini Afrikalılar almaya başladı. Son 10 yıldan bu yana Türkiye’ye yönelen Afrika ülkelerinin alımları giderek artıyor. Afrikalı alıcıların beş yıl önce bu üç pazardan aldıkları pay yüzde 5 iken, şimdilerde bu oranın yüzde 12 ila 15 seviyesine yükseldiği belirtiliyor. Satışlarının istikrarlı bir şekilde artacağını öngören sektör temsilcileri gelecek 5 ila 10 yıl içinde bu oranın yüzde 25’i bulmasını bekliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracat verilerine bakıldığında da pazardaki yükselişi görmek mümkün. Sektörün bir dönem ana pazarları olan Doğu Bloku ve Avrupa pazarında artışlar yüzde 2 ila 5 gibi gibi sınırlı bir oranda gerçekleşirken, Afrika pazarındaki artışın ise Ağustos 2019’da yüzde 50’leri bulması dikkat çekiyor.

İlk 9 ayda bu bölgeye yapılan toplam ihracat ise yüzde 38 artarak 600 milyon dolara ulaştı. Bu yönelişte Türkiye’nin coğrafi yakınlığının rol oynadığını ifade eden sektör temsilcileri, Türkiye’den alınan ürünlerin talep görmesiyle birlikte bu ülkelere satışların daha da artacağını öngördüler.

AVM’leşme Türk markaların önünü açtı

İhracat artışında Fas, Tunus, Cezayir, Mısır gibi ülkelerde artan AVM’lerin etkili olduğunu belirten İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, AVM’lere giren çok sayıda perakende markasının Türk ürünlerinin tanıtılmasında rol oynadığını belirtti. Mustafa Gültepe, geleceğin pazarları araştırmasında özellikle Kuzey ve Güney Afrika ülkelerinin öne çıktığını kaydederek, “Bu ülkelerin ekonomilerinin gelişmesiyle birlikte tüketim güçleri artıyor. Kalite ve servis anlayışı, coğrafi yakınlık nedeniyle de Türk ürünlerinin tercih edilmesi artacak. Bu nedenle markalı ihracat kadar Merter, Laleli ve Osmanbey gibi merkezlerden de ihracat yapılıyor” dedi. Bu pazara ihracatın kademe kademe artacağını aktaran Gültepe, Afrika’ya ek olarak Amerika’nın yeni pazarlara eklenenler arasında olduğunu kaydetti. Amerika’nın Türk hazır giyim ürünlerine yüzde 17-18 arasında vergi uyguladığını kaydeden Gültepe, “Amerika’nın Çin’e uyguladığı vergi ise yüzde 10. Eğer vergiler kaldırılırsa bizim için önemli bir potansiyel oluşturacak” diye konuştu.

En büyük pazar Libya

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) verilerine göre, sektörün yurtdışındaki en büyük pazarları arasında Libya başta olmak üzere Fas, Tunus, Mısır ve Cezayir ön plana çıkmakta. İlk dokuz ayda Libya’ya yapılan ihracat yüzde 34 artarak 162 milyon dolara çıkarken, Fas, Tunus, Mısır ve Cezayir’e yapılan ihracat miktarı ise 360 milyon dolara çıktı. Libya pazarına yapılan ihracatın 98 milyon dolarlık bölümün ise Laleli piyasası tarafından yapıldığı belirtiliyor.

Doğu blokuna ihracat azalırken, Afrika’ya artacak

Afrika pazarındaki gelişmelere değinen Dosso Dossi Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, Osmanbey Laleli ve Merter piyasalarının geleneksel pazarları olan Ortadoğu ve Doğu Bloku ülkelerine son zamanlarda Afrika’yı da eklediğini aktardı.

Afrika pazarında ürünlerin talep görmesiyle birlikte Türkiye’den daha fazla alım yapmaya başladıklarını kaydeden Eraslan; “Geçmiş yıllarda bunlar yoktu. Ama artık gitgide Türk ürünlerinin orda modayı etkilediğini görüyoruz. Yüzde 15 gibi bir paya sahip oldular. Beş yıl önce bu oran yüzde 5 idi. Afrika’da bu sektörün gelişeceği bir endüstri olmadığı için uzun bir süre daha bizden alım yapmaya devam edecekler.

Ancak Eski Sovyetler Birliği’nden ayrılan ülkelerin payları azalacak. Çünkü Kırgızistan, Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerde üretim artmaya başladı” dedi.

Türkiye tedarik zinciri ‘hub’ına dönüşüyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, Türkiye’nin bölgenin tedarik zinciri ‘hub’ı haline geldiğini belirtti. Markalaşmayla birlikte Koton, LC Waikiki, Penti, Mavi Jean gibi çok organize perakende markasının bu ülkelerde mağazalar açtığını böylece Türk ürünlerinin bu pazarlarda bilinirliğinin arttığını aktaran Karasu, “Aynı zamanda Osmanbey, Laleli, Merter gibi bölgelerden çıkan çok sayıda lokal markalar da kendi tasarımlarını yapıp uygun fiyata bu pazarlara satış yapıyor. Böylece Ortadoğu ve Afrika’dan gelen alıcılar Merter, Osmanbey markası dediğimiz üreticilerden ürün alıyorlar. Burada çok önemli bir hareket görüyoruz” dedi. Karasu, belli merkezlerde toplanıp bu markalara destek verildiğinde ise bu işin daha da büyüyebileceğini aktardı.

Bitmiş sezon ürünlerini alıyorlar

Son 10-12 yıldan bu yana Afrika pazarına yönelik çalıştıklarını aktaran Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca da ihracatın son 1-2 yıl içinde arttığını belirtti. Afrika ülkelerinin ihracatları içindeki payının son iki yılda yüzde 12’leri aştığını ve artışın sürdüğünü aktaran Eyyüpkoca, bu ülkelerin gelecek 5 ila 10 yıl içinde paylarının yüzde 25’leri aşacağını belirtti. Bu artışın göze batmasında Doğu Bloğu ülkeleri Avrupa’ya yapılan ihracatın azalmasının da etkili olduğunu aktaran Eyyüpkoca, çok ağır kışlıklar dışında bayan erkek giyiminde her türlü ürünün bu pazara satıldığını söyledi. Afrika’nın diğer ülkelerden farklı olarak sezon sürecinde ürün almak yerine fiyatları daha uygun olduğu için sezon sonunda aldığını aktaran Eyyüpkoca, ilerleyen yıllarda sezon içine de dönebileceklerini söyledi.