İK'da işin başı sosyal medya

Elif Akın

Secretcv.com’un düzenli olarak yaptığı sosyal medya araştırması, hayatımızı yönlendiren çağın fenomeni sosyal medyayı, iş hayatı ve insan kaynakları özelinde masaya yatırdı. 18 bin 570 aday ve 550 işveren firma ile yapılan araştırma, hem bireysel kullanımlarda online itibar yönetimini, hem de firmaların işe alım süreçlerinde sosyal medyayı nasıl konumlandırdıklarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçlarına göre;

Artık firmaların % 85’inin kurumsal sosyal medya hesapları var.

Firmaların % 80’i işe alacağı adayın sosyal medya hesaplarını inceliyor. En fazla izledikleri sosyal medya hesabı ise facebook.

Instagram da artık İK sahnesinde yerini aldı, firmalar adayların Instagram hesaplarını da inceliyor.

Firmalar hala en çok adayların “sosyal medyada kullandığı dile ve yayınladığı içeriğe” bakıyor.

Adayların “mesleki birikimlerini paylaşmasını” firmalarda olumlu etki uyandırırken “çalıştığı şirket ya da çalışma arkadaşları hakkında olumsuz eleştirilerde bulunması” olumsuz etki uyandırıyor.

Adayların % 65’i firmaların kendi hesaplarını incelediğini düşünüyor.

Adaylar, % 25 oranıyla firmaların “insan kaynakları politikalarıyla ilgili bilgi paylaşmasını” önemsiyor.

Adayların %42’si çalıştıkları firmanın kampanya ve duyurularını paylaşıyor.

3 yıl öncesinde yapılan araştırmaya göre sonuçlarda %20-30 artış olduğu gözlemleniyor.

Firmaların %80’i işe alacağı adayları sosyal medyada takip ediyor!

En çok izledikleri sosyal medya hesapları ise %49 ile Facebook, %33 ile Twitter, %20 ile Linkedin ve %9 ile Instagram.

Firmalar işe alacağı kişilerin sosyal medya hesaplarını incelerken en çok adayın sosyal medyada kullandığı dile ve yayınladığı içeriğe bakıyor (%29).

Adayın beğendiği sayfalar (%27), Profil fotoğrafının güncel ve gerçekçi olması (%20) ve ortak arkadaşlarının olup olmaması (%11) dikkat ettikleri diğer unsurlar arasında yer alıyor.

Adayın arkadaş sayısına dikkat eden firmaların oranı ise sadece %2.

“Firmalara adayların hangi paylaşımları siz de olumlu etki uyandırıyor?” diye sorulduğunda %30 ile “mesleki birikimlerini paylaşması” cevabını verdiler. Adayın üye olduğu sosyal ağın tüm özelliklerini bilmesi ve hesaplarını bilinçli kullanması ise %22 ile ikinci sırada yer aldı.

Firmalarda Olumsuz etki uyandıran paylaşımların başında ise %29 ile çalıştığı şirket ya da çalışma arkadaşları hakkında olumsuz eleştirilerde bulunması yer alıyor.

Çalıştığı şirketin kurumsal kimliğine zarar verecek içerik paylaşımlarında bulunması %22 ile ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada %20 ile dini inancını ve siyasi görüşünü açık açık belli eden paylaşımlar yapması bulunuyor.

Firmalar ayrıca adayların, mesai saati içinde çok sık mesaj ve fotoğraf paylaşmasından ve paylaştığı fotoğraflarda özel hayatını deşifre etmesinden rahatsız oluyor. Yukarıdaki sonuçlarda da desteklendiği gibi firmalar, adayların özel hayatlarını görmek yerine iş hayatlarıyla ilgili paylaşımları görmek istiyor.

“Firmalara çalışanlarınızın sosyal medyada kurum hakkında yapacakları yorumları engellemek ya da kontrol altına almak için sosyal medya kuralları hazırladınız mı?” diye sorulduğunda ise sadece % 17’si evet yanıtı verdi. Ancak firmaların %39’u bu uygulamayı yapmak istediklerini belirtti.