Dünya devleri alım için gelecek!
İstanbul Moda Konferansı, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) ev sahipliğinde bu yıl 11. kez düzenlenecek. Yaklaşık bin 500 B2B görüşmenin yapılacağı konferans iç pazara 150 milyon dolar, ihracata 250 milyon dolar ek ciro sağlayacak.
11. İstanbul Moda Konferansı, 3-4 Ekim arasında Çırağan Sarayı’nda ‘Responsible Fashion’ konsepti ile düzenlenecek. B2B görüşmelerine 50 alım ofisi katılacak. Türkiye’den aylık 75 milyon adet alım yapan ve yıllık toplam 5 milyar euro ciroya sahip firmalardan oluşan alım ofisleri arasında Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda, İskandinav ülkeleri yer alıyor. Türkiye’de 2018 içinde yüzde 15 büyüme hedefleyen bu markalar ve alım ofisleri arasında Best Seller, H&M, Nike, Adil Işık, Groupe Beaumanoir, Boyner, Connor International, Decathlon, DeFacto, El Corte Ingles, French Connection, Gaia Sourcing, Hermes-Otto, Koton, LCW, New Look, Nike, Shop Direct, Spring Near East Manufacturing, Tureks, Varner gibi dev markalar yer alıyor.
Konferansın tanıtım toplantısında konuşan TGSD Başkanı Hadi Karasu, döviz kurlarındaki artışların iç pazarda yerli tekstil ve hazır giyimcilere fırsat yaratacağını vurguladı. İç pazarın daha da büyüyeceğini belirten Karasu, “Döviz kurlarındaki yüksek artış nedeniyle yabancı markalar ürünlerini satmakta sıkıntı çekecek. Tüketicinin yerli hareketi hızlanır. Bu fırsat yaratır. Hazır giyim üreticilerinin marka yaratmak gibi arzusu varsa önce Türkiye’de iç pazarda geliştirsin. Türkiye’ye odaklanalım” dedi.
Döviz kurlarındaki yükselişin doğru oranda olmadığını kaydeden Karasu, ihracatçıya kar olarak dönmediğini de belirtti. Karasu, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşlarının Türkiye tekstilcisine yarayacağını savundu. TGSD Başkan Yardımcısı Cevdet Karahasanoğlu da ABD’li Calvin Klein markasından teklif aldığını kaydetti.
Bugün Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektöründe ucuz işçiliğin konuşulmadığını vurgulayan Karasu, “Biz bugün Türkiye’de teknolojik ürün, tasarım, sürdürülebilir ve çevre dostu üretim konuşacak noktaya geldik. Bangladeşli tekstilciler, ‘Türkiye’ye neden yetişemiyoruz’ diye soruyor. Yetişemeyecekler. Türkiye tekstili hep kendini geliştiriyor. Sürdürülebilirliği sektörümüze benimseterek, daha çevik ve katma değerli üretim gerçekleştiren, daha çok ihracat yapan bir yapılanmaya ulaşmak hedefindeyiz” diye konuştu.
‘Sıcak Temas’ stratejisi kapsamında Hollanda, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa gibi hedef ülkeler ve gruplarla ilişkileri güçlendirmek için girişimlere başladıklarını söyledi.